L’última dècada ha vist un nombre creixent de sol·licituds de patents presentades per a plantes de cria convencional, com ara bròquil, tomàquets, melons, espinacs, enciam, blat de moro, blat i ordi. Aquestes patents són una violació de la llei europea de patents que prohibeix les patents sobre varietats vegetals i la millora convencional. Són majoritàriament empreses internacionals del sector agroquímic les que estan presentant aquestes patents.

patents de noves tècniques
©Thomas Einberger / Argum

Per tal d’aconseguir patents sobre plantes de cria convencional, les empreses sovint introdueixen una redacció específica en les sol·licituds de patent, que suggereix l’ús de processos d’enginyeria genètica. No obstant això, una mirada més propera a les patents mostra que, en la majoria dels casos, aquests mètodes tècnics no s’aplicaven i simplement no eren necessaris per desenvolupar les plantes desitjades. Per exemple, una sol·licitud de patent de Syngenta/ChemChina mostra que l’empresa està intentant reivindicar unes 45.000 variacions genètiques en parents salvatges de la soja com a invenció pròpia (WO2022173659).

Un altre exemple és una patent sobre blat de moro (EP 3380618) concedida a KWS utilitzant línies de blat de moro existents. Curiosament, a la patent s’esmenten eines com CRISPR/ Cas. Tanmateix, no es van aplicar noves tècniques genòmiques i tampoc són necessàries per obtenir plantes que ja existeixen a la natura. Aquest cas destaca com s’abusa sovint de CRISPR/Cas com a eina dins del sistema de patents per apropiar-se del control dels recursos genètics de la diversitat biològica necessaris per a la millora tradicional de plantes. Aquesta patent crea un monopoli per al titular de la patent que, per tant, pot intentar impedir que la resta de criadors utilitzin aquestes varietats.

Aquestes patents dificulten o bloquegen l’accés als recursos biològics que necessiten altres obtentors per desenvolupar noves característiques de les plantes i així adaptar-se als reptes presents i futurs. Més enllà d’això, hi ha el risc que els agricultors i la nostra futura seguretat alimentària, així com la sobirania alimentària es vegin greument afectats. Com a resultat, els criadors, agricultors i consumidors corren el risc de dependre cada cop més de grans empreses que poden controlar l’accés als recursos biològics necessaris per a la reproducció posterior. Cal una acció política i un canvi de legislació urgent per aturar aquestes patents i protegir la sobirania alimentària d’Europa.

No a las patentes sobre semillas

Autora: Johanna Eckhardt, Coordinadora del projecte No Patents on Seeds!

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Desembre 2023