La menstruació provoca en la dona canvis a nivell hormonal (pugen i baixen els nivells d’estrògens i progesterona) i a nivell físic (amb el sagnat hi ha una depuració de líquids, hormones, toxines, fluids i minerals). A part, es donen canvis a nivell emocional.

Menstruación: Apoya la salud hormonal femenina

A nivell emocional hi ha dues fases molt diferenciades. Una primera fase d’obertura des de la pre-ovulació fins l’ovulació en què la dona se sent amb més energia, ganes de relacionar-se i amb més desig sexual. En canvi, els dies previs a la menstruació i ja quan arriba el sagnat, arriba una fase de recolliment i d’introspecció que hem d’aprofitar per descansar i no forçar-nos a estar cap a fora si no ens ve de gust.

Aliments per a la dona

És interessant acompanyar el cicle menstrual prestant atenció a l’alimentació segons en quina fase estem. Per exemple, la setmana de la menstruació i els dies posteriors cal potenciar el consum d’aliments rics en ferro, com els germinats d’alfals o llegum amb vitamina C, per afavorir l’absorció de ferro (julivert, llimona o pebrot). També ens podem ajudar d’aliments o espècies antiinflamatòries per reduir els possibles dolors com la cúrcuma, les nous, les llavors de chia o de lli.

La setmana de la menstruació i els dies posteriors cal potenciar el consum d’aliments rics en ferro

En cas de síndrome premenstrual, migranya o cansament, segurament els nivells d’estrògens són massa elevats, ja sigui perquè se’n fabriquen en excés o perquè hi ha dificultat per eliminar-los. En aquest cas, és molt interessant potenciar el consum de bròquil, fajol, llavors (chia, lli i sèsam) i fruits secs (nous, avellanes, ametlles i nous de Brasil). Les fruites més recomanades són la poma, el raïm, la magrana i els fruits vermells.

Plantes i suplements

Hi ha moltes plantes relacionades amb la salut hormonal femenina que tenen la capacitat de regular els processos hormonals relacionats amb l’excés o defecte d’estrògens i de progesterona.

En cas de síndrome premenstrual, migranya o cansament, segurament els nivells d’estrògens són massa elevats

Algunes de les plantes que ens poden ajudar a regular desordres hormonals relacionats amb els estrògens són: cimifuga, Dong Quai, artemisa, sàlvia, alfals o comí, entre d’altres. Destaquem el Dong Quai, coneguda com la planta de la dona dins de la farmacopea xinesa. Es fa servir per regular les menstruacions en trastorns com amenorrea o dismenorrea. A més, és un tònic que “nodreix” la sang i afavoreix la circulació sanguínia i el flux menstrual.

Si els desajustos hormonals estan més relacionats amb la progesterona, dues plantes que afavoreixen la concentració de progesterona respecte als estrògens són el nyam mexicà i l’aloc (agnus-castus), que està indicada en cas de síndrome premenstrual, absència de menstruació o de regles abundants. També és una gran aliada en la menopausa.

Autora: Lluca Rullan, Periodista especialitzada en nutrició i salut natural. Dietista amb perspectiva integrativa.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir 
Bio Eco Actual Setembre 2020