Para’t un moment a pensar i fixa’t en el lloc on ets ara. Mira el terra, les parets, els mobles, tot el que toques, on et seus,… estem envoltats per milions de microorganismes, de bacteris, fongs, virus, etc. Els humans, naixem, ens nodrim, treballem, eduquem i vam vivim durant el 90% del nostre temps dins d’edificis, aquests edificis són també, com els boscos, un ecosistema.

multiclean biologic emlife microbioma hogar

De la mateixa manera que tenim un microbioma vivint al nostre cos, també convivim amb microorganismes a les nostres llars, que es coneixen com el “microbioma de la llar“. Aquest microbioma ens protegeix i aporta beneficis a la salut. Gran part dels microorganismes que viuen amb nosaltres els aportem nosaltres mateixos i les nostres mascotes.

Aquest microbioma de la llar pot estar format per microorganismes “beneficiosos”, que no causen malalties als animals i humans i fins i tot aporten beneficis a la salut. O pot contenir microorganismes patògens que sí que poden perjudicar-nos, com per exemple: Escherichia coli, Salmonella sp. o Legionella sp.

Igual que en el bosc o en el cos humà, com més divers sigui el microbioma de la llar, més beneficiós serà i més podrà aportar-nos.

La diversitat i composició del microbioma amb el qual convivim depèn de diversos factors com: el tipus de ventilació, la localització de l’edifici, el disseny, els materials, les persones o animals que habiten la llar, l’ús de netejadors o desinfectants, etc.

S’ha demostrat que ventilar casa nostra a través de les finestres és molt més beneficiós que utilitzar ventilació mecànica. La convivència amb animals també ens aporta molta més varietat de microorganismes a casa nostra, i és important tenir en compte que els desinfectants maten els microorganismes patògens però també els beneficiosos.

Com afecta el microbioma de la llar a la nostra salut?

Els humans adquireixen part del seu microbioma dels microorganismes que els envolten, així doncs, és important que el microbioma de la llar sigui beneficiós. El microbioma de la llar pot influenciar la salut de les persones a través de la inhalació, la ingestió o el contacte amb la pell.

L’aire de l’interior pot transmetre patògens com Mycobacterium tuberculosi, virus influenza del refredat o el fong Aspergillus. Aquests poden provocar infeccions, contribuir a empitjorar els símptomes de l’asma i provocar altres reaccions al·lèrgiques.

La part positiva és que els microorganismes de la llar poden també protegir-nos. S’ha demostrat que diversos gèneres de bacteris (com Acinetobacter, Lactobacillus, Neisseria, Staphylococcus, Jeotgalicoccus i Corynebacterium) protegeixen contra l’asma i sensibilitat atòpica. Alguns d’aquests i altres tipus de bacteris també protegeixen del risc de patir malalties al·lèrgiques en nens.

A més, la ingestió dels microorganismes beneficiosos de l’entorn pot contribuir a la millora de la nostra microbiota intestinal i potenciar els efectes d’aquesta en la nostra salut, com el reforç del sistema immunitari, la millora de la digestió i el metabolisme, i la lluita contra infeccions, entre d’altres.

multiclean biologic emlife Microbioma del hogar

Com puc aconseguir un microbioma saludable a la meva llar?

Encara que no ens agradi, hi ha moments en què cal desinfectar. Igual que la presa d’antibiòtics en el nostre cos, els desinfectants eliminen els microorganismes patògens però també els beneficiosos. Després de l’aplicació de desinfectants, el microbioma de la llar perd diversitat, riquesa i abundància.

El confinament i desinfecció durant aquests dies de pandèmia provoca que el nostre sistema immunitari quedi afeblit, però també que la nostra llar quedi inerta, estèril, sense vida.

Tots sabem que quan la microbiota està alterada per antibiòtics, es recomana prendre un probiòtic per recuperar el seu equilibri. Imagines poder netejar la teva llar amb microorganismes probiòtics i recuperar el microbioma de casa teva?

