Durant el 12è Congrés Ecològic Europeu a Viena els dies 25 i 26 de setembre-organitzat per IFOAM EU i Bio Àustria- entrevistem Gertraud Grabmann, presidenta de BioAustria, preguntant-li sobre els temes importants actuals que es van discutir al Congrés i la situació del bio a Àustria.

Gertraud Grabmann BIO AUSTRIA
Gertraud Grabmann | Imatge ©BIO AUSTRIA/Fuchs

¿Com contribueix el Congrés Ecològic Europeu al sector?

L’European Organic Congress és EL lloc per debatre qüestions orgàniques en el context de polítiques europees com la Política Agrícola Comuna o la Regulació de la UE sobre Agricultura Ecològica. És important que el moviment reflexioni de manera conjunta sobre els reptes actuals i venidors per tal de formar activament un futur positiu per a l’alimentació i l’agricultura ecològiques.

Què fa BioAustria en relació amb la creixent demanda de la societat que exigeix ​​més transparència en l’etiquetatge i la certificació d’aliments?

Orgànic com a tal ja és part de la resposta. A més, la qualitat de BIO AUSTRIA es basa en el nostre propi estàndard privat, que és totalment transparent. Una descàrrega està disponible al nostre lloc web perquè tothom pugui obtenir una imatge exacta del que vol dir. Greenpeace recentment ha atorgat el segell BIO AUSTRIA i l’ha qualificat com “molt fiable i extremadament sostenible”.

La nostra visió és una agricultura econòmica, social i ambientalment sostenible

Al congrés es debat el futur dels nous plans estratègics de la PAC proposats per la Comissió Europea, quina és la seva visió?

La nostra visió és una agricultura econòmica, social i ambientalment sostenible. L’objectiu de la PAC ha de ser una situació de benefici mutu per a agricultors i consumidors respecte a la societat. Una eina clau per aconseguir això és una clara dedicació de la PAC a pagar diners pels béns públics que l’agricultura sostenible està lliurant a la societat.

I referint-se a pràctiques deshonestes, com les patents de llavors, pot el sector orgànic aturar aquests abusos?

Les patents de plantes i animals són molt problemàtiques per als agricultors i la societat. Constitueixen una violació de la llei de patents que instal·la al titular de la patent com el beneficiari. La lluita contra les patents sobre la vida és dura i duradora, però confio que al final tinguem èxit.

Les patents de plantes i animals són molt problemàtiques per als agricultors i la societat

Nou Reglament Ecològic Europeu: Què farà d’aquesta regulació un acord bo o dolent per al sector orgànic austríac / europeu?

Després de l’adopció de l’acta bàsica, les regles d’implementació seran d’importància crucial per al desenvolupament general de la regulació ecològica. Esperem implementar regles per compensar les debilitats de la acta bàsica (base acordada sobre la qual es regularà).

Més informació sobre BioAustria a www.bio-austria.at

Autor: Oriol Urrutia, Co-Editor

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Octubre 2018