Els anacards són saborosos i nutritius per estimular l’estat d’ànim. Però no tots es poden menjar amb la consciència tranquil·la. Un cruixent agradable revela una consistència tendre abans que un gust suau, a nous i una mica a mantega inspiri el paladar: menjar anacards és un plaer. I amb el seu contingut de proteïnes vegetals d’alta qualitat, vitamines del grup B, magnesi, potassi, fòsfor i àcids grassos insaturats, són especialment interessants per a aquells a qui els agrada menjar sa. A més, els anacards es troben entre els aliments amb el nivell més alt de triptòfan, un aminoàcid necessari per produir serotonina. En resum: els anacards són saborosos, saludables i ens fan feliços!

anacardos
123rfLimited©kurapy11

D’on surten els anacards?

Durant els darrers anys, han passat de ser “només un aperitiu” a servir com a ingredient clau per a untar dolços i salats i fins i tot són la base de llet d’origen vegetal, iogurt i substituts de formatge. Al mateix temps que els volums de producció han anat augmentant de manera coherent, Europa s’ha convertit en el seu principal importador, representant al voltant del 40 per cent de totes les importacions mundials d’anacard.

L’anacard és originari del Brasil. Ja al segle XVI, els portuguesos el van portar a Àfrica i Àsia. Però no per les seves nous. El que va despertar l’interès en els arbres va ser la seva pronunciada estructura d’arrels que ajuda a prevenir l’erosió, i les seves pomes sucoses. Va ser ja al segle XX que es van establir les primeres estructures de processament dels anacards. Avui, Brasil només produeix el 4 per cent dels gairebé quatre milions de tones d’anacard a l’any al món. El 59 per cent prové d’Àfrica i el 37 per cent d’Àsia.

Els anacards són ideals per a l’agricultura ecològica a petita escala

L’anacard és una planta molt modesta que fins i tot pot créixer en sòls degradats i pobres en nutrients. Necessita poca aigua i adob per créixer, i les poques plagues, principalment insectes i larves, són relativament fàcils de controlar. El cultiu dels petits agricultors sol ser més sostenible que les plantacions d’anacard a gran escala. Poden fer créixer els arbres en els seus horts juntament amb fruites i verdures. Una situació doble guanyadora: els arbres proporcionen ombra i protegeixen el sòl de l’erosió, les pomes d’anacard es poden menjar crues o processades en suc, melmelada, vinagre o licor, i les seves nous permeten als seus productors obtenir uns ingressos addicionals. Tanmateix, la productivitat és bastant baixa, ja que cada poma només produeix una nou. Creix fora del fruit i està protegida per una closca de fusta. I aquí és on es troba el costat fosc dels anacards.

Cuinar anacards al vapor és millor per a la salut i la seguretat dels que els processen

Processament de l’anacard: millor al vapor que rostit

Per als anacards, normalment no són les condicions de cultiu, sinó el processament el que planteja més qüestions socials. Les seves closques contenen l’oli verinós urushiol, que s’ha d’extreure rostint o fer-lo inofensiu pel vapor. L’oli extret es pot utilitzar tant per a finalitats mèdiques com industrials, per exemple, per a la producció de pintures i plàstics. Durant el torrat, però, es desenvolupa un fum dens i negre, que irrita la membrana mucosa. El vapor, d’altra banda, fa que els àcids oleics siguin inofensius sense l’alliberament de vapors tòxics. Per tant, cuinar anacards al vapor és millor per a la salut i la seguretat dels que els processen. Tot i així, tots dos procediments estan permesos, fins i tot segons els estàndards ecològics i de comerç just.

anacardos
123rfLimited©sameerchogale

L’oli de closques d’anacard pot causar irritacions greus a la pell

Tot i que el trencament de les closques d’anacard es realitza cada vegada més amb màquines, els passos posteriors encara es fan majoritàriament a mà. Les nous s’han de treure de les closques abans d’assecar-les, pelar-les, classificar-les per mida i envasar-les. Tot i que la major part de l’oli verinós s’elimina durant el rostit o la cocció al vapor, les mesures de seguretat, com ara l’ús de guants, segueixen sent essencials. El més petit esquitx d’oli d’urushiol pot provocar una greu irritació de la pell que pot arribar a esborrar les empremtes dactilars dels treballadors. Això pot tenir conseqüències dramàtiques, perquè per a molts d’ells, les seves empremtes dactilars serveixen de signatura.

El 95 per cent dels anacards africans s’exporten a l’Índia i Vietnam per processar-los

És per això que alguns anacards tenen una mala petjada de carboni

El complex processament i l’augment de la demanda d’anacard ha provocat una globalització gairebé absurda de les seves cadenes de valor. Tot i que la majoria dels anacards avui es cullen a l’Àfrica, només una petita quantitat es processa localment. El 95 per cent dels anacards africans s’exporten a l’Índia i Vietnam per processar-los. Això no només és desavantatge per a l’economia africana, sinó que també augmenta la petjada de carboni de la fruita seca. Des de Costa d’Ivori fins a Vietnam, recorren gairebé 11.000 milles nàutiques, abans de ser processades i enviades a Europa i altres països. En conseqüència, un anacard, que s’ha cultivat a 7.200 kilòmetres de distància de la nostra porta, pot haver recorregut tres o quatre vegades aquesta distància abans que acabi a les nostres botigues. Desafortunadament, no tots els fabricants revelen on s’han cultivat i processat els seus anacards.

Per acabar, malgrat el seu gran sabor i valor nutricional, és recomanable consumir només anacards ecològics i certificats de comerç just. A més, els consumidors poden intentar esbrinar com tracten els processadors l’oli verinós d’urushiol, recordant que el procés de cocció al vapor és més segur per als treballadors que el rostit. I, finalment, val la pena investigar on s’han cultivat i processat els anacards, per identificar la seva petjada de carboni.

Autora: Ina Hiester, periodista independent del sector ecològic

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Octubre 2022