El pròpolis és un producte produït per les abelles, molt utilitzat a tot el món. Es tracta d’una substància complexa usada tradicionalment des de l’antiguitat. A l’antic Egipte, els sacerdots l’utilitzaven en forma de crema per embalsamar, així com part integrant d’ungüents i bàlsams curatius.

El pròpolis, defenses i salut respiratòria
123rf Limited©laboko

Què és el pròpolis?

El pròpolis designa algunes substàncies gomoses i resinoses que, segregades per l’escorça i gemmes d’algunes plantes, són processades per les abelles fins a aconseguir el producte final resinós amb grans propietats per a la nostra salut.

El pròpolis té una rica composició. Conté resines, bàlsams, oli essencial, ceres i compostos com els flavonoides (quercetina, galangina, etc…), àcids aromàtics i èsters. Compostos vitamínics i oligoelements.

Propietats

Gràcies a aquests compostos i els seus efectes combinats, posseeix propietats antimicrobianes, antivirals, antiinflamatòries i reparadores antioxidants, que poden ajudar a la nostra mucosa respiratòria. També actua sobre les nostres defenses, reforçant i regulant o modulant el nostre sistema defensiu, per ajudar al cos a combatre les agressions externes associades al fred i, en general, els canvis de temperatura. Els estudis realitzats amb el pròpolis mostren que és una substància que pot ajudar a combatre les infeccions que afecten l’arbre respiratori i a enfortir les nostres defenses en adults, però també en nens.

El pròpolis té propietats antimicrobianes, antivirals, antiinflamatòries i reparadores antioxidants

Beneficis per a la salut respiratòria

Ha demostrat ser beneficiós per a les afeccions de les vies respiratòries altes, que en general són processos d’origen infecciós (sinusitis, otitis, laringitis, rinitis, faringitis i amigdalitis, etc.). En aquests casos, les presentacions de pròpolis en forma de trossos masticables i comprimits que a l’ensalivar permeten l’alliberament progressiu i continu dels àcids orgànics i bioflavonoides, així com en esprai combinades amb plantes per a les defenses com l’equinàcia o per a les afonies com l’herba dels cantors i els olis essencials, poden ajudar-nos a millorar en el curs de les infeccions respiratòries de vies altes.

Per a la tos i les vies baixes, combinar el pròpolis amb la dròsera, el gingebre, la murta, l’eucaliptus, el malví i el plantatge; així com amb la oligoteràpia manganès-coure, pot suavitzar les nostres vies respiratòries, calmar la tos, expectorar i facilitar l’eliminació de moc o flegma, proporcionant-nos benestar i escurçar la durada d’aquestes infeccions.

Autora: Maribel Saíz Cayuela, Llicenciada en Ciències biològiques, PGD. Dietètica i nutrició

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2021