Finalment està sortint a la llum el cost ocult dels aliments barats, ajudant a l’ecològic a competir de manera més justa. Per què els aliments que ens emmalalteixen i que perjudiquen de manera desproporcionada el clima i el medi ambient són tan barats? És una pregunta important i que moltes organitzacions i empreses poderoses preferirien que no ens féssim. El cost ocult del «menjar barat» és un secret fosc que la indústria alimentària industrial voldria que seguís així.

«menjar barat»
123rfLimited©mingphotography. Supermercat a Londres venent menjars preparats congelats barats

La il·lusió del menjar barat perpetua la idea que els aliments ecològics, saludables i artesanals són cars i “elitistes”, una de les narracions preferides dels crítics de l’ecològic. Això crea reptes reals, sobretot perquè els consumidors solen citar el preu com el factor més important que els impedeix comprar ecològic. Apostar per l’augment dels preus dels aliments durant una crisi del cost de la vida és encara més difícil, i políticament molest.

No obstant això, en els darrers anys hi ha hagut un esforç concertat d’una àmplia gamma d’actors per iniciar un debat més ampli sobre aquest tema amb càrrega política.

Descobriments contundents

Els estudis realitzats a banda i banda de l’Atlàntic han produït conclusions contundents sobre el cost ocult de la producció d’aliments. Per exemple, un informe històric de Sustainable Food Trust (SFT)The Hidden Cost of UK Food– va mostrar que per cada 1£ gastat a la caixa, 1£ més es gasta de manera oculta. Traduït a nivell nacional, vol dir que els consumidors del Regne Unit, que gasten 120.000 milions de lliures en aliments en un any, també acumulen 116.000 milions de lliures en costos mediambientals i sanitaris, costos que no paguen les empreses agroalimentàries, sinó que es transmeten a la societat.

A nivell mundial, els costos socials, ambientals i sanitaris ocults dels sistemes agroalimentaris podrien ascendir a 12 bilions de dòlars, segons la investigació de la FAO del 2020. I encara que la majoria d’aquests costos ocults es generen als països d’alts ingressos, la seva càrrega econòmica més gran recau en els països més pobres, on poden arribar a gairebé una quarta part del PIB1.

La veritable comptabilitat de costos és una eina poderosa per a la transformació dels sistemes alimentaris

Cost real

Per avaluar els impactes tant negatius com positius dels diferents tipus d’aliments i sistemes agrícoles, els investigadors parlen d’externalitats, és a dir, els costos que no es reflecteixen en el preu de mercat. En els darrers anys, el concepte de “veritable comptabilitat de costos” -un enfocament holístic per mesurar els costos reals d’un producte o serveis’ha anat aplicant cada cop més als sistemes alimentaris.

La perspectiva que els governs introdueixin esquemes d’impostos o d’incentius per “corregir” els preus distorsionats dels aliments encara pot estar lluny, però un nombre creixent d’empreses progressistes han estat provant els preus de costos reals en entorns del món real. Per exemple, el minorista holandès Albert Heijn va llançar l’any passat una prova de “preu real” a tres dels seus supermercats To Go. Les tres botigues van oferir una gamma de productes als compradors amb un preu al “preu normal” i un al “preu veritable”. Albert Heijn va treballar amb l’organització holandesa True Price per determinar la diferència de preu, reflectint factors com la contaminació i els impactes climàtics, l’ús de l’aigua, la protecció del sòl, les condicions de treball i la discriminació.

«menjar barat»
123rfLimited©vadymvdrobot

A finals de 2023, el minorista alemany Penny va llançar una iniciativa més àmplia a totes les seves 2.150 botigues. En la prova, Penny va cobrar preus més alts per a nou productes alimentaris bàsics per destacar l’impacte ambiental de la producció d’aliments

Els productes de la prova eren principalment productes lactis o carnis, però incloïen un producte de schnitzel vegà. La informació sobre com s’havien “revaloritzat” els productes estava clarament disponible al punt de venda. Això va donar el preu de venda actual normal d’un producte, la prima de cost real, el percentatge de marge de cost real i el preu de venda de cost real. Els aliments ecològics van tenir uns costos de seguiment mediambiental d’1,15€ de mitjana, els convencionals 1,57€ de mitjana, i el schnitzel vegà de 14 cèntims. En alguns casos, el preu real cobrat era gairebé el doble que el preu de venda normal. Per exemple, un formatge convencional (330 g) va augmentar de preu de 2,49€ a 4,84€.

Eina poderosa per al canvi

L’assaig de Penny ha estat seguit de prop pel sector ecològic europeu, que veu la veritable comptabilitat de costos com una eina poderosa per a la transformació dels sistemes alimentaris.

Quan un equip d’investigadors de la Universitat d’Augsburg a Alemanya va aplicar la veritable comptabilitat de costos tant a l’ecològic com al convencional[2], van trobar diferències sorprenents. En analitzar 22 productes agrícoles diferents, van trobar que, de mitjana, la producció de cultius generava externalitats d’uns 0,79€ per kg per als productes convencionals i d’uns 0,42€ per als productes ecològics.

L’equip d’Augsburg va dir que, si bé el preu real dels productes ecològics no és necessàriament inferior al dels productes convencionals, hi ha una alineació dels preus dels dos sistemes de producció quan s’aplica el principi de qui contamina paga, que corregeix significativament les distorsions actuals del mercat. Aquests, i altres estudis, mostren l’envergadura de l’oportunitat de l’ecològic quan se li permet competir de manera justa amb altres sistemes.

Transformar els sistemes alimentaris

Tot i que l’objectiu principal de la veritable comptabilitat de costos fins ara ha estat reflectir els costos ambientals no comptabilitzats en la producció d’aliments, l’empitjorament de la crisi sanitària mundial proporciona raons convincents per incorporar les conseqüències sobre la salut humana (inclosos els costos sanitaris, els impactes socials i la pèrdua de productivitat) a la equació.

La veritable comptabilitat de costos ja s’està utilitzant amb èxit per afrontar els reptes específics del país. Adoptat a nivell mundial, podria transformar els nostres sistemes alimentaris afavorint enfocaments ecològics i agroecològics que aporten impactes positius al medi ambient, alhora que ajuden a reduir la nostra perillosa addicció als aliments ultraprocessats obesogènics. També demostra l’apunt del xef i activista alimentari Jamie Oliver, quan diu que “el preu de l’ecològic és el preu correcte”.

  1. The State of Food and Agriculture 2023. Food and Agriculture Organization of the United Nations
  2. True cost accounting of organic and conventional food production. 2023. Journal of Cleaner Production

Autor: Jim Manson, Periodista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Gener 2024