Stefan Hipp és soci gerent del productor d’aliments ecològics per a nadons Hipp. Hipp té plantes de producció en cinc països europeus i ven els seus productes ecològics a Espanya i a tota la Unió Europea.

Llicenciat en agronomia, Stefan Hipp és un agricultor ecològic en actiu. En la seva profunda convicció de tractar els recursos naturals amb cura, Stefan Hipp segueix els passos del seu avi, Georg Hipp, qui va fundar l’empresa l’any 1932, i del seu pare Claus Hipp. Per tal d’enfortir la veu de les empreses de processament i comerç ecològic a la UE, Stefan Hipp exerceix com a president de la Organic Processing and Trade Association (OPTA EU) des del 2020.

Stefan Hipp: "The possibility of having access to a healthy diet and organic products should be everyone's right"
Stefan Hipp

Per què es funda OPTA, la Organic Processing and Trade Asociation, al juny de 2017?

Per comprometre’s activament amb les persones i empreses que formen part del sector ecològic a nivell europeu i donar suport al seu creixement. Tots els nostres 28 membres comparteixen la visió d’avançar en la història d’èxit de l’agricultura i els aliments ecològics i oferir un millor resultat per al clima, la biodiversitat, el sòl, l’aire i l’aigua.

Quin és el vostre objectiu principal com a Associació?

Creiem que la indústria de l’agricultura i l’alimentació ecològica té un paper fonamental per facilitar la transformació cap a un sistema alimentari sostenible.

Això requereix una cadena de subministrament BIO influent i eficient amb operadors actius, que són l’eix entre els agricultors ecològics i el mercat ecològic, entre l’oferta i la demanda.

El nostre objectiu principal és crear una xarxa d’experiència en processament i comerç ecològics i utilitzar l’experiència i el pragmatisme dels nostres membres per donar suport a la realització dels principals objectius de la política Green Deal i Farm to Fork, a més d’influir positivament en la política ‘Bio’ a Brussel·les. Específicament:

  • Alçar la veu de l’processament i el comerç ecològics a nivell polític a Brussel·les.
  • Fomentar la interpretació uniforme i harmonitzada de la legislació de la producció ecològica entre els estats membres de la UE.
  • Contribuir a l’èxit de l’estratègia Farm to Fork i a l’objectiu d’un 25% de terres agrícoles en producció ecològica al 2030, la qual cosa requerirà instruments nous i poderosos que accelerin la demanda de productes ecològics per part dels consumidors.
  • Estimular la cooperació en tota la cadena de subministrament d’aliments ecològics i relacionar-se també amb la indústria alimentària convencional.
  • Enfortir la qualitat i estimular la innovació de el sector ecològic.
  • Crear noves perspectives i desenvolupaments en temes molt pràctics, com el maneig de residus, i fer contribucions futures sobre temes com el clima, els costos reals, la salut i l’embalatge.

“Consumir aliments ecològics és prendre una decisió relacionada amb la salut i també amb el medi ambient”

Es diu que l’objectiu de la UE – 25% de terres agrícoles cultivades en producció ecològica és ambiciós. Ho és, considerant la situació actual del mercat? Quines són les eines que podrien permetre (i permetran) que el BIO es generalitzi a la UE en aquesta dècada i aconsegueixi l’objectiu de l’estratègia F2F?

L’objectiu del 25% és molt ambiciós i per aconseguir-ho, totes les parts de la cadena alimentària ‘Bio’ han de treballar juntes. Però primer de tot, necessitem un enfocament impulsat pel mercat per connectar la demanda amb els proveïdors i fer possible la conversió de molts milions d’agricultors a pràctiques ecològiques. Si no aconseguim accelerar la demanda, la conversió no es durà a terme. Aquí és on la política necessita desenvolupar instruments molt més sòlids en els pròxims anys, tant a nivell nacional com europeu.

Necessitem instruments relacionats amb els impostos basats en una veritable comptabilitat de costos, campanyes promocionals sòlides i que la producció es generalitzi en la contractació pública. A més, és crucial canviar la forma amb què ens comuniquem sobre els efectes de les nostres eleccions dietètiques en cada individu i el nostre entorn natural.

OPTA va presentar un pla d’acció per assolir els objectius de F2F que inclou 3 eines clau: instruments fiscals, creació d’una demanda pública de productes ecològics i campanyes promocionals de la producció ecològica a tota la UE. Quines impressions dels principals responsables de la presa de decisions a Brussel·les ha rebut?

