Veo Verde 01/06/2015
Nova llei a França que prohibeix el malbaratament de menjar.

Els grans superpermercats a França deixaran de desaprofitar aliments vulguin o no. La recentment aprovada llei prohibeix a les botigues d’aliments llençar els encara comestibles, el menjar s’haurà de donar a la caritat o als agricultors per alimentar animals o per composta.

Prop del 24% de les calories per consum humà es desaprofiten, la majoria d’ells es rebutja a la part del consum final. El francès mitjà porta a les escombraries de 20 a 30 kg de menjar a l’any, d’aquests, 7 kg encara estan empacats.

Els supermercats hauran de donar el menjar en bon estat que no es vengui a organitzacions de caritat

La nova llei no permetrà destruir deliberadament els aliments per evitar que algú més els consumeixi. Algunes pràctiques de les botigues consisteixen en bloquejar contenidors o abocar lleixiu a ells per evitar que la gent mengi aliments que encara estan en bon estat.

Totes les botigues de més de 4.305 metres quadrats hauran de fer aliances amb organismes socials abans de juliol de 2016 per donar les seves deixalles, altrament s’enfrontarien multes de fins a 75.000 euros.

Tot i que el projecte sona increïble, algunes persones es mostren en contra d’aquest projecte per tractar un problema de més profunditat amb una solució que sembla màgica. Les Gars’pilleurs, un grup de recol·lectors de menjar manifesten que el veritable problema es troba en el nostre sistema alimentari i no en el malbaratament de menjar.

Els supermercats rebutgen del 5 al 11 per cent del total d’aliments, prop de 7.1 milions de tones, però els restaurants rebutgen gairebé el 15% i ni parlar dels consumidors, el malbaratament ascendeix al 67% del que compren.

És cert que el sistema té un problema, però almenys aquesta llei portarà un benefici tangible cap a la direcció correcta. Amb el temps, la idea seria aconseguir que la gent pensi en la importància d’evitar el malbaratament i l’oportunitat que tenim de portar menjar a on més es necessita.