Eco Portal 17/02/2016
Més de 100 organitzacions de la societat civil alerten sobre la reunió de biotecnologia de la FAO.

Just quan les empreses biotecnològiques que produeixen llavors transgèniques s’estan fusionant, la visió corporativa de la biotecnologia treu el cap a la FAO. 

En el dia inaugural d’un simposi internacional sobre biotecnologies agrícoles de tres dies de durada, organitzat per l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) a Roma, més de 100 moviments socials i organitzacions de la societat civil (OSC ) de quatre continents han promulgat una declaració denunciant tant l’essència com l’estructura de la reunió, que sembla ser un intent més per l’agroindústria multinacional per reorientar les polítiques de l’agència de l’ONU cap al suport a cultius i animals genèticament modificats.

El moviment mundial camperol i d’agricultura familiar, La Via Camperola, va convidar les ONG a signar la carta (enllaç) quan es va fer públic el programa del simposi. Dos dels ponents magistrals de la FAO són ​​coneguts defensors dels transgènics, i el programa i els esdeveniments paral·lels dels tres dies inclouen portaveus de la Biotechnology Industry Organization (un grup comercial biotecnològic dels EUA), Crop Life Internacional ( l’associació comercial mundial agroquímica), DuPont (una de les majors companyies mundials biotecnològiques de llavors) i CEVA (una gran corporació metge-veterinària), entre altres.

La FAO només ha convidat a un orador o panelista obertament crític amb els transgènics. Pitjor encara, un dels dos ponents en la sessió d’obertura és un ex-subdirector general de la FAO, que ha pressionat a favor de les trucades llavors Terminator (llavors transgèniques programades per morir en el moment de la seva collita, obligant als agricultors a comprar noves llavors cada temporada), en oposició a les pròpies declaracions públiques de la FAO. El discurs del segon orador principal es titula, “Posant fi al desviat debat global sobre la Biotecnologia” – el que suggereix que el simposi FAO hauria de ser el moment de tancament de la crítica a la biotecnologia.

A la convocatòria del esbiaixat simposi, la FAO està cedint a la pressió de la indústria que es va intensificar després de les reunions internacionals sobre agroecologia organitzades per la FAO el 2014 i 2015. Les reunions d’agroecologia van ser un model d’obertura a tots els punts de vista, des de camperols fins a la indústria. Però la indústria de la biotecnologia, pel que sembla, prefereix tenir ara una reunió que puguin controlar. Aquesta no és la primera vegada que la FAO ha entrat en aquest joc. El 2010, la FAO va convocar una conferència sobre biotecnologia a Guadalajara, Mèxic, on va vetar la presència d’agricultors en el seu comitè organitzador, i després va tractar d’impedir la seva assistència a la conferència mateixa.

“Ens alarma que la FAO es col·loqui una vegada més al capdavant amb les mateixes corporacions, just quan aquestes companyies estan parlant de noves fusions entre elles mateixes, que concentrarien el sector de les llavors comercials en tot menys mans”, denuncia la declaració de les OSC.

És evident, d’acord amb la Declaració de la Societat Civil, que la indústria vol utilitzar la FAO per rellançar la seva fals missatge que els cultius modificats genèticament poden alimentar el món i refredar el planeta, mentre que la realitat és que res ha canviat en el front biotecnològic. Els OGM no alimenten a la gent, majoritàriament es cultiven en un grapat de països en plantacions industrials d’agrocombustibles i aliments per a animals, augmenten l’ús de plaguicides, i expulsen els pagesos de les terres. Les empreses biotecnològiques transnacionals estan tractant de patentar la biodiversitat del planeta, el que demostra que el seu interès principal és aconseguir enormes guanys, i no garantir la seguretat o la sobirania alimentària.

El sistema alimentària industrial que promouen aquestes empreses és també un dels principals responsables del canvi climàtic. Confrontada amb el rebuig dels OGM per molts consumidors i productors, la indústria està ara inventant noves, i possiblement perilloses, tècniques de modificar genèticament les plantes, sense anomenar-OGM. En fer-ho, estan tractant d’evitar les regulacions dels OGM i enganyés als consumidors i als agricultors.

Les activitats d’agroecologia estaven molt més a prop de la forma en què la FAO hauria d’actuar, assenyala la Declaració, “com un centre d’intercanvi de coneixement, sense una agenda oculta en nom d’uns pocs.” Per què la FAO s’autolimita ara de nou a la biotecnologíacorporativa i nega l’existència de tecnologies camperoles? La FAO hauria de donar suport les tecnologies camperoles, que ofereixen la via més innovadora, de codi obert, i efectiva per acabar amb la fam i la desnutrició. És hora de deixar de donar suport a una estreta agenda corporativa, diu la Societat Civil. “La gran majoria dels agricultors del món són camperols, i són els pagesos els que alimenten al món. Necessitem tecnologies de base camperola, no biotecnologies corporatives.”

“Ja és hora que la FAO posi fi a la biopirateria i al seu suport als cultius modificats genèticament, que només serveixen per permetre que un grapat d’empreses transnacionals patentin i acaparin tota la biodiversitat existent,” va dir Guy Kastler, líder de la Via camperola. “Per contra, la FAO hauria de donar suport a les organitzacions camperoles i als investigadors que treballen en el fitomillorament col·laboratiu al servei de la sobirania alimentària i l’agroecologia camperola”.

La declaració i la llista de signants es poden descarregar aquí.