El comerç minorista o retail és la interfície crucial entre el moviment ecològic i els consumidors, un punt de connexió per a persones i productes. Per tant, el tipus d’entorn comercial en què opera el sector ecològic realment importa.

retail
©Bio Eco Actual. Dispensadores de granel BIO

Quin tipus de retail volem?

En els darrers anys, els supermercats han agafat una part més gran de les vendes ecològiques a diversos països de la UE. Això ha advertit que la diversitat minorista, un ingredient clau del creixement del mercat ecològic, està amenaçada. En aquest context, la pregunta “quin tipus de comerç al detall o retail volem” és cada cop més urgent.

Està clar que el canal massiu de venda d’alimentació ha estat desenvolupant una gana creixent per l’ecològic. Els comentaristes de la indústria adverteixen que el domini dels supermercats de la venda al detall ecològica comporta una pressió a la baixa dels preus. Amarjit Sahota, de l’analista Ecovia Intelligence, diu que això “ha reduït els marges de les empreses legítimes que porten 20 o 30 anys desenvolupant aquest mercat”.

Diversitat al detall

La doctora Helga Willer, de l’organisme de recerca orgànica FiBL, creu que el tema clau és la diversitat al retail. “Si un tipus de sortida es fes càrrec de tot, tindríem un problema. De la mateixa manera que el nostre sistema ecològic prospera amb la diversitat, crec que la salut del mercat ecològic també depèn de la diversitat dels punts de venda”.

Les petites marques ecològiques sovint desconeixen que assegurar l’espai dels prestatges dels supermercats té un cost

En un nou informe important de l’Agence Bio, la diversitat minorista està fortament relacionada amb un creixement estable del mercat ecològic. El sector ecològic a la Unió Europea també mostra com un mix minorista més diversificat permet que el sector ecològic sigui més resilient.

L’informe destaca el domini de la venda massiva al detall a diversos països (Àustria amb una quota de mercat del 82%, Finlàndia del 80%, Irlanda del 80%, Dinamarca del 74%), també revela on les cadenes ecològiques especialitzades tenen la presència més forta. Aquestes són una característica important del panorama minorista a Bèlgica, França, Espanya, Itàlia i Grècia, amb centenars de botigues.

Valors atípics nòrdics

Els països amb mercats ecològics més forts solen tenir una combinació minorista més diversa. La regió nòrdica és una excepció. Aquí, els supermercats dominen la venda ecològica. No obstant això, la regió és una història d’èxit ecològica. Aquí, les cadenes de supermercats del país es veuen com a col·laboradors i socis.

Mal comportament

Però hi ha un costat més fosc al sistema de supermercats. Molts proveïdors descobreixen que les pràctiques comercials agressives, de vegades abusives, fins i tot il·legals, formen part de l’ADN dels supermercats. I com el recent documental d’Arte France: Supermercats: la fi de l’Imperi? revelava, l’enfonsament del model d’hipermercat ha provocat que alguns dels operadors de supermercats gegants d’Europa es comportin de manera cada cop més desesperada.

Preservar la diversitat minorista ha de ser una prioritat màxima

Les petites marques ecològiques sovint desconeixen que assegurar l’espai dels prestatges dels supermercats té un cost. Les marques recentment cotitzades sovint es veuen afectades per una pluja de tàctiques controvertides, com ara comissions de pagament per estada, demandes d’estoc gratuïtes, “contribucions de màrqueting” i descomptes retrospectius.

També hi ha un argument que el model de distribució centralitzada dels supermercats és fonamentalment insostenible i contrari als principis ecològics bàsics. A més, quan Big Food es fa càrrec de la cadena de subministrament d’aliments ecològics, comença a controlar la narrativa ecològica.

retail
©Bio Eco Actual. Lineal d’hortalisses fresques

Per què importen els independents

Un grup de comerciants ha estat una característica constant de l’escena d’alimentació ecològica des del principi. Milers de botigues d’aliments naturals i botigues d’aliments naturals de propietat independent d’arreu d’Europa van tenir un paper clau en la construcció d’un mercat ecològic i han donat a centenars de marques ecològiques el seu primer pas.

Craig Sams, fundador de Green & Black’s i pioner ecològic líder del Regne Unit, no té dubtes sobre el paper vital que han jugat les botigues d’aliments naturals independents. “Van fer que tot passés. L’escena de l’alimentació ecològica no seria on és avui sense ells.”

Una de les lliçons de la pandèmia ha estat que la gent vol donar suport a les economies alimentàries locals

Portadors ètics

Cheryl Thallon, fundadora de Viridian Nutrition, és una defensora a llarg termini dels minoristes independents. “Els supermercats són seguidors de tendències, no creadors de tendències. És molt menys probable que arrisquin amb un producte o una marca nova que un petit minorista, que sempre busca alguna cosa que vagi per endavant. Els independents actuen com a evangelistes dels productes naturals i ecològics”, diu. Thallon veu els detallistes especialitzats naturals i ecològics com a “guardians ètics” que “fan les preguntes difícils i mantenen les marques honestes”.

On anem des d’aquí?

La realitat és que el 70% de les vendes d’aliments ecològics a Europa es fan als supermercats. A més, els supermercats continuen augmentant l’accés a l’ecològic i sovint ofereixen un punt d’entrada més assequible.

No obstant això, preservar la diversitat minorista ha de ser una prioritat màxima. Les cadenes especialitzades de venda al detall ecològica són potents agents de canvi, juntament amb els minoristes progressistes en línia. Però és una ocasió especialment forta per construir i fomentar un ecosistema de minoristes independents, sobretot quan aquests, al seu torn, proporcionen clients als productors i processadors ecològics locals. Una de les lliçons de la pandèmia ha estat que la gent vol donar suport a les economies alimentàries locals. El model de venda al detall independent, basat en la replicabilitat i no en l’escalabilitat, està perfectament afinat per als nostres temps.

Autor: Jim Manson, Periodista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Abril 2022