No hi ha dubte que les patents sobre varietats vegetals, malgrat estar prohibides per la llei, han arribat als mercats europeus sense que l’opinió pública ho percebi. En conseqüència, l’actual sistema de fitomillora a Europa s’enfronta a una profunda crisi i la llibertat d’actuació dels obtenidors tradicionals es veu greument amenaçada i soscavada.

patents sobre varietats vegetals
123rfLimited©studioaccendo. Espinacs

La base de dades PINTO (Associació Europea de Llavors) mostra que, a Europa, gairebé 1.200 varietats obtingudes de manera convencional ja estan afectades per les més de 100 patents que figuren en la llista. Algunes d’aquestes patents cobreixen més de 120 varietats, el màxim és 175, afectades per la patent EP3282016 sobre la resistència contra la rizomania (una malaltia causada per un virus) en la remolatxa sucrera per l’empresa alemanya de millora KWS. Algunes espècies i atributs ja es veuen afectats per un autèntic embull de patents. En molts casos, una sola varietat ja està afectada per fins a 5 patents. Aquestes patents solen estar sota el control de KWS, BASF i Bayer. Les espècies afectades són la remolatxa sucrera, el gira-sol, l’enciam, la col blanca i el blat de moro. Atès que la introducció de dades en la base de dades és voluntària, és probable que altres patents no figurin en la llista.

El major nombre de patents per espècie correspon a l’espinac, amb 12 patents, gairebé totes elles relatives a la resistència al mildiú. Cal suposar que ara és més o menys impossible per als obtentores més petits obtenir resistència contra el mildiú, que és la malaltia més important dels espinacs, sense córrer el risc d’infringir una d’aquestes patents. Es tracta d’una tendència molt preocupant per a la sobirania alimentària a Europa.

L’actual sistema de fitomillora a Europa s’enfronta a una profunda crisi i la llibertat d’actuació dels obtenidors tradicionals es veu greument amenaçada i soscavada

Per a mostrar la rellevància de les patents en el mercat europeu, hem comparat les varietats de blat de moro el cultiu del qual es recomana oficialment a Suïssa per a 2023 amb les dades de PINTO. Hem descobert que vuit de les varietats de blat de moro estan afectades per quatre patents. És molt probable que les recerques realitzades en altres països europeus arribin a resultats similars.

Per a tenir un sistema alimentari resistent a Europa, els obtentores necessiten tenir accés a varietats per a poder adaptar les plantes a noves plagues, malalties o condicions climàtiques. Les patents posen en perill la nostra seguretat alimentària i els polítics dels Estats membres de l’Oficina Europea de Patents han de prendre mesures urgents ja!

  • Consulti aquí els informes de No Patents on Seeds!

No a las patentes sobre semillas

Autora: Johanna Eckhardt, Coordinadora del projecte No Patents on Seeds!

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Setembre 2023