Segons dades del Fòrum Econòmic Mundial i l’OCDE, la perspectiva global del reciclatge de plàstics és descoratjadora. Per a 2050, s’espera reciclar només el 37% del plàstic recollit, que serà aproximadament el 70% del total produït. El 2019, 22 milions de tones de plàstic van contaminar el medi ambient, i es van generar 353 milions de tones de residus plàstics. Espanya, en particular, genera més de 126 tones de plàstics al dia, sent el segon país que més contamina el Mediterrani.

productes solubles
©The Refill Concept

El simple acte de dutxar-se diàriament genera una quantitat alarmant de residus plàstics. Cada any, una persona consumeix prop de 5 quilograms d’ampolles de plàstic en productes com gels i xampús. En una família de quatre, això es tradueix en 20 quilograms de plàstic, dels quals només el 30% es reciclarà, segons l’OCU. La resta acabarà en abocadors o contaminant la naturalesa. Si extrapolem aquestes dades a tota la població espanyola, les xifres són encara més impactants.

Els productes sòlids, envasats en paper, han estat, fins al moment, l’opció més sostenible. No obstant això, no tothom els prefereix. Ara existeix una opció per a aquells que prefereixen els formats líquids: els productes solubles que es reconstitueixen amb aigua en la llar. Aquest innovador enfocament arriba de la mà de The Refill Concept, un nou actor en el món de la cosmètica natural sostenible.

Productes solubles, l’alternativa

L’evidència científica és irrefutable: el plàstic està envaint les nostres vides, des del que mengem i bevem fins quan ens dutxem. Davant aquesta alarmant realitat, sorgeixen iniciatives empresarials que busquen oferir alternatives més sostenibles. No obstant això, no totes són el que semblen. Algunes marques opten pel “greenwashing“, una estratègia de màrqueting que dona una aparença ecològica a productes que, en realitat, no ho són.

La indústria cosmètica ha estat una de les primeres a adoptar pràctiques més sostenibles, amb un notable augment en la demanda de cosmètics naturals. Els gels de dutxa i xampús sòlids s’han convertit en una opció popular, però què ocorre amb aquells consumidors poc inclinats a canviar els seus hàbits? Molts productes líquids de cosmètica natural encara s’envasen en plàstic, la qual cosa planteja un dilema per al consumidor conscient del medi ambient.

Una opció per a aquells que prefereixen els formats líquids: els productes solubles que es reconstitueixen amb aigua en la llar

En aquest context, The Refill Concept emergeix com una solució innovadora. «Analitzem detingudament la tendència cap als productes ‘refill’ i decidim anar un pas més enllà», afirma Mónica Martín, fundadora i CEO de l’empresa. La companyia ha llançat una línia de gels i xampús naturals en forma de concentrats solubles en aigua, eliminant la necessitat d’envasos plàstics.

La proposta és senzilla però revolucionària: els consumidors poden reconstituir a casa aquests concentrats en pols, obtenint així productes líquids per a la cura personal. «Aquest enfocament no sols elimina el plàstic, sinó que també redueix les emissions de CO2 associades al transport, alhora que optimitza l’espai d’emmagatzematge», explica Martín.

Mirant cap al futur, The Refill Concept aspira a expandir el seu model de recàrregues solubles a una àmplia gamma de productes d’ús quotidià. «És necessari un canvi d’hàbits. Es tracta de reconstituir abans, en lloc d’haver de reciclar després», conclou Mónica Martín. «Creiem que, en destacar els beneficis d’aquesta mena de productes, podem contribuir al canvi de comportament que la societat necessita per a minimitzar el seu impacte ambiental».

«Canvia reciclar per reconstituir»

«Canvia reciclar per reconstituir» és el seu lema. Aquesta alternativa comporta múltiples avantatges, entre elles:

  • Reducció de l’ús de plàstic: En evitar els envasos convencionals, contribueix activament a la reducció de residus plàstics i la cura del medi ambient.
  • Minimització del transport de productes amb aigua: Al no requerir el transport de grans quantitats d’aigua envasada, es redueixen les emissions de CO2 associades al transport i s’optimitza l’espai d’emmagatzematge.
  • Estalvi d’espai d’emmagatzematge: En comptar amb productes en format de pols o pastilles concentrades, es necessita menys espai per a emmagatzemar-los, la qual cosa resulta convenient per a les llars i redueix la necessitat de grans espais d’emmagatzematge.

La innovació distintiva de The Refill Concept radica en el seu enfocament de consum responsable amb la reutilització d’un únic envàs i la minimització del residu en les recàrregues. La seva fórmula, amb 99% d’ingredients naturals i només 26 grams de producte en pols, aconsegueix 500 ml. d’un xampú o gel de dutxa natural, de textura cremosa i abundant escuma natural, únicament afegint aigua calenta a casa. Envasats en un sobre paper certificat SFC, poden arribar directament a la teva bústia, ja que no ocupen espai.

Els consumidors poden reconstituir a casa aquests concentrats en pols, obtenint així productes líquids per a la cura personal

La seva gamma de productes de cura personal inclou:

Quatre referències de xampú soluble:

productes solubles

productes solubles

Tres referències de gel de dutxa soluble:

D’aquestes referències estan disponibles tant Kits d’inici (inclouen l’ampolla reutilitzable) com les recàrregues (només el sobre amb el producte soluble).

Descobreix més a www.therefillconcept.com

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Setembre 2023