Aquest agost ens hem sobresaltat amb la noticia contrastada, i degudament confirmada per la Comissió Europea, de l’existència d’un tràfic d’ous contaminats pel pesticida fipronil.

Es tracta d’una notícia d’una gravetat extrema, no sobradament difosa en mitjans de comunicació i oportunament ocultada al públic consumidor pels responsables de les administracions implicades, que estan obligades a vetllar per la salut dels ciutadans. Donada l’alarma que genera, pel fet que els ous són un aliment d’ampli consum a les llars i de presència generalitzada en la majoria de les dietes dels europeus, aquesta notícia no ha de passar desapercebuda per tractar-se d’una crisi alimentària que pot tenir gran incidència sobre els ciutadans europeus.

La Comissió Europea informa que la crisi afecta més de 15 països, i ja ha generat un frec entre Holanda i Bèlgica, a causa de que una empresa belga va importar el 2016 des de Romania el pesticida per barrejar-lo amb altres insecticides legals per tal d’augmentar els seus efectes . Bèlgica va informar a Holanda del possible ús en els seus corrals, informació que no es va investigar. Les autoritats sanitàries holandeses van alertar aquest estiu quan la presència del fipronil era indiscutible en remeses d’ous procedents de les seves granges avícoles, bloquejant les partides i tancant les explotacions avícoles implicades. L’ús fraudulent del fipronil en la neteja no només se centra en granges d’Holanda i Bèlgica, sinó també en explotacions d’Alemanya i França. La Comissió Europea ha confirmat que s’han trobat ous sospitosos d’estar contaminats a Bèlgica, Holanda, Alemanya, Suècia, Regne Unit, França, Àustria, Polònia, Romania, Eslovàquia, Dinamarca, Eslovènia, Irlanda, Itàlia, Luxemburg, Suïssa i Espanya.

La crisi alimentària provocada pels ous contaminats té especial rellevància, no només per la contaminació de l’aliment que en si mateixa ja és greu, sinó perquè el pesticida fipronil és un pesticida prohibit a Europa i que es fa servir fraudulentament per desinsectar l’aviram. És de tal gravetat la crisi que els ministres de la UE es reuneixen aquest 26 de setembre per analitzar els múltiples errors de coordinació en la gestió de la mateixa.

El fipronil és el que es coneix com un insecticida d’ampli espectre aplicable a una gran majoria d’insectes. La seva forma d’actuació és per bloqueig del sistema nerviós central dels insectes, la conseqüència immediata és la paralització dels seus nervis i músculs. S’utilitza com anti-puces per a mascotes, gossos i gats, perquè acaba amb elles en el termini de 48 hores. Però el seu ús sobre animals que entren a la cadena alimentària humana està prohibit a Europa. Es classifica com un plaguicida moderadament perillós classe II de l’OMS, que el considera de toxicitat baixa, però està comprovat que és molt tòxic sobre animals de granja, especialment per als conills. La molècula és fotosensible i forma desulfinilfipronil, que té una major toxicitat per als mamífers que el mateix fipronil. Els símptomes d’intoxicació inclouen sudoració, nàusees, vòmits, mal de cap, dolor abdominal, marejos, agitació, debilitat i convulsions tònic-clòniques. L’Agència de Protecció Ambiental dels Estats Units ha classificat el fipronil com un carcinogen del grup C, que inclou als éssers humans, que poden provocar tumors en cèl·lules fol·liculars tiroïdals.

Com a consumidors ens sentim alarmats. Què passa si consumim ous contaminats? Com ens afectarà?

Si ingerim de forma puntual aquests ous no hem de témer efectes nocius o perniciosos sobre la nostra salut, però el consum continuat dels mateixos sí que ha de ser considerat com a perillós. I això és així pel fet que el pesticida s’acumula en el nostre cos i en augmentar la concentració del mateix augmenta el perill derivat de la seva presència, nociu si es troba en altes dosis. És obvi que si tenim la més mínima sospita que els ous del nostre rebost estan contaminats cal llençar-los sense més demora. Primer de tot, s’ha d’evitar que nens i embarassades s’exposin innecessàriament a possibles perills pel seu consum.

La crisi dels ous contaminats també ha arribat a Espanya. L’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició va rebre el 20 de juliol l’alerta europea de detecció de fipronil en ous, alerta que va ser llançada des de Bèlgica. La conseqüència d’aquesta alerta ha estat la immobilització a Biscaia d’una partida de 20.000 unitats d’ou líquid contaminat, procedent de França, que no han arribat a entrar a les cadenes de distribució d’aliments, evitant així el risc per a la salut dels consumidors. A diferència de la resta de països europeus, els ous sospitosos han estat retirats abans d’entrar en botigues i supermercats, però en els països afectats continua havent centenars de productes que poden contenir-los, com salses, dolços o aliments infantils, que estan sent sotmesos a revisió per part de les autoritats sanitàries per localitzar-los i treure’ls del mercat.

No estem parlant d’unes dotzenes d’ous en mal estat, estem parlant de milions d’ous contaminats que van sortir de granges de quatre països i van ser distribuïts per Europa. I el que és més sagnant, l’ús del pesticida il·legal no és puntual, és un delicte generalitzat que s’ha dut a terme en centenars d’explotacions a Holanda, Bèlgica, Alemanya i França. La crisi dels ous contaminats per fipronil revela fallades en el control dels productes destinats al consum humà per part de la UE, fallades recurrents, ja que els vint han patit en els últims anys sonades crisis alimentàries i no han adoptat les mesures necessàries per evitar-les.

Autor: Raúl Martínez, Dietètica i dieto teràpia Homo toxicologia
Bio Eco Actual Octubre 2017