Veritas, cadena líder en distribució de productes ecològics a Espanya, ha celebrat l’aplicació a partir de l’1 de gener de la Llei 31/2022, de Pressupostos Generals de l’Estat per a l’any 2023, en la qual es canvia de tipus impositiu d’IVA reduït d’un 10% a un 4% en els productes d’higiene femenina com tampons i compreses. El motor d’aquest canvi de llei és reduir la discriminació econòmica vinculada al sexe i edat d’una persona, tractant-se de productes de primera necessitat inherents a la condició femenina.

Veritas IVA

Reduir la discriminació econòmica vinculada al sexe i edat

Veritas, empresa transformadora i líder en iniciatives pioneres per fer d’aquest món un món millor, va impulsar un moviment de canvi a nivell legislatiu en l’aplicació de l’impost indirecte a aquests productes, objectiu que finalment s’ha aconseguit. La cadena de supermercats ecològics ja aplicava des de fa més de dos anys un descompte a aquests productes, assumint la diferència de preus, simulant així l’aplicació de l’IVA al 4% per als seus clients. Aquest esforç va afectar a prop d’un centenar de referències diferents i ha impactat en un estalvi valorat en més de 65.000 € que ha beneficiat a més de 40.000 dones.

«A Espanya, dos de cada deu dones estan en risc de pobresa menstrual: un 20%. Per això, des de Veritas la reducció de l’IVA dels productes d’higiene femenina sempre s’ha considerat un dret. És una mesura que es va prendre per a posar en valor la falta de resposta per part de les administracions estatals i fer més accessibles els productes de primera necessitat. Ara celebrem que la nostra iniciativa es converteixi finalment també en un canvi legislatiu real, ja que volem que cada acte de compra aconsegueixi modelar el món en el qual vivim i, per això, oferim un consum just, conscient i responsable», assegura Silvio Elías, cofundador i conseller delegat de Veritas.

A Espanya, dos de cada deu dones estan en risc de pobresa menstrual

Un altre aspecte per a tenir en compte i que reforça la importància d’aquesta nova llei és que té caràcter permanent. Per contra, les mesures adoptades pel Reial decret llei de 27/12/22, que redueixen l’IVA en productes d’alimentació, romandran en vigor fins al 30 de juny de 2023 o fins que la taxa interanual de la inflació subjacent baixi del 5,5%.

Provoquem un canvi

Aquesta mesura de recent aplicació és una de les quals encaixen dins de l’estratègia global «Provoquem un canvi» de Veritas, una iniciativa d’activisme per a impulsar canvis legislatius orientats a revertir situacions injustes, protegir el medi ambient i millorar la salut i qualitat de vida de les persones. A més d’aquesta reivindicada i finalment aconseguida reducció de l’IVA en productes d’higiene femenina, «Provoquem un canvi» també inclou altres accions per a reclamar i impulsar canvis legislatius, entre les quals destaquen reduir l’IVA dels bolquers infantils o reclamar una ajuda econòmica en productes per a persones celíaques.

El motor d’aquest canvi de llei és reduir la discriminació econòmica vinculada al sexe i edat d’una persona

Sobre el Grup Veritas

El Grup Veritas és la cadena de supermercats líder en compromís amb la salut de les persones i la sostenibilitat a Espanya. Des de la seva fundació l’any 2002 a Barcelona, amb l’objectiu d’acostar la millor alimentació possible a tots, ja compta amb 80 botigues, incloent-hi la botiga online, amb les quals dona servei a 200.000 famílies, a través de dues ensenyes: Veritas a Catalunya, el País Basc, Navarra, les Illes Balears, Madrid, Andorra i la Comunitat Valenciana, on també és present amb Ecorganic.

Veritas elabora el pa i la brioixeria que embeni a les seves botigues. Des de la seva filial Anna Ecològica, el Grup distribueix a col·lectivitats com a col·legis, hospitals i empreses, i a hotels i restaurants en tota la Península i Balears. Amb més de 6.000 productes, Veritas és pionera en la introducció de productes amb certificat ecològic. Afavoreix el producte de proximitat, de temporada i de cultiu ecològic, i està compromesa amb la salut, el sabor, el medi ambient i el consum responsable. Veritas va ser el primer supermercat europeu a aconseguir la certificació B Corp en 2016; això significa i reconeix que és una empresa compromesa amb la salut de les persones i el planeta.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Gener 2023