Gaudir d’una poma royal gala o d’una pera conferència -les reines dels nostres fruiters- és la culminació d’un procés que sorprèn per la multitud de tasques que implica. Prevenció de malalties, maneig del sòl, podes selectives, reg, pol·linització, aclarida, aclarit de flors… per aconssegui les fruites més ecològiques.

El trànsit de les pomes i peres més ecològiques
Foto cedida per Alimentos Ecológicos Gumendi

Fruites ecològiques

Cada peça de fruita ecològica amaga la tasca d’agricultors, operaris, enginyers, transportistes i moltes més persones. És just reconèixer la seva tasca.

Assistim a la fi de campanya amb la collita de les peres i pomes més tardanes. Un 2021 que no ha resultat molt humit pel que fa a la climatologia, el que ha contribuït a mantenir a ratlla a fongs i plagues. Especialment, al pugó, un despietat enemic de l’agricultura ecològica.

Un moment crític

Si definir el moment just de recollida és crític, els moments immediatament previs i posteriors són determinants.

Poc abans de la collita, s’analitzen mostres de peres i pomes atenent diversos paràmetres de qualitat. Es mesura la duresa de la polpa de la fruita, la concentració de sucre, la mida i el contingut en midó, entre d’altres.

Cada peça de fruita ecològica amaga la tasca d’agricultors, operaris, enginyers, transportistes i moltes més persones

En el cas de les pomes, és precisament la degradació del midó (que es transforma en sucres) un dels índexs que millor reflecteixen la seva maduració. En el cas de les peres, que maduren des de dins cap a fora, la pèrdua de fermesa és un clar indicatiu.

Tot això ens ajuda a detectar el punt òptim de maduresa. És només llavors quan s’obre la finestra de collita, un terme amb el qual definim el període entre el començament i el final de la mateixa.

La conservació, clau

No obstant això, i encara que sembli el contrari, la collita és el començament d’un procés no menys important i igualment complex. Té a veure amb la conservació del producte abans de la seva distribució.

Com és possible que puguem gaudir d’aquí a set o vuit mesos de les peres i pomes que recollim avui mateix en els nostres camps? Sembla un miracle, però es tracta de ciència i tecnologia. Una evidència -una més- que l’agricultura ecològica és plenament actual i innovadora.

Per evitar la degradació de la fruita, les peres i pomes s’emmagatzemen en cambres d’atmosfera controlada. L’objectiu, frenar la seva respiració minimitzant l’aportació d’oxigen i aplicant fred. En ocasions, i depenent de la varietat, fins per sota de zero graus. D’aquesta manera, s’aconsegueix una qualitat d’emmagatzematge molt més alta sense risc de fermentació. És l’única manera de seguir gaudint de la millor fruita, durant tot l’any i de la manera més sostenible.

ESPAI PATROCINAT PER:

Aliments Ecològics Gumendi 
www.gumendi.es | gumendi@gumendi.es

Autor: Xabier Mendía, Gerent de Gumendi

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Octubre 2021