Com funcionen i quins efectes té netejar amb microorganismes?

La neteja amb bacteris probiòtics és una neteja biològica que es produeix gràcies a l’acció de microorganismes vius:

  • Els microorganismes descomponen la brutícia orgànica.
  • Utilitzen la brutícia (oli, greixos, proteïnes, hidrats de carboni, cel·lulosa, midó, etc.) per alimentar-se i la transformen en substàncies que poden ser fàcilment eliminades amb aigua.
  • Els microorganismes redueixen la quantitat d’agents tòxics alimentant-se d’ells i transformant-los.
  • Redueixen la contaminació en el material i a l’aire.
  • Els microorganismes funcionals alliberen molècules antioxidants.
  • Els microorganismes s’estableixen a la superfície netejada i colonitzen l’ambient, i impedeixen que altres organismes patògens ocupin l’espai (competència exclusiva). Això significa que els microorganismes promouen microbioma saludable a la llar.
  • Netejar no consisteix a eliminar tots els bacteris, és impossible tenir un ambient completament estèril. L’ideal, més sa i ecològic, és promoure un ambient en el que proliferin microorganismes beneficiosos per a la salut.
  • Un altre avantatge de netejar amb microorganismes és que es pot utilitzar l’aigua residual de la neteja per al reg de plantes (tenir especial cura amb utilitzar estris que no hagin estat mai en contacte amb altres productes de neteja de base química).

Multiclean Biologic és un netejador multiusos que conté microorganismes beneficiosos (bacteris àcid làctics, fotosintètics i llevats). Aquests microorganismes beneficiosos promouen un microbioma de la llar saludable per a les persones. L’aportació d’aquests millora la riquesa, diversitat i composició del microbioma del lloc on s’aplica. No només això, a més netegen, eliminen matèria orgànica, desincrusten i degraden tòxics de l’ambient.

En un laboratori independent hem demostrat que Multiclean Biologic és capaç de purificar i descontaminar l’aire. Descompon compostos orgànics volàtils (eliminació de més del 90% de cloroform) i les males olors, fins i tot fortes (elimina en més d’un 60% l’àcid sulfhídric, el que fa olor a ous podrits).

¿Qué es el microbioma del hogar?Multiclean Biologic és 100% natural, no conté al·lèrgens, tòxics ni patògens. Atreveix-te amb la neteja biològica!

Article patrocinat.

Bibliografia – Estudis Científics per a ampliar informació

– Adams, R. I. (2016). Ten questions concerning the microbiomes of buildings. Building and Environment, 109, 224–234. doi:10.1016/j.buildenv.2016.09.001

– C. Boga et al. Microbes to clean indoor pollutants. Environ Chem Lett (2014) 12:429-434.

– P. Wolkoff et al. Risk in cleaning: chemical and physical exposure. Science of The Total Environment (1998) 215 (1-2), 135–156.

– Arvanitakis, G., Temmerman, R., Spök, A. Development and use of microbial based cleaning products (MBCPs): Current issues and knowledge gaps. Food and Chemical Toxicology (2018) 116, 3-9.

– Teasdale, S.M., Kademi, A. Quality challenges associated with microbial based cleaning products from the industry perspective. Food and Chemical Toxicology (2017) 116, 20-24.

– J. Peccia. Buildings, Beneficial Microbes and health. Science & Society. Trends in Microbiology (2016) Vol.24. No.8 (595-597).

– SW Kembel et al. Architectural design influences the diversity and structure of the built environment microbiome. The ISME Journal (2012) 6, 1469–1479. International Society for Microbial Ecology.

– Environmental Protection Agency. Inside IAQ. EPA’s Indoor Air Quality Research Update. A comparison of indoor and outdoor concentrations of hazardous air pollutants. U.S. Washington DC: Environmental Protection Agency; 1998; EPA/600/N-98/002 Spring/Summer.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Setembre 2020