Tenim una clara indicació que la idea de les eines de promoció s’ha pres des de la Comissió Europea. El 25% del pressupost de promoció agrícola es destinarà a la promoció ecològica. I nosaltres, com a OPTA, estem molt contents amb aquesta decisió.

Sabem que la Comissió està treballant en l’elaboració d’un Pla d’Acció Ecològic. OPTA va contribuir a aquesta consulta pública i confiem que la promoció i la contractació pública seran temes importants de el Pla d’Acció.

En el nostre Diàleg Polític sobre l’estratègia «De la granja a la taula» de el 2 de desembre de 2020, el comissari de la UE, Janusz Wojciechowski, semblava reservat a l’hora d’abordar els instruments relacionats amb els impostos. OPTA ha recomanat instruments especialment en aquesta direcció basats en la comptabilitat de costos real. És una forma d’internalitzar els costos de la contaminació ambiental i, per tant, tancar la bretxa de preus entre els aliments convencionals i ecològics.

“El 25% del pressupost de promoció agrícola es destinarà a la promoció ecològica”

Per què l’harmonització de la gestió de residus a la UE ha de ser un tema important en l’agenda reguladora europea?

Com a comerciants i processadors ‘Bio’, treballem en la interfície entre els agricultors i els minoristes i consumidors. És per això que vam obtenir molt coneixement i experiència sobre les diferents formes en què es defineixen i manegen els residus dins de la UE. Sabem que un enfocament no harmonitzat alenteix el creixement de l’ecològic.

Especialment en l’àrea de residus, hi ha moltes diferències entre països, autoritats de control i organismes de control sobre com gestionar les troballes i això pertorba enormement el mercat europeu. Provoca molta confusió en el mercat sobre els problemes de qualitat i això resulta en molts costos addicionals per a la cadena alimentària. I per dir-ho sense embuts, estem davant d’un problema provocat per l’agricultura convencional. Estem feliços de reduir aquest problema amb l’agricultura i els productes ecològics, però necessitem una millor protecció i suport pràctic d’acord amb el principi de qui contamina paga.

Hi ha alguna línia vermella quan es tracta d’assolir els objectius de consum massiu ecològic? Considera que és fonamental mantenir alts estàndards de qualitat en la producció ecològica?

L’accés a una alimentació saludable i productes ecològics hauria de ser un dret de tots. Consumir aliments ecològics significa prendre una decisió. Una elecció relacionada amb la salut i amb el medi ambient.

No és casualitat que durant l’any que acaba de finalitzar el creixement del consum ecològic s’hagi accelerat en molts països.

La sensibilitat de el consumidor està augmentant, demanant cada vegada més aliments saludables i una cadena de subministrament controlada. Els estàndards ‘Bio’ són del més alt nivell i també garanteixen una alta qualitat per al futur. I això és el que defensem.

“L’accès a una alimentació saludable i a productes ecològics hauria de ser un dret de tots”

Prové d’una família i una empresa dedicada i compromesa amb els aliments ecològics des de fa molt de temps. Hipp treballa en més de 50 països i va ser fundada pel seu avi. Quina és la seva visió personal sobre el mercat ecològic actual, l’impuls legislatiu i el moviment?

Apreciem molt el reconeixement de la Comissió de la UE dels efectes positius de l’alimentació i l’agricultura ecològiques en l’estratègia de la granja a la taula. Augmentar la proporció de productes ecològics al 25% per al 2030 a la UE tindrà efectes positius tant per als consumidors com per al públic en general. Tant des de Hipp com des de la nostra xarxa OPTA, demanem a la Comissió i als líders polítics dels Estats membres que no retrocedeixin darrere d’aquest objectiu.

El nostre objectiu a Hipp és millorar l’ecològic fins i tot més enllà dels requisits legals. Busquem activament donar suport al benestar animal i la biodiversitat, i una producció respectuosa amb el clima. Els productes Hipp que compleixen aquests requisits estan etiquetats amb un segell blau. Això mostra que l’alimentació ecològica pot créixer tant dins com més enllà dels requisits legals i pot satisfer les demandes dels consumidors.

Quines empreses poden unir-se a OPTA i per què ho haurien de fer?

OPTA es complau a donar la benvinguda a empreses europees actives en el sector del processament i comerç ecològic. OPTA està buscant empreses que comparteixin els mateixos valors sobre l’agricultura ecològica i la qualitat dels aliments ecològics, i que vulguin cooperar per elevar la nostra veu comuna i contribuir a l’èxit creixent de l’alimentació ecològica.

Autor: Oriol Urrutia, Co-Editor de Bio Eco Actual

Considereu fer-vos membres d’OPTA, Organic Processing and Trade Association.

OPTA

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Febrer 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here