Compreses, tampons i salvaslips fets i recoberts de plàstic. Són els productes que moltes persones menstruants continuen utilitzant durant el seu cicle menstrual, ja sigui per costum, mandra o desconeixement de l’impacte que tenen sobre el medi ambient.

Regles lliures de plàstic: per un cicle menstrual més sa i sostenible
123rf Limited©nightunter. Compreses produïdes de bio-cotó i tap d’un sol ús

Els productes per al cicle menstrual són principalment de plàstic

Encara que amb una composició molt variada, els productes menstruals d’usar i llençar presenten el plàstic com a material principal, sent el 90% d’una compresa o el 6% d’un tampó convencional. La vida útil d’aquests productes és molt curta, generant grans volums de residus. Segons un estudi de les plataformes ambientals ReZero Waste Europe, ReLoop y Break Free From Plastic (2019) una persona menstruant consumeix de mitjana 32 productes d’un sol ús en cada període, 14.000 al llarg de la seva vida. En altres paraules: una sola persona pot arribar a generar uns 180 kg de residus no reciclables durant la seva etapa fèrtil.

L’any 2019, tan sols a la UE es van generar 590.000 tones de residus d’aquest tipus. I molts  d’ells encara existeixen! Arriben als abocadors, on s’incineren, o es rebutgen per el wàter, acabant abandonats en el medi ambient, en tots dos casos degradant-se en micropartícules que contaminen el sòl, les aigües i de resultes d’això, la biodiversitat. Dades de la Comissió Europea apunten que els productes menstruals d’un sol ús van ser el cinquè residu més abundant a les platges europees l’any 2019.

Una sola persona pot arribar a generar uns 180 kg de residus no reciclables durant la seva etapa fèrtil

Un gran impacte mediambiental

“La majoria desconeix que aquests productes actualment són uns dels que tenen major impacte mediambiental. Els tampons i compreses convencionals de plàstic poden trigar més de 800 anys a descompondre’s. És una informació que s’hauria de donar a conèixer més”, explica Elena Gómez, directora de Vendes i Màrqueting de Masmi, empresa especialitzada en la fabricació de productes ecològics per a la higiene íntima.

A més, la seva producció no sols provoca l’esgotament de recursos naturals i desforestació. Aquests productes també se sotmeten a tractaments blanquejants, on se’ls afegeixen substàncies i fragàncies químiques que poden resultar negatives per a la nostra salut. “Les parets de la vagina són molt permeables, la qual cosa facilita que el cos absorbeixi aquestes substàncies tòxiques, especialment si s’utilitzen prolongadament. Encara que només n’hi hagi traces, l’exposició repetida i acumulativa pot ser problemàtica”, explica Sharna Waid, responsable de comunicació i relacions públiques a Natracare, marca pionera en la producció de tampons ecològics. Perquè s’han trobat fins a 3.900 substàncies tòxiques en tampons convencionals, com l’estirè, el cloroform o l’acetona, vinculats amb irritacions, infeccions com la Síndrome del Xoc Tòxic (SST), alguns tipus de càncer o infertilitat.

123rf Limited©olyasolodenko

Innovació i revolució

La higiene menstrual ha viscut una certa carrera tecnològica orientada a aconseguir compreses més primes, absorbents, inodores i impermeables, en línia a una imatge femenina que ‘venç’ la menstruació fent-la imperceptible. La nostra manera d’atendre un cicle biològic natural fomenta l’ús de productes poc saludables, que es produeixen de manera no sostenible i contribueixen a l’acumulació de residus que no es poden reciclar”, afirma Cristina Llorens, CEO de Nur Organic, marca espanyola que ofereix productes ecològics per al cicle menstrual. “Aplicar la filosofia ecològica a la higiene menstrual suposa reorientar la tecnologia per a optimitzar les propietats de materials naturals sostenibles i aconseguir un producte saludable, totalment funcional i reciclable” afegeix.

Més opcions per a un cicle menstrual sostenible

Cada vegada són més les opcions ecològiques que ajuden a minimitzar els residus en benefici del medi ambient, la nostra salut i la nostra economia. “El tipus de productes menstruals que utilitzem està arrelat en el nostre estil de vida, sovint transmès de generació en generació. Però, decidim-nos! És un dels millors canvis que podem fer per a la nostra salut i la del nostre planeta”, expressa en aquesta mateixa línia Jules Hau, responsable de vendes de Mooncup, referent en la producció de copes menstruals ecològiques.

Cada vegada són més les opcions ecològiques que ajuden a minimitzar els residus en benefici del medi ambient, la nostra salut i la nostra economia

Un exemple són les compreses de tela, formades per diverses capes de cotó, o les calces menstruals, molt similars a la roba interior però més absorbents, que es presenten com una alternativa antibacteriana, transpirable i estèticament bonica. “Estan dissenyades per a agradar-se. Es van acabar les calcetes velles per a la regla: es pot tenir la regla i sentir-se i veure’s bé”, reivindica Clara Guasch, fundadora Cocoro, marca de referència en calces menstruals. En la mateixa línia trobem la copa menstrual, elaborada amb silicona quirúrgica hipoal·lergènica, que es col·loca com un tampó i recull el flux menstrual. Passades unes hores es buida, es renta i es reutilitza, tenint una vida útil de fins a 10 anys.

Canviar les reglas

Els tampons de cotó ecològic, les esponges, els discos i els banyadors menstruals, entre altres, es van sumant al gran ventall de solucions sostenibles per a la menstruació que cada vegada convencen a més usuàries, ja que ofereixen la possibilitat de triar el producte que més s’adapta al cos o ritme vital, mentre ajuden a construir una nova relació amb el seu cos, reivindicant la menstruació com una cosa natural, lluny d’allò desagradable o vergonyós.

“Les noves generacions i les noves tecnologies estan ajudant, i molt, a trencar aquest tabú i al fet que cada vegada tinguem més alternatives per a la nostra menstruació, perquè cada dona i cada període és diferent, i hem de tenir el coneixement i la llibertat per a triar quin  producte utilitzar en cada moment”, destaca Elena Gómez. “L’elecció informada i conscient de productes menstruals posa a la dona en un contacte directe amb el seu cos, les seves necessitats i les seves motivacions, l’empodera”, afirma, en la mateixa línia, Cristina Llorens.

Autora: Ariadna Coma, Periodista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2021