L’empresa Jabones Beltrán complirà el proper any el seu centenari, convertint-se en l’única empresa familiar sabonera a Espanya amb aquesta longevitat.

Jabones Beltrán localiza los orígenes de sus (casi) 100 años de historia

Després d’una indagació històrica la petita empresa castellonenca ha descobert que les arrels del seu projecte es remunten a l’any 1921 a la localitat de Xert, i no a l’any 1922 com originalment es pensava. Aquesta dada ha estat localitzat tot i que molta documentació històrica va ser destruïda durant la Guerra Civil, la qual cosa impedeix consultar arxius dels anys vint de la notaria històrica de Sant Mateu o del Registre Mercantil de Castelló (totes dues cremades durant el conflicte bèl·lic).

La informació tributària i concretament la matrícula industrial localitzada a l’Arxiu Històric Provincial de Castelló, ha permès conèixer que l’activitat de l’empresa es remunta a inicis de maig de 1921. En el procés de la investigació també es va localitzar un primer anunci de l’empresa d’inicis de 1922, publicat a la Guia Anuari de la Província de Castelló.

D’aquesta manera l’empresa castellonenca, que avui destaca per la producció de sabó ecològic per a ús cosmètic i neteja, entrarà aviat a formar part del selecte grup d’empreses centenàries. Una fita difícil d’assolir i que la converteix en l’única empresa sabonera espanyola de caràcter familiar en actiu per tal longevitat.

Jabones Beltrán se situa en l’actualitat en la localitat d’Almassora, havent passat prèviament per les poblacions de Xert (1921-1945) i Castelló (1945-1992). La investigació al voltant d’aquesta empresa ha permès recollir informació rellevant sobre les dificultats de la producció i distribució durant la Guerra Civil, els conflictes amb el sindicat vertical en l’inici de la dictadura franquista, les transformacions de el sector saboner com a fruit del desenvolupament químic i tecnològic en la dècada dels cinquanta i seixanta i la consagració, arribat el segle XXI, de la producció ecològica.

El material recollit serà publicat en el llibre Historia del jabón. 100 años de Jabones Beltrán (editorial Dykinson, Madrid), escrit pel professor de la Universitat Jaume I, Ramon Feenstra. A més, l’empresa ha creat a la seva web la secció Cap al centenari on publica de manera bimensual novetats no només de l’empresa sinó també de la història recent del sabó a Espanya.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Juliol 2020