Al voltant d’aquesta època de l’any es desencadena una pluja de prediccions sobre tendències de la indústria alimentària i la salut. De fet, hi ha tantes prediccions que ballen al voltant nostre, que és difícil separar les tendències alimentàries realment significatives, les que tenen el poder de canviar els negocis de sempre, de les fantasies. Així doncs, a veure si podem ajudar una mica.

tendencias alimentarias
123rfLimited©saschanti17

Com entendre les tendències de futur

Primer, una pregunta: Coneixeu les vostres micro-tendències a partir de les vostres anti-tendències?, les vostres mega-tendències que deriven de la vostra circumstància? Haureu de fer-ho si de veritat voleu entendre les forces que marcaran el futur del mercat ecològic. Així ho diu la futuròloga danesa Birthe Linddal.

Explica: “La tendència més important per als futuròlegs és la mega-tendència perquè canvia tota la dinàmica. Però també hem de ser conscients de les anti-tendències. D’aquí surten les noves idees”. L’alimentació vegetal (plant-based) i la sostenibilitat estan ara fermament establertes com a mega-tendències. Però totes dues van ser fa un temps anti-tendències, diu Linddal. “Les anti-tendències actuen com a crítica a les mega-tendències, així com a exemple el localisme actua com a crítica a la globalització”.

L’ètica ha agafat protagonisme, donant lloc a un consum i un ús més responsable dels recursos

Com a futuròloga, Linddal mira més enllà en el temps que nosaltres. Però totes les tendències formen part d’un continu. Amb les eines adequades podem traçar el seu progrés i les seves influències en el sector ecològic.

Poder trencador

L’Informe sobre l’alimentació 2022 de Hanni Rützler conté un fascinant “mapa” d’aliments que agrupa diferents línies de tendències en grups temàtics. Semblant al mapa del metro de la ciutat, l’esquema de Rützler presenta una sèrie de “destinacions”: Salut, Més enllà de l’alimentació, Sostenibilitat, Gaudi i Glocal entre elles. De camí cap a Més enllà de l’alimentació passem per Aliments vegetals, Omnívors autèntics i Veganmania. En direcció a Glocal ens trobem amb Agricultura Urbana, Aliments de Temporada i Local Brutal. El viatge a Gaudi ens porta a través de Aliments Sensuals, Menjar per Compartir i Hedonisme Saludable.

Pot ser que Rützler hagi dissenyat el seu mapa com una manera divertida de detectar noves tendències alimentàries, però insisteix que detectar tendències és un negoci seriós. Les tendències alimentàries són importants per seguir, diu, perquè “són alhora disruptors per als negocis de sempre i ajudes d’orientació estratègica per a les empreses”.

123rfLimited©stockbroker

Regla de deu

Un dels primers dels blogs amb les seves prediccions de tendències per al 2022 va ser Whole Foods Market. Un pas endavant Agricultura ultra-urbana (penseu en cultius hiperlocals i cadenes de subministrament curtes que serveixen a les comunitats de la ciutat), Reduccionisme (on son els que redueixen la carn i els lactis i canvien a alternatives d’alt benestar i de pastura), Sobri curiós (com els Millennials i Gen Z, redueixen la seva ingesta d’alcohol, creixent un mercat de tònics gasosos fortificats amb herbes i prebiòtics), Puja el Yuzu (el cítric menys conegut és l’ingredient heroi d’una gamma creixent de vinagretes, seltzers i maioneses), Temps de Moringa, Omnipresent Hibiscus i altres.

L’agència mundial d’idees alimentàries The Food People també ha recopilat un Top 10 de tendències alimentàries per al 2022. Entre elles, s’identifiquen Comfort (i un “reinici dels carbohidrats”), Regles d’Estalvi (en què es rebutja la cultura de l’usar i llençar en favor del ‘reciclatge’) convertint els excedents d’aliments en nous productes), Poder de l’Intestí (la importància creixent dels aliments que nodreixen la microflora intestinal) i L’Espai del Cap (aliments i plantes per a una bona salut mental, inclosos CBD, maca i cordyceps).

A grans trets, moltes d’aquestes tendències afavoreixen naturalment l’ecològic

Tot i que aquests informes aborden el tema des d’angles lleugerament diferents, ràpidament comencen a sorgir temes comuns. Per exemple, veiem l’impacte continuat de la pandèmia en el comportament del consumidor, que s’expressa com una necessitat de comoditat i familiaritat. L’amplificació de les preocupacions sobre la salut mental de la pandèmia també és cada cop més evident, i pot estar fomentant noves relacions amb el menjar i l’alimentació. Paral·lelament, l’ètica ha agafat protagonisme, donant lloc a un consum i un ús més responsable dels recursos.

Aprenentatges (i oportunitats) per a l’ecològic

Com hauria d’interpretar el sector ecològic aquestes prediccions i quines lliçons –i oportunitats– hi ha per a la nostra pròpia indústria? A grans trets, moltes d’aquestes tendències afavoreixen naturalment l’ecològic: l’ecològic ja té alts nivells de confiança, té l’equitat incorporada als seus estàndards. Es percep com a “més net” i més saludable en una era d’ansietat per la salut. Però ajuntem alguns d’aquests diferents fils i tanquem amb unes quantes tendències específiques de l’ecològic a tenir en compte el 2022.

  • Aliments vegetals (Plant-Based): Potser per afirmar l’obvi, els aliments vegetals segueixen sent la tendència alimentària més important i només sembla que s’apunta a un creixement més gran a mesura que transforma la indústria alimentària.
  • Aliments vegetals ecològics (Organic Plant-Based): Els aliments vegetals ecològics ofereixen una gran oportunitat de creixement. Dinamarca, líder mundial en ecològic, s’està presentant ara com a líder en ecològic vegetal, que el ministre d’Agricultura danès, Rasmus Prehn, va anomenar recentment “la millor solució de totes”.
  • Aliments zero emissions:- Mesurar i declarar el carboni incrustat (CO2e) als productes alimentaris podria ser un requisit. Algunes empreses ecològiques ja poden reclamar zero emissions (carboni). L’intercanvi de coneixement en aquesta àrea podria ajudar a obtenir un avantatge comercial a l’ecològic.
  • Eco-conveniència: Algunes marques ecològiques estan reconeixent l’oportunitat de l’eco-conveniència. Per exemple, la marca de cereals del Regne Unit Alara ha llançat recentment una gamma amb ingredients de zero emissions envasats en sobres d’una sola porció compostables a casa.
  • Aliments sencers 2.0: La preocupació pels aliments ultraprocessats ha provocat que es parli sobre la integritat dels aliments i la complexa matriu de nutrients dels aliments integrals. Podríem estar a punt de veure un reinici de tota la tradició alimentària?
  • Menjar just: El moviment del Comerç Just ha aconseguit un gran progrés en l’avenç del comerç sostenible i equitatiu. “Just” també és un dels quatre principis clau de l’ecològic, així que esperem veure el concepte d'”equitat” prenent un paper més central en el missatge ecològic.

Autor: Jim Manson, Periodista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Febrer 2022