El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació d’Espanya ha actualitzat les estadístiques 2019 sobre Producció Ecològica. Les dades són similars als publicats en l’avanç de juliol 2020, però contenen nous gràfics i taules. Aquestes estadístiques continuen situant a Espanya com el primer productor ecològic de la UE i el quart del món.

Producció ecològica a Espanya: dades estadístiques 2019

El MAPA ja va publicar un avançament d’aquestes dades estadístiques del 2019 sobre producció ecològica el juliol del 2020 que remarcava l’increment quant a superfície i el nombre d’operadors i situava a Espanya com el primer productor ecològic de la UE i el quart de món. Les dades continuen sent els mateixos però l’informe és molt més visual i senzill de comprendre amb tan sols donar-li un cop d’ull. Conté més gràfics i taules que aporten les estadístiques presentades sobre l’evolució de la producció ecològica a Espanya en 2019.

Dades de la producció ecològica a Espanya

Superfície de producció ecològica

En referència a l’actualització publicada, la superfície de producció ecològica es va situar en 2.355.000 hectàrees en 2019, el 4,8% més enfront de l’any anterior. De la mateixa manera, augmenta el nombre de operadors fins als 47.108 i creix, a més, en totes les categories: productors primaris (+5,9%), establiments industrials (+13%) i comercialitzadors (+24,8%), entre els quals destaquen els detallistes amb una pujada del 37%.

Quant a Comunitats Autònomes, Andalusia és la que més superfície d’agricultura ecològica (ha) presenta en 2019, seguida per Castella-la Manxa, Catalunya, Comunitat Valenciana, Extremadura i Múrcia. Quant a la superfície dedicada a cada tipus de cultiu, destaca gairebé el 43% de cereals per a la producció de gra, seguit de guarets 33% i un 7,27% de llegums secs i proteaginosos per a la producció de gra. Un 4,5% d’aquesta superfície és la dedicada a hortalisses fresques i maduixes.

La superfície de producció ecològica es va situar en 2.355.000 hectàrees en 2019, el 4,8% més enfront de l’any anterior

La superfície de producció ecològica es va situar en 2.355.000 hectàrees en 2019, el 4,8% més enfront de l'any anterior

Producció ramadera ecològica

Quant a la producció ramadera ecològica, tal com avançava el MAPA al juliol 2020 les dades apunten al fet que hi ha hagut una disminució de les granges dedicades a carn d’oví (-5,6%) i caprí (-7%) i un augment en boví de llet (+15%), pollastres (+14%), llet d’oví (+9%) i porcí (+4%). No obstant això, el nombre de caps de bestiar ha augmentat en porcí (+60%), oví, caprí i boví de llet (+7%, +11% i +18%, respectivament) i en ocells de corral de carn (+150%) i de posada (+32%). Quant a Comunitats Autònomes destaca de nou Andalusia amb un 59%, seguida de Catalunya amb un 12,70% i Balears amb un 3,95%.

Dins de l’informe s’inclouen també una relació de dades relacionades amb les activitats industrials de producció ecològica, tant de producció vegetal com animal.

En conjunt, el que s’extreu d’aquestes estadístiques és que l’agricultura i ramaderia ecològiques són una aposta segura i necessària per a abordar els grans reptes del nostre sistema agroalimentari. Hi ha entitats com SEAE que afirmen que continuaran treballant en aquest sentit per la transició a models alimentaris agroecològics basats en sistemes de producció ecològica, que assegurin salut, igualtat d’oportunitats i cohesió de la població, així com la conservació i protecció de l’ambient i els recursos naturals.

Fonts:

  • Sociedad Española de Agricultura Ecológica/ Sociedad Española de Agroecología (SEAE)
  • Ministeri d’Agricultura, Pesca y Alimentació (MAPA)
  • Més informació: Descarregar l’Informe

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2020