Ens fem ressò d’una notícia publicada en la qual s’exposa que per a avaluar la toxicitat d’una substància química i establir el seu límit legal, es compara l’exposició humana a aquesta substància amb un valor de referència que generalment és el NOAEL, o dosi més alta de la substància que no causa efectes adversos. La legislació de tòxics no és exacta i pot ser molt perjudicial per a la salut i el medi ambient.

Per què la legislació de tòxics no protegeix la teva salut?

La legislació de tòxics no és exacta

Per desgràcia, en la realitat ens exposem diàriament a una mescla de moltes substàncies tòxiques diferents: perfluorados en els cosmètics, plaguicides en els aliments, ftalats en els plàstics de joguines, metalls pesants en l’aigua…

La legislació només vigilarà que cadascun dels tòxics, individualment, es trobin per sota del seu valor límit legal. Però en barrejar-se, alguns tòxics potencien els seus efectes no desitjats. Així, diverses substàncies per sota dels seus límits legals poden causar un mal elevat.

A això se’n diu “l’efecte còctel”.Els estudis in vitro demostren que l’efecte còctel es produeix habitualment amb les substàncies químiques que provoquen alteracions endocrines, els anomenats disruptors endocrins.

En barrejar-se, alguns tòxics potencien els seus efectes no desitjats

Estudis científics sobre les mescles

Una de les recerques sobre l’efecte còctel és el projecteEU Horizon 2020 EDC-MixRisk, que va analitzar 54 possibles disruptors endocrins en la sang i orina de 2.300 dones embarassades, a Suècia.

L’equip científic va crear en laboratori diverses mescles model amb els tòxics en concentracions similars a les que es trobava en les dones, per a analitzar el seu efecte en diferents aspectes de la salut. L’experiment va demostrar que la mescla causava efectes adversos i disfuncions en els models animals i cel·lulars.

En concret, van observar que les mescles interferien en la producció d’hormones sexuals i canvis morfològics en els òrgans reproductors de ratolins. La mescla interferia en la senyalització de l’hormona tiroidal, alterava l’expressió de gens implicats en el trastorn de l’espectre autista i la discapacitat intel·lectual en organoides cerebrals humans. També va modificar la funció neuronal i va induir canvis de comportament en capgrossos, peixos zebra i ratolins.

És a dir, per a moltes substàncies tòxiques, especialment els disruptors endocrins, l’exposició a una mescla pot provocar efectes negatius a nivells d’exposició considerats segurs per a les substàncies individuals que componen la mescla.

La legislació de tòxics no ens protegeix

Establir límits legals per a cada substància no protegeix la salut ni els ecosistemes perquè no té en compte l’efecte còctel dels centenars de tòxics presents en l’entorn.

Una mescla pot provocar efectes negatius a nivells d’exposició considerats segurs per a les substàncies individuals que la componen

És a dir, les regulacions actuals sobre substàncies químiques subestimen sistemàticament els riscos per a la salut i el medi ambient associats amb les exposicions combinades a mescles. Per desgràcia, l’acció legal sobre les mescles està sent massa lenta encara que sembla que en els últims anys està començant a rebre més atenció.

Al 2019, una declaració conjunta del JRC i investigadors d’EDCMixRisk, EuroMix, EUToxRisk, HBM4EU y SOLUTIONS va recomanar l’aplicació d’un factor d’avaluació de mescles (MAF) com una manera de disminuir la càrrega total d’exposició a mescles químiques. Aquest factor, secundat per diverses ONG europees, s’utilitzaria com a ajust en l’avaluació del risc de cada substància química individual, amb la finalitat de reflectir el potencial d’efectes que podria tenir dins d’una mescla.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Febrer 2021