Algunes vegades la caiguda del cabell es deu a problemes dietètics i altres, a factors genètics. En el primer cas sí que es pot ajudar amb certs canvis en els hàbits nutricionals però, si es tracta del segon, això no funcionarà.

Què provoca la caiguda del cabell?

√ Problemes amb la tiroide

Quan la tiroide funciona tant per sobre com per sota de la normalitat pot ocasionar la pèrdua del cabell. Perquè això no succeeixi és important aportar una font fiable de iode de forma regular. Les persones amb hipo o hipertiroïdisme haurien de parlar amb el seu metge per ajustar la seva medicació.

√ Deficiència de ferro

Les persones que tenen les reserves de ferro (ferritina) baixes o anèmia ferropènica solen tenir una densitat de cabell menor, la qual millora quan es restableixen les reserves de ferro.

Per optimitzar l’absorció del ferro s’aconsella que el menjar principal s’acompanyi d’aliments rics en vitamina C en cru i, en el cas de prendre substàncies riques en tanins com el cafè, el te o el vi, prendre-l 1h abans o 2h després de menjar. Això és especialment important per a les dones, ja que necessiten consumir més del doble de ferro que els homes.

√ Deficiència de zinc

Hi ha una creença popular segons la qual el zinc ajuda a prevenir la caiguda del cabell.

No obstant això, en els estudis realitzats, no s’han trobat millores al suplementar amb zinc, fins i tot quan es pensava que hi havia una deficiència d’aquest mineral.

√ Deficiència del aminoàcid L-lisina

La lisina juga un paper important tant en l’absorció del ferro com del zinc. En alguns casos la suplementació de ferro no és suficient per recuperar uns nivells òptims de ferritina en sang, però en afegir un suplement de lisina si s’aconsegueix.

√ Aprimar-se ràpidament

Com hem vist, és important tenir una alimentació òptima i ben planificada per aportar tots els nutrients que el cos necessita i, d’aquesta manera, prevenir la caiguda del cabell. Aprimar-se ràpidament equival a desnodrir-se. A més, sempre és millor perdre pes a poc a poc ja que, a més de ser més suportable, és més fàcil no tornar-se a engreixar (sempre i quan s’hagin corregit els mals hàbits alimentaris).

caida cabello

El vegetarianisme, el veganisme i la caiguda del cabell

Moltes persones, quan es fan vegetarianes o veganes, poden notar que els cau més el cabell que abans. En alguns casos es deu a problemes dietètics ja que hi ha un desconeixement sobre com planificar bé la seva nova alimentació.

D’una banda, se sol augmentar el consum de soja, la qual pot interferir en el correcte funcionament de la tiroide si no es tenen uns nivells correctes de iode.

I, de l’altra, tot i que les persones vegetarianes i veganes mengen més aliments rics en ferro que la resta de la població, en ser d’origen vegetal s’absorbeix pitjor, pel que és important potenciar la seva absorció. A més, hi ha persones que basen la seva alimentació en els cereals i en les fècules, la qual cosa és un error perquè no contenen quantitats significatives de lisina. Per això és important menjar cada dia aliments rics en lisina com els llegums o els seus derivats.

Finalment, a causa de l’eliminació dels aliments d’origen animal se sol perdre pes de forma ràpida. La carn es compon principalment de proteïnes, però també de greix. Per tant, a més de menjar aliments proteics com el tofu o el seitàn, també és important consumir aliments rics en greixos saludables com, per exemple, la fruita seca.

Per consultar les fonts podeu visitar www.dietistasvegetarianos.com

PATROCINAT PER
Suplementos Solgar

Autor: Jordi Galisteo, dietista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Octubre 2020