L’adolescència és una etapa de constants canvis tant a nivell físic com psicològic: ens trobem davant la situació que deixem de ser nens per convertir-nos en adults, una fase vital de vegades gens fàcil, a la qual s’afegeixen els canvis hormonals, el conflicte intern, les pròpies inseguretats de l’edat o la protesta cap al món. I com que la pell és el mirall de l’ànima, es reflecteix perfectament en el rostre de molts dels nostres adolescents, generalment en forma d’acne.

L’acne es produeix quan les glàndules sebàcies segreguen més greix del que la pell és capaç d’eliminar per si mateixa. Aquesta obstrucció, sumada a la presència del bacteri “acne vulgaris”, que penetra causant una inflamació, forma nòduls infectats de pus, i es crea el que comunament anomenem “barbs”, localitzant-se en la seva major part en rostre i esquena.

Està comprovat que l’estrès, una mala alimentació, el consum elevat de sucre, l’ús de cosmètics inadequats així com l’abús de productes astringents, són factors que agreugen aquest problema.

acneLa tendència del jove és manipular els grans sense res d’higiene, el que pot crear una infecció i amb això futures cicatrius. Un altre dels grans errors és maquillar-se diàriament per amagar l’acne, ja que les ceres i pols minerals taponen el porus, les cèl·lules mortes queden atrapades i això multiplica l’acne, podent expandir-se per més zones del rostre.

El fals mite de exfoliar-se diàriament tampoc és convenient, doncs elimina la capa còrnia superficial i acaba irritant la cara, deixant més exposada la pell a inflamacions.

La cosmètica convencional ens ven els productes anomenats “oil free” per a pells amb acne, que no aporten nutrients a la nostra pell i estan carregats d’ingredients perjudicials, en la seva major part derivats petroquímics. També contenen àcids innecessaris que alteren el pH de la pell aportant una falsa il·lusió de millora, que desapareix quan es deixen d’usar i produeixen un efecte rebot.

“L’aromateràpia és el millor complement bactericida i cicatritzant per tractar el problema d’acne”

La base de tot és una bona higiene facial, però no en excés! És important saber triar cosmètics sans d’origen econatural, com sabons suaus a base d’argila, romaní o espígol, que es faran servir al matí i abans d’anar a dormir, seguit d’una aigua floral d’hamamelis. Aquesta acció de tonificar finalitza el procés de neteja de la cara. Les aigües florals són correctors del pH de la pell i els perfectes aliats en la bellesa facial.

La hidratació serà a base de cremes de textura lleugera i ràpida absorció, riques en olis vegetals; com el de jojoba; amb àloe vera, extractes de bardana, ortiga, cogombre i llavor d’aranja entre d’altres.

L’aromateràpia és el millor complement bactericida i cicatritzant per tractar el problema d’acne. El preuat oli essencial de farigola o el de l’arbre de te, per les seves conegudes propietats antibacterianes i antimicòtiques, resulten ideals combinats amb l’oli essencial de lavanda, d’acció antiinflamatòria, i l’oli essencial de llimona, que accelera el procés de cicatritzat dels granets.