Miguel Munilla i Aitor Guerra van emprendre fa 5 anys Debuencafé, una empresa fundada sota els fonaments d’un propòsit: fer accessible un cafè amb impacte social, ambiental i econòmic. Hem parlat amb Miguel, qui després de 30 anys en el sector d’alimentació i begudes convencional va decidir posar, al costat d’Aitor, tota l’experiència de treballar en multinacionals i llocs de direcció al capdavant de Debuencafé i el seu propòsit.

Aitor Guerra i Miguel Munilla, fundadors Debuencafé
Aitor Guerra (dreta) i Miguel Munilla (esquerra), fundadors Debuencafé

Què diferència a Debuencafé de la resta de cafès?

El nostre compromís, que és el de treballar per a un triple impacte: ambiental (les nostres càpsules són 100% compostables i biodegrables, així com el nostre embalatge); social (realitzem la manipulació dels nostres productes en centres especials d’ocupació i distribuïm amb Koiki, que és una empresa de repartiment sostenible que treballa el concepte de ‘l’última milla’); i econòmic (treballem amb proveïdors locals i part dels nostres beneficis es destinen a donacions a projectes bonics).

Treballeu amb projectes socials

Treballem tant amb la participació en iniciatives d’ús de persones en risc d’exclusió social (el maneig del nostre embalatge recau en fundacions com Joan XXIII), i part dels nostres beneficis es destinen a donacions a projectes bonics com la Fundació Capacis o la Fundación Cadete.

Com assegureu, dels camps al punt de venda, la qualitat i ètica dels vostres cafès?

El nostre cafè es 100% ecològic, s’obté sense usar productes químics i en harmonia amb la natura. Les càpsules són biodegradables i completament compostables, i es degraden completament en unes 12 setmanes. Apostem des del principi, fins i tot abans de conèixer el concepte, per un model d’economia circular.

El procés circular Debuencafé
El procés circular Debuencafé

També esteu treballant a reduir la vostra petjada ecològica?

Sí, busquem millorar contínuament. Al llarg d’aquests 5 anys ens hem equivocat, ens hem adonat de molts aspectes, i els hem anat millorant per a ampliar el nostre impacte positiu. L’última millora ha estat amb el nou embalatge, més sostenible i molt pràctic per a guardar les teves càpsules utilitzades en aquesta mateixa bossa i dipositar-la directament en el contenidor marró.

Nou packaging Debuencafé
Nou packaging Debuencafé

Treballeu amb l’empresa de repartiment sostenible Koiki. Per què aquesta elecció i quin impacte té?

Koiki és una empresa de repartiment sostenible des del punt de vista social i mediambiental. Koiki crea ocupació per a col·lectius de difícil inserció, alhora que redueix al màxim la contaminació de les nostres ciutats i barris. És per això que creiem en la nostra unió amb Koiki com una aliança coherent. Dues empreses de triple impacte unides per una missió comuna: reduir l’impacte ambiental i treballar per un impacte social positiu.

Què pot aportar Debuencafé al món corporatiu?

Ens dirigim especialment a les mitjanes i grans empreses. Volem que els equips, estiguin on estiguin (i més ara amb el teletreball), integrin en el seu dia a dia petits grans gestos com el de gaudir del moment cafè d’una manera responsable.

Els moments Debuencafé generen converses que faciliten a les companyies a reforçar el seu compromís amb la sostenibilitat i l’impacte social, convertint-les a més en promotores i ambaixadores d’aquest canvi. Convidem a qualsevol companyia a posar-se en contacte amb nosaltres perquè conegui com podem ajudar-lo al fet que tots els seus empleats estiguin Debuencafé.

Càpsules Debuencafé
Càpsules Debuencafé. Després de la seva utilització es biodegraden i composten generant residu zero en un termini de 12-14 setmanes.

On podem adquirir actualment Debuencafé?

Actualment estem, a més d’en el canal corporatiu i online, en tots els centres El Corte Inglés, en La Biosfera, secció de productes ecològics. Estem treballant per a arribar a més punts ràpid.

I al canal especialitzat ecològic?

És la nostra prioritat. No busquem estar en moltes cadenes retail. Al contrari, per a nosaltres, el comerç especialitzat i de proximitat és el motor social i econòmic de molts barris, pobles i ciutats. També és el més coherent per a nosaltres. Incrementarem la nostra presència en el canal, i és la nostra voluntat i prioritat estar en cada vegada més punts del territori nacional a les botigues bio especialitzades.

Autor: Oriol Urrutia, Co-Editor.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2020