Eco Portal 08/03/2016
Colgate, Palmolive, Johnson & Johnson i Pepsico desforesten Indonèsia.

Greenpeace publica un rànquing de 14 multinacionals que demanden oli de palma i adverteix que encara queda molt camí per trencar el vincle entre aquest producte i la desforestació. Indonèsia ha perdut una superfície de selva de la mida d’Alemanya, una amenaça per als animals en perill d’extinció, com els orangutans.

L’expansió de les plantacions de palma per suplir la demanda internacional d’oli de palma segueix sent una de les principals causes de la destrucció de la selva d’Indonèsia. Dos anys després que les grans corporacions consumidores d’oli de palma fessin públic el seu compromís en la lluita contra la desforestació, Greenpeace ha avaluat el grau de compliment d’aquests compromisos per part de les 14 majors multinacionals del món.

Les conclusions d’aquesta avaluació mostren que només unes poques empreses estan donant passos significatius per garantir que no hi ha desforestació en la seva cadena de subministrament d’oli de palma i la majoria s’estan movent de manera molt lenta. Si bé no són moltes les diferències, cap de les empreses pot encara garantir que el subministrament d’oli de palma no està vinculat a la desforestació. La pitjor valoració la reben Colgate-Palmolive, Johnson & Johnson i PepsiCo, que han demostrat un grau de compliment molt pobre, i que no poden complir les promeses que van fer als seus clients i als consumidors.

L’oli de palma és un oli molt utilitzat en gran quantitat de productes de consum d’ús diari, com la pasta de dents Colgate, la crema de mans Neutrogena o els nachos Doritos.

L’oli de palma forma part de gran quantitat de productes d’ús quotidià, de manera que aquestes grans marques tenen la responsabilitat d’assegurar als consumidors que no estan col·laborant amb la desforestació. L’oli de palma es pot conrear de manera responsable sense destruir els boscos i sense perjudicar les comunitats locals o destruir les poblacions d’orangutans i altres animals “1, ha declarat el responsable de la Campanya de boscos de Greenpeace Espanya, Miguel Ángel Soto.

Indonèsia ha perdut 31 milions d’hectàrees de selva tropical des de 1990, una superfície de la mida d’Alemanya. La indústria de l’oli de palma és la principal causa de la desforestació Indonesia2, que al seu torn és una amenaça important per als animals en perill d’extinció que hi viuen, com els orangutans.

“La gent hauria de ser capaç de netejar-se les dents o prendre uns nachos sense necessitat de col·laborar amb l’extinció dels orangutans. En aquest sentit, les empreses PepsiCo, Colgate-Palmolive i Johnson & Johnson estan decebent als consumidors. Han esforçar-se més per netejar la seva cadena de subministrament d’oli de palma i garantir que només compren a proveïdors que estan protegint els boscos tropicals” ha afegit Soto.

La desforestació per a l’expansió de plantacions d’oli de palma va ser una de les causes que van provocar la crisi d’incendis forestals que va assolar Indonèsia l’any passat. L’estimació del cost econòmic d’aquest desastre és de 16 milions de dòlars i l’extensa núvol de fum va afectar a milions de persones, no només d’Indonèsia, sinó també de la veïna Malàisia i Singapur. Les dades del govern d’Indonèsia parlen de més de 500.000 persones que van patir malalties respiratòries agudes com a resultat del fum. Els incendis van ser també una font important d’emissions de gasos d’efecte hivernacle: en molts dies durant octubre i novembre, les emissions procedents dels incendis forestals van superar la mitjana diària de les emissions procedents de l’economia dels Estats Units.

Per evitar que una nova crisi d’incendis es produeixi aquest any 2016, Greenpeace ha demanat a les companyies consumidores d’oli de palma que prenguin mesures immediates per protegir els boscos.

El resultat del rànquing de Greenpeace a les 14 majors empreses revela que cap de les empreses avaluades és capaç d’assegurar amb certesa que no hi ha desforestació en la seva cadena de subministrament d’oli de palma. La majoria de les empreses no poden ni tan sols dir quina part del seu oli de palma prové de proveïdors que compleixin amb les seves pròpies normes de subministrament. A més:

– Només una de les 14 empreses està en condicions de conèixer l’origen (on es conrea) del 100% del seu oli de palma.

– La majoria de les empreses encara estan pendents d’una verificació independent que demostri que el seu oli de palma és produït per empreses que operen en el compliment de les seves pròpies polítiques de no desforestació.

– Cap empresa ha publicat una llista completa dels seus proveïdors d’oli de palma, encara que algunes han fet públic el nom dels seus principals proveïdors.

– Cap empresa ha publicat una llista de proveïdors als que han deixat de comprar oli de palma a causa de l’incompliment de les seves polítiques de no desforestació.

Notes:

1 Per veure exemples de productors d’oli de palma lliures de desforestació i de violacions de drets humans l’activitat ha estat verificada per una tercera part independent es pot consultar el Grup d’Innovació d’Oli de Palma (http://poig.org/)

2 Indonesia’s fire crisis is a test of corporate commitment to forest protection: http://www.greenpeace.org/international/en/publications/Campaign-reports/Forests-Reports/Under-Fire/