Aliments Onyar és l’únic obrador que ofereix productes frescos i ecològics, de proximitat i amb gran valor social. Produeix pasta i pizzes fresques a Catalunya amb una aposta ferma: la inserció laboral de persones amb discapacitat.

Aliments Onyar treballa al costat de la Fundació Ramon Noguera per a la inserció laboral de persones amb discapacitat.

Destaca en el sector pels seus productes elaborats amb ingredients naturals, frescos i de qualitat, que provenen de l’agricultura ecològica. El seu objectiu és oferir als consumidors el millor resultat per al paladar i per a una dieta saludable. Però Aliments Onyar va un pas més enllà, treballant per a desenvolupar el sector ecològic i la inclusió social.

Aliments Onyar: gairebé 10 anys de trajectòria

L’origen de l’empresa es remunta l’any 2012, quan la Fundació Onyar-La Selva, una entitat social nascuda a Quart (Girona), va començar a produir i comercialitzar aliments ecològics com a via d’inserció laboral per a les persones amb discapacitat. Aliments Onyar era llavors un obrador petit, però comptava ja amb valors afegits: oferia productes de proximitat, amb la garantia de la qualitat artesanal i la creació de llocs de treball per als col·lectius més desfavorits.

La Fundació Ramon Noguera va assumir la gestió i la producció ecològica d’Aliments Onyar al gener de 2017. Era el moment de donar un nou impuls al projecte, per la qual cosa es va apostar per la construcció d’un nou obrador capacitat per a aconseguir un creixement productiu. Una línia estratègica per a augmentar i mantenir els llocs de treball per a les persones amb discapacitat.

Aliments Onyar produeix aliments ecològics com a via d’inserció laboral per a les persones amb discapacitat

Les noves instal·lacions es van inaugurar al desembre de 2019, amb un nou obrador localitzat en el polígon de Mas Xirgu de Girona, on la Fundació Ramon Noguera té la seva seu central. Des del canvi de localització s’ha aconseguit doblar la producció. Actualment es produeix un volum de 55.000 kg a l’any de pasta, pizza, salses, conserves i una selecció de productes vegans, la qual cosa equival a 250.000 unitats de producte.

Les seves varietats es comercialitzen en més de 250 punts de venda de tot el país, especialment a Catalunya, la Comunitat Valenciana i la zona nord d’Espanya. Els productes d’Aliments Onyar es poden trobar en botigues especialitzades i supermercats.

Anna, de l’equip d’Aliments Onyar, prepara el farcit dels raviolis.

Desenvolupament tècnic i sostenible

Amb una superfície de 800 metres quadrats, el nou obrador es vertebra en sis cambres, tres de les quals són de matèries primeres i altres tres de producte elaborat, diverses sales d’envasament (tant de producte refrigerat com de fruita seca), quatre sales d’elaboració diferenciades, un port de càrrega i descàrrega i sales de preparació de comandes.

A més de comptar amb sistemes tecnològics que mantenen les propietats del producte, les noves instal·lacions aposten també per la sostenibilitat. Per exemple, tota la nau té un sistema de refrigeració amb CO₂, un gas refrigerant natural que redueix l’impacte mediambiental, en comparació amb els sistemes convencionals.

Aliments Onyar
Juan, membre de l’equip d’Aliments Onyar, seleccionant els millors dàtils.

Projecte ecològic de transformació social

Aliments Onyar és un projecte social de persones per a persones, amb un equip compromès que treballa amb un objectiu comú i uns valors, amb il·lusió i passió pel seu treball. L’equip actual el forma una plantilla de quinze persones, deu d’elles amb discapacitat, que desenvolupen diferents projectes en l’obrador.

Part del procés d’etiquetatge dels productes, per exemple, es duu a terme mitjançant una activitat d’ocupació terapèutica. Un grup de 8 persones del centre ocupacional de la Fundació Ramon Noguera s’encarreguen d’etiquetar els envasos amb l’objectiu d’aprendre i millorar les habilitats manipulatives. Per exemple, la motricitat fina, la concentració i la perseverança.

Aliments Onyar és un projecte social de persones per a persones, amb un equip compromès que treballa amb un objectiu comú

Acompanyats per un monitor de referència que actua de guia i supervisor, l’equip etiqueta els productes d’Aliments Onyar amb l’ajuda de patrons adaptats. És arran d’activitats com aquesta que s’aconsegueixen la motivació del personal i els seus bons resultats.

Imatge renovada: Eco & Social

Mitjançant la producció d’aliments ecològics, Aliments Onyar contribueix doblement a crear una societat més justa i sostenible. Precisament, per a destacar i donar valor als seus trets característics, el nom de l’empresa ara va acompanyat de les paraules Eco & Social. Així mateix, la renovació del logotip i la incorporació d’un nou eslògan (“Tasta la vida”) transmeten els valors i les característiques del projecte i els seus productes. A més, el nou embalatge dels productes, especialment de les pizzes i pastes, redueixen l’ús de plàstics en un 37%.

Els nous embalatges d’Aliments Onyar contenen un 37% menys de plàstic.

Fundació Ramon Noguera: per una societat més inclusiva

La Fundació Ramon Noguera és una organització sense ànim de lucre de Girona que treballa per la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual. El seu objectiu és atendre i inserir laboralment persones d’aquest col·lectiu en el teixit empresarial de la comarca. És una entitat pròxima al territori, social, sostenible i amb vocació solidària i inclusiva, que dóna atenció a més de 1.000 persones a l’any, entre adults i nens, i integra 200 treballadors en diferents línies d’activitat de gestió pròpia.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juny 2021