Enric Cortinas

 

La possibilitat que es realitzin prospeccions marines a la costa per detectar petroli, ha posat en peu de guerra a organitzacions ecologistes i milers de ciutadans, que s’han organitzat per presentar al·legacions i manifestar-se en contra d’aquests projectes.

 

El Ministeri d’Indústria ha obert la veda a les prospeccions a Canàries, Balears, València i Catalunya, i diferents organitzacions proposen que es paralitzin tots els projectes, i es dugui a terme un canvi de model energètic que redueixi el consum i faci ús de les energies netes i renovables.

L’últim projecte presentat és el de l’empresa Spectrum Geo Limited, que afecta 14.000 quilòmetres quadrats, des del Golf de Lleó al Golf de València, i envolta tot l’arxipèlag balear. En bona part, el nou projecte se superposa a les àrees afectades per altres propostes que ja hi ha en estudi i, preveu realitzar prospeccions, a través de canons d’aire comprimit, a només vint quilòmetres de la costa.

El procés de prospeccions inclou dues fases diferenciades, una primera fase que es diu d’adquisició sísmica i una segona de perforacions exploratòries.

La fase d’adquisició sísmica es porta a terme des d’un vaixell en navegació que arrossega un canó d’aire comprimit, que produeix ones acústiques mitjançant explosions, i una sèrie de hidròfons que recullen el rebot d’aquestes ones sonores en el fons marí per identificar la seva composició. Aquestes explosions submarines solen tenir una alta intensitat acústica i s’emeten normalment en els rangs de baixes freqüències i en intervals molt curts mentre el vaixell està en navegació a molt baixa velocitat.

“La perforació i extracció de combustibles fòssils destrueix el subsòl i els seus hàbitats, i contamina el mar “

Per fer-nos una idea del que això implica, resulta interessant dir que el nivell d’intensitat sonora estaria per sobre del considerat dolorós en humans i del que pot produir danys fisiològics irreversibles en cetacis.

En una segona fase del projecte, es realitzarien les perforacions dels pous de prospecció, per a això s’utilitza una barreja de minerals i productes químics. Els residus sobrants de la perforació es llançarien directament al mar i la barreja utilitzada amb les argiles del fons formaria un fang oliós, mortífer per a la fauna del fons. Aquests efectes, com es pot comprendre fàcilment, també passaran als humans a través de la cadena tròfica.

Finalment, si les investigacions tenen èxit, es passarà a la fase d’operacions d’extracció on els impactes es multiplicaran ja que la perforació i extracció de combustibles fòssils destrueix el subsòl i els seus hàbitats, i contamina el mar a causa de l’ús de mescles sintètiques tòxiques i la producció de residus altament contaminats, la majoria d’ells cancerígens. No hem d’oblidar la greu amenaça de vessament accidental de cru al mar, el que posa en greu perill zones d’alt interès natural, el turisme i la pesca.

El Ministeri d’Indústria continua donant suport a un oligopoli energètic que ens condueix a l’abisme, i per tot això, la ciutadania ha de dir no, i donar suport a les iniciatives de reducció del consum energètic i a les energies renovables.

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here