El novembre passat, l’Oficina Europea de Patents (EPO) va reafirmar una patent sobre cervesa i ordi derivats de la reproducció tradicional atorgada a les cerveseries Carlsberg i Heineken. La coalició europea No patents on seeds! va presentar un recurs contra aquesta decisió. El suport també va venir del sector cerveser: Les Independent Private Breweries (Cerveseries Privades Independents) d’Àustria i les Free brewers (Cerveseres Lliures) d’Alemanya (cerveseres a petita i mitjana escala) es van unir a la protesta contra les patents que infringeixen la prohibició de patents sobre la reproducció convencional, amenacen l’accés a les llavors per part dels elaboradors, representen un risc per a l’agrobiodiversitat i limiten l’elecció dels consumidors.

©Falk Heller

Des de fa anys, grans empreses internacionals, la majoria d’elles també actives en el sector agroquímic (com BASF, Bayer, Corteva, Syngenta), presenten patents sobre trets especials de les plantes (com, per exemple, resistència a malalties, creixement especial, resistència a la calor, capacitat de germinació a una temperatura més alta, etc.). Les llacunes legals fan possible que les patents no només es concedeixin sobre l’edició del genoma, sinó també sobre plantes derivades de tècniques de millora tradicionals, tot i que se suposa que aquestes estan excloses de la patentabilitat.

No obstant això, la consciència d’aquest problema està augmentant, i també ho fan les veus que demanen a l’OEP i als ministeris dels seus 39 estats membres que prenguin mesures contra l’amenaça de patents sobre plantes per a la llibertat d’explotació de criadors i agricultors. El desembre passat, la coalició No patents on seeds! va lliurar a l’OEP de Munic una petició contra les patents de llavors amb el suport de més de 70 organitzacions de 18 països i signada per més de 250.000 ciutadans d’arreu d’Europa.

Aquest és un senyal important per als responsables polítics. Ja és hora que els ministeris nacionