Calor i sequeres de llarga durada seguides d’intenses tempestes amb fortes pluges i inundacions: davant la crisi climàtica, cada cop hi ha més atenció al voltant de l’escassetat o excedent d’aigua. Ja per aquest any 2023, països del sud d’Europa com Espanya, Portugal, Itàlia i França informen d’una inusual manca de pluges, mentre que molts nord-europeus consideren que ja ha plogut més que en els últims dos anys. Els nostres patrons meteorològics estan desequilibrats. I encara que no hi ha vida possible sense aigua, hem fet poc cas a la qualitat i la disponibilitat d’aquest bé preciós. Només quan les nostres collites es marceixen i fracassen, quan les carreteres s’inunden i els preus de l’aigua pugen, ens adonem que tenir aigua no es pot donar per fet. La bona notícia: l’agricultura ecològica ajuda a protegir, netejar i emmagatzemar l’aigua on es necessita.

recursos hídrics
123rfLimited©animaflorapicsstock

Davant la crisi climàtica, necessitem que els nostres sòls emmagatzemin més aigua

funciona el cicle natural de l’aigua: la radiació solar fa que l’aigua s’evapori dels oceans, rius i llacs. A mesura que es refreda, es condensa i cau en forma de pluja sobre els nostres sòls. A partir d’aquí, es filtra a les nostres aigües subterrànies i finalment torna a desembocar al mar. Tanmateix, a causa del canvi climàtic, les pluges s’han tornat més irregulars. Per tant, és més important que mai que els nostres sòls puguin absorbir i emmagatzemar aigua. Però cada cop són menys els sòls capaços de fer-ho.

L’agricultura convencional soscava la importància dels sòls sans per a l’emmagatzematge d’aigua

Segons les condicions climàtiques, el llit de roca, la topografia i l’ús, els nostres sòls poden ser sorrencs, llimosos o argilosos; lleugers o pesats, àcids o bàsics; fèrtils o infèrtils; saturats d’aigua o drenats. L’agricultura convencional fa temps que descuida la importància dels sòls sans i ha perjudicat la seva fertilitat i capacitat d’emmagatzemar aigua. En lloc d’apreciar-los perquè proporcionen nutrients de manera natural a les nostres plantes alhora que capten CO2 i aigua, els sòls sovint es perceben com a simples plataformes d’ancoratge sobre les quals les plantes s’alimenten amb fertilitzants minerals i es reguen amb substàncies tòxiques.

L’agricultura convencional fa temps que descuida la importància dels sòls sans i ha perjudicat la seva fertilitat i capacitat d’emmagatzemar aigua

En temps d’escassetat o sobrant d’aigua, els sòls esponjosos sans són clau

Els sòls més adequats per fer front a patrons meteorològics extrems són els anomenats sòls d’esponja. Permeten que l’aigua de pluja es filtri mentre alhora la neteja biològicament. Per fer-se una idea de l’estat de salut del nostre sòl, val la pena mirar-lo més de prop. Els sòls d’esponja tenen moltes cavitats i moltes partícules irregulars, i permeten que l’aigua dreni de manera eficient. “Podeu cavar un forat al sòl, omplir-lo d’aigua i veure la rapidesa amb què desapareix. Com més ràpid passi això, més sa és el sòl”, explica Manfred Mödinger. És enginyer, cofundador i president de la comunitat alemanya de qualitat d’aigua mineral ecològica, “Bio-Mineralwasser”.

recursos hídrics
123rfLimited©abhbah05. Sistema de reg per degoteig

L’agricultura ecològica permet als nostres sòls captar i depurar l’aigua de manera natural

Per a Mödinger i els seus col·legues, l’aigua és més que un líquid. “És la base de la vida i un fruit dels nostres sòls. La millor manera d’assegurar-la és no contaminar-la, i emmagatzemar-la on cal: als nostres sòls”, diu. Des de l’any 2017, la seva organització publica informació sobre el deteriorament de la qualitat de l’aigua alemanya subterrània i de l’aixeta. “Els recursos naturals d’aigua a Alemanya estan greument en perill. I, sorprenentment, ni tan sols hi ha una regulació nacional uniforme per a un seguiment integral de la qualitat de l’aigua”, critica Mödinger. Per a ell, l’agricultura ecològica és la manera més sostenible d’assegurar els nostres recursos hídrics. “Els agricultors ecològics s’abstenen d’aportar pesticides sintètics i nitrogen mitjançant fertilitzants artificials, alhora que donen suport a la fertilitat del sòl mitjançant mantell, compost, rotació de cultius i cultiu mixt. En lloc de contaminar i degradar els nostres sòls, els permeten captar i depurar la nostra aigua de manera natural”, explica.

recursos hídrics
123rfLimited©joserpizarro

A les zones de captació d’aigua, l’agricultura ecològica hauria de ser obligatòria

Fa molts anys que Mödinger promou els beneficis de l’agricultura ecològica per a la nostra aigua. Tot i així, només el deu per cent de les terres de cultiu a Alemanya es conrea de manera ecològica. “Encara ens queda molt camí per recórrer. Especialment a les zones de captació d’aigua, hauria de ser obligatori cultivar ecològicament”, diu Mödinger. Per demostrar que aquestes afirmacions no només són somnis ideals, sinó solucions econòmicament viables a una amenaça cada cop més urgent, Mödinger i els seus col·legues han llançat una potent eina de comunicació: el comptador d’aigua ecològica. Mostra la quantitat anual d’aigua que l’agricultura ecològica a Alemanya protegeix no contaminant sinó donant suport als nostres sòls. Les xifres són impressionants: “L’any 2021, l’agricultura ecològica ha protegit al voltant de 2.300 milions de metres cúbics d’aigua”, diu Mödinger.

Només quan les nostres collites es marceixen, les carreteres s’inunden i els preus de l’aigua pugen, ens adonem que tenir aigua no es pot donar per fe

Un comptador que confirma els beneficis relacionats amb l’aigua de l’agricultura ecològica

El càlcul del comptador d’aigua ecològica es basa en les precipitacions anuals, la superfície de cultiu ecològic i la taxa mitjana d’infiltració de la pluja al sòl. La taxa d’infiltració mesura quanta aigua pot absorbir un sòl en un període de temps determinat. Mödinger ho sap: “El tractament de l’aigua és un assumpte car. El cost mitjà per eliminar nitrats, pesticides i els seus productes de degradació de l’aigua suma uns 65 cèntims per metre cúbic. Si la pluja cau sobre camps ecològics d’humus no tòxics, aquests costos no es produeixen. El 2021, cada hectàrea d’agricultura ecològica a Alemanya ha estalviat 837 euros en costos de tractament, que s’han de gastar en aigua contaminada”. El comptador d’aigua demostra una vegada més que l’agricultura ecològica és el camí a seguir. “Encara avui, les subvencions estatals a l’agricultura ecològica són sovint criticades. El nostre comptador mostra molt clarament que el suport estatal a l’agricultura ecològica està justificat. Perquè tots ens en beneficiem”, diu Mödinger.

Autora: Ina Hiester, periodista independiente del sector ecológico

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juliol 2023