No és freqüent que un científic passi de la ciència estreta de mires dels cultius modificats genèticament a l’enfocament de sistemes naturals de l’agricultura regenerativa. Però això és el que li va ocórrer a Laura Kavanaugh, que va treballar com a científica per a l’empresa biotecnològica Syngenta durant 12 anys ajudant a desenvolupar cultius transgènics. Avui és la nova directora científica de l’Advancing Eco Agriculture (AEA), que treballa amb agricultors per a ajudar-los en la transició a l’agricultura regenerativa.

©The Organic & Non-GMO Report. Dra. Laura Kavanaugh, directora científica de l’Advancing Eco Agriculture

Mentre treballava en Syngenta, Kavanaugh va començar a veure els problemes de l’enfocament dels OMG.

“Creem alguna cosa com un OMG per a intentar superar la naturalesa, però la naturalesa mai dorm”, afirma Kavanaugh, doctora en genètica i genòmica per la Universitat de Duke. “Hi ha milers de milions de microbis, milers de milions de tot el que al final acabarà desxifrant el codi del OMG”.

Es va donar compte que l’enfocament dels OMG no era una bona solució a llarg termini perquè produeix un impacte a curt termini.

“Els OMG impulsen fonamentalment un enfocament molt, molt estret, i aquesta no és una postura sostenible”, afirma Kavanaugh.

A més, afirma que la ciència dels OMG manca de la saviesa necessària per a comprendre el seu impacte en la naturalesa.

Kavanaugh no és la primera científica que abandona la ciència dels OMG per una recerca més sostenible. Hi ha hagut uns altres, com la milloradora de cotó Jane Dever, que va deixar Bayer Crop Science per a desenvolupar varietats de cotó ecològic en el Centre de Recerca i Extensió AgriLife de Texas A&M.

La seqüenciació de l’ADN identifica els organismes del sòl i avalua la seva fertilitat

Kavanaugh va veure que els sistemes naturals són la solució a llarg termini que necessita l’agricultura per a construir sòls més sans.

“Hem de tornar a això per l’estabilitat alimentària i l’impacte mediambiental a llarg termini”, afirma.

La recerca de Kavanaugh, centrada en la seqüenciació de l’ADN, es va desviar cap als sòls i el suport microbià a les plantes, però això no encaixava amb l’orientació de Syngenta de desenvolupar i vendre cultius OMG patentats.

“És molt difícil per a una empresa com Syngenta treure un producte de la salut del sòl”, afirma.

Kavanaugh va deixar Syngenta el 2020, durant la pandèmia de Covid, i va fundar la seva pròpia empresa, Genome Insights, LLC, per a aprofundir en la seva recerca sobre el paper dels microbis del sòl en la millora del rendiment dels cultius. Al mateix temps, va treballar com a experta en salut del sòl en la vinya regenerativa Union Grove Farm, en Hillsborough, Carolina del Nord, el que li va proporcionar experiència pràctica en l’aplicació dels principis de l’agricultura regenerativa.

La nova directora científica de l’Advancing Eco Agriculture, Laura Kavanaugh, considera que l’agricultura regenerativa és una solució a llarg termini millor que l'”enfocament molt limitat” dels OMG

El treball de Kavanaugh per a Union Grove Farm li va permetre aplicar els seus coneixements de seqüenciació de l’ADN a l’agricultura regenerativa.

“Vaig treballar allí i vaig aprendre molt sobre agricultura regenerativa”, diu. “Podíem aplicar moltes de les pràctiques i provar moltes de les coses que la majoria dels agricultors intenten fer amb un pressupost molt reduït. Era el millor lloc possible per a aprendre agricultura regenerativa”.

Kavanaugh utilitza un dispositiu portàtil de seqüenciació de l’ADN, que pot extreure l’ADN de microbis i altres organismes vius del sòl, el que li permet identificar-los i avaluar la fertilitat dels sòls. La seqüenciació de l’ADN permet als agricultors fer un seguiment de la vida biològica del seu sòl d’un any a un altre, això resulta d’aplicar pràctiques d’agricultura regenerativa.

“Atès que el foment d’una interacció saludable entre les plantes i els microbis del sòl és fonamental per a l’agricultura regenerativa, és important que els agricultors comprenguin com repercuteixen les seves pràctiques de gestió en els microbis del sòl”, afirma Kavanaugh.

Desenvolupar una base científica per a l’agricultura regenerativa

A l’inici de l’any, Kavanaugh va conèixer a John Kempf, fundador d’Advancing Eco Agriculture, en una conferència de RegenOrganic en la qual ella participava com a ponent. Després van parlar per telèfon i “vam al·lucinar”, diu Kavanaugh.

Tots dos van veure grans possibilitats treballant junts, per la qual cosa Kavanaugh va ser contractat recentment com a director científic de l’AEA.

“La Dra. Kavanaugh és una fitocientífica excepcional que ens ajudarà a explorar i demostrar el poder i l’esperança de l’agricultura regenerativa”, afirma Kempf. “Vaig poder escoltar-la parlar en la Conferència RegenOrganic i em va impressionar immediatament com aplicava les tecnologies de seqüenciació de l’ADN per a avaluar la fertilitat del sòl.”

Kavanaugh està entusiasmada amb l’oportunitat d’aplicar els seus coneixements científics, inclosa la seqüenciació de l’ADN, a l’experiència sobre el terreny d’AEA treballant amb els agricultors.

“És un canvi fonamental en el nostre paradigma que estem passant a reconèixer el poder de la biologia viva en el sòl i a l’interior de les pròpies plantes”

“Tenen un profund coneixement de l’agricultura regenerativa i experiència pràctica real”, afirma. “Em van entusiasmar les possibilitats de combinar tot aquest coneixement i el que podríem crear per a l’agricultura regenerativa en general i desenvolupar una base científica molt sòlida”.

En el seu nou càrrec, la Dra. Kavanaugh dirigirà totes les activitats científiques, de recerca i desenvolupament de l’AEA. Això inclou la recopilació, organització i avaluació de la ciència actual i el desenvolupament d’una estratègia per a la recerca i el desenvolupament futurs. Kavanaugh se centrarà en com la seqüenciació de l’ADN i altres tecnologies avançades poden utilitzar-se per a demostrar el poder de les interaccions entre plantes i microbis que ja funcionen en els sistemes naturals i que estan en el cor de l’agricultura regenerativa.

Agricultura regenerativa: un canvi de paradigma fonamental

Com definiria Kavanaugh l’agricultura regenerativa? “És un canvi fonamental en el nostre paradigma: estem passant a reconèixer el poder de la biologia viva en el sòl i a l’interior de les pròpies plantes”, afirma.

Segons ella, la naturalesa té “un sistema molt eficaç que ja té la capacitat no sols de conrear aliments, sinó de prosperar i ser molt resistent a tots aquests canvis ambientals. Ja és aquí, i hem d’aprendre a treballar amb ell de manera òptima”.

En última instància, l’objectiu de Kavanaugh és fer avançar l’agricultura regenerativa i aportar-li rigor científic.

“Una de les millors formes que tinc de fer-ho és impulsar l’èxit d’AEA i augmentar la seva repercussió incrementant la recerca i les dades de què disposen i combinant-los amb el que els seus assessors ja saben. Serà una poderosa combinació per a avançar”, afirma.

Autor: Ken Roseboro. Article cedit per The Organic & Non-GMO Report

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2023