Consumir i comprar aliments ecològics no és una decisió aïllada, sinó que s’integra en un estil de vida més ampli.

Què ens porta a comprar aliments ecològics?
123rf Limited©Antonio Diaz

Per què comprar aliments ecològics?

Malgrat la seva creixent popularitat i democratització, segueix havent-hi segments de la població que són més proclius a comprar aliments ecològics.

Les raons per fer-ho han canviat poc en els últims anys, però el seu pes relatiu varia entre uns col·lectius i uns altres.

La salut

Tant les persones que compren regularment aliments ecològics com les que no els perceben com més saludables degut a l’absència de pesticides i altres components potencialment perjudicials. En general aquelles persones que porten una vida físicament més activa i que tenen cura de la seva salut d’altres formes a més de amb l’alimentació estan més inclinades a incloure aliments ecològics en la seva dieta i a esmentar la salut com la raó principal per fer-ho.

El sabor

Moltes persones senten que els aliments ecològics tenen millor sabor, o un gust més natural o tradicional. Les persones més grans solen relacionar-lo amb el sabor dels aliments locals que menjaven en la seva infància. Aquest factor sol ser el més important per a les persones que són físicament menys actives i que no donen tanta importància a la seva salut.

El medi ambient

Aquest factor pesa més entre activistes ecologistes i col·lectius conscients dels danys mediambientals que suposen les pràctiques d’agricultura intensiva. És un factor però infravalorat entre la població general (amb excepcions notables com Dinamarca, on és la raó més esgrimida en les enquestes), tot i que l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) defensa que la agricultura ecològica és més sostenible a llarg termini i demana més suport a estats i institucions per fomentar el seu desenvolupament.

Altres factors que influeixen en menor proporció que els tres anteriors són: preocupació per la seguretat alimentària i desig d’evitar toxo-infeccions (E.coli, Salmonella, malaltia de les vaques boges…); preocupació pel benestar animal, i desig de donar suport a les economies i sistemes de producció locals. Finalment, sempre hi ha una petita proporció d’enquestats i consumidors en general que simplement pensen que l’ecològic està de moda i els pot reportar reconeixement i estatus social.

123rf Limited©nd3000

Quins grups de persones són més proclius a triar productes ecològics?

  1. Pares i mares, especialment de nadons o nens petits. La motivació principal en aquests casos és evitar l’efecte de l’acumulació de pesticides en l’organisme en desenvolupament dels seus fills. Moltes dones es fan més conscients del perill potencial que restes de pesticides, fertilitzants, antibiòtics i hormones poden tenir en el desenvolupament del fetus i del nadó ja en l’embaràs, i moltes augmenten la seva proporció de consum d’aliments ecològics en aquest període. Els pares i mares solen ser molt conscients de la importància dels primers aliments en l’alimentació de l’infant i és freqüent que els triïn ecològics, fins i tot si la resta de la família no els pren. També és molt freqüent en aquesta etapa triar cosmètics ecològics per a la cura de la pell del nadó.
  2. Les persones que segueixen dietes vegetarianes i veganes consumeixen aliments ecològics en major proporció que la població no vegetariana. De fet, fa 2-3 dècades aquest solia ser el consumidor ecològic majoritari.
  3. Les persones amb major consciència mediambiental solen comprar aliments ecològics, locals i procedents de cooperatives amb més freqüència que la població general.

El preu apareix com la barrera més important a l’hora d’augmentar el percentatge d’aliments ecològics en la cistella de la compra

A més d’aquests grups clarament diferenciats, les enquestes a consumidors solen mostrar dades curioses, com ara que les persones que conviuen amb animals domèstics compren aliments ecològics en major proporció que els que no; el mateix s’ha observat amb persones que practiquen esports i escolten música regularment, respecte a les que no.

Principals obstacles per comprar aliments ecològics

Hi ha una discrepància constant entre l’actitud dels ciutadans cap als aliments ecològics i els seus hàbits reals de consum. Són molts els estudis que mostren que mentre que entre el 40-70% de la població mostra una actitud positiva cap a aquest tipus d’aliments, només un 5-10% els compra regularment. A què es deu això?

En la majoria de les enquestes a consumidors, el preu apareix com la barrera més important a l’hora d’augmentar el percentatge d’aliments ecològics en la cistella de la compra. Això fa també que repetidament siguin els grups amb rendes més altes i aquelles persones amb major nivell educatiu les que adquireixen aliments ecològics amb més freqüència.

Les persones amb més consciència mediambiental solen comprar aliments ecològics, locals i procedents de cooperatives amb més freqüència que la població general

La segona barrera és la dificultat per trobar aquests productes a les botigues habituals, però això està canviant ràpidament, ja que cada vegada és més freqüent que les grans cadenes de supermercats ofereixin seccions de productes ecològics en la major part dels departaments.

En menor mesura, altres arguments citats per justificar el baix consum d’aliments ecològics són: la manca de confiança en la seva autenticitat (per desconeixement o desconfiança cap als organismes reguladors), la percepció de imperfeccions externes o “defectes cosmètics” com a falta de qualitat; o la manca de percepció de que els aliments ecològics aportin més nutrients o tinguin altres avantatges sobre els convencionals. A molts consumidors també els influeix negativament que aquests productes pràcticament no es publicitin

Autora: Miriam Martínez Biarge, Metge Pediatre

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Març 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here