El mercat ecològic europeu segueix creixent. En 2018, el sector va experimentar un fort creixement en termes d’àrea, productors i mercats. Va augmentar gairebé un 8% i va arribar als 40.700 milions d’euros. Alguns dels principals mercats fins i tot van gaudir de taxes de creixement de dos dígits.

European organic market grew to 40.7 billion euros in 2018

Més de 15,6 milions d’hectàrees de terres agrícoles són ecològiques a Europa: Espanya és líder

A Europa, 15,6 milions d’hectàrees van ser ecològiques en 2018 (Unió Europea: 13,8 milions d’hectàrees). Amb 2,2 milions d’hectàrees, Espanya segueix sent el país amb la major superfície ecològica d’Europa, seguida de França (2 milions d’hectàrees) i Itàlia (2 milions d’hectàrees).

European organic market grew to 40.7 billion euros in 2018

Les terres de conreu ecològiques van augmentar en més d’un milió d’hectàrees

Les terres dedicades a l’cultiu ecològic van augmentar en 1,25 milions d’hectàrees a Europa i en un milió d’hectàrees a la Unió Europea, el que representa un augment de 8,7% i 7,6%, respectivament. França va reportar més de 290.000 hectàrees més que en 2017 i Espanya va reportar més de 160.000 hectàrees més.

Liechtenstein és el país amb la major proporció de terres ecològiques de el món

Les terres agrícoles ecològiques a Europa van constituir el 3,1% de l’total de terres agrícoles i el 7,7% a la Unió Europea. A Europa (i arreu del món), Liechtenstein va tenir la major proporció de terres ecològiques de totes les seves terres agrícoles (38,5%) seguit d’Àustria, país capdavanter de la Unió Europea (24,7%). Deu països europeus van informar que al menys el 10% de les seves terres de cultiu són ecològiques.

Productors ecològics a l’alça

Va haver-hi gairebé 420.000 productors ecològics a Europa (Unió Europea: uns 330.000), i els números més grans van estar a Turquia (gairebé 80.000) i Itàlia (més de 69.000). El nombre de productors va créixer un 5,4% a Europa (7,2% a la Unió Europea) en 2018.

Creixement continu de processadors i importadors

Hi havia gairebé 76.000 processadors a Europa i gairebé 71.000 a la Unió Europea. Es van comptabilitzar gairebé 5.800 importadors a Europa i més de 5.000 a la Unió Europea. El país amb el major nombre de processadors va ser Itàlia (més de 20.000), mentre que Alemanya va tenir la major quantitat d’importadors (més de 1.700).

Les vendes al detall superen els 40.000 milions d’euros

Les vendes al detall a Europa es van valorar en 40.700 milions d’euros (37.400 milions a la Unió Europea). El mercat més gran va ser Alemanya (10.900 milions d’euros). La Unió Europea representa el segon major mercat únic per a productes ecològics al món després d’Estats Units (40.600 milions d’euros).

Creixement constant de les vendes al detall al 2018

El mercat europeu va registrar una taxa de creixement de l’7,8%. Entre els mercats clau, el major creixement es va observar a França (15,4%). En la dècada 2009-2018, el valor dels mercats de la Unió Europea i Europea s’ha més que duplicat.

Els consumidors europeus gasten més en aliments ecològics

A Europa, els consumidors van gastar 50 euros anuals en aliments ecològics per persona (Unió Europea: 76 euros). La despesa de l’consumidor per càpita en aliments ecològics s’ha duplicat en l’última dècada. Els consumidors danesos i suïssos van gastar la major quantitat de diners en aliments orgànics (312 euros per càpita el 2018).

A nivell mundial, els països europeus representen la major proporció de vendes d’aliments ecològics. Dinamarca és el primer país que ha superat la marca de el 10% i la major participació ecològica (11.5%) a tot el món. Els productes individuals i els grups de productes tenen quotes encara més altes. Els ous orgànics, per exemple, arriben al voltant de l’30% de la valor de tots els ous venuts en alguns països.

L’enquesta sobre agricultura orgànica a Europa va ser realitzada per FiBL i AMI. La recopilació de dades de FiBL es va dur a terme en el marc de l’enquesta mundial sobre agricultura ecològica amb el suport de la Secretaria d’Estat d’Assumptes Econòmics de Suïssa (SEC), el Centre de Comerç Internacional (ITC), el Fons de Sostenibilitat de Coop, NürnbergMesse i IFOAM Organics International.

Més informació a www.fibl.org/en

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Febrer 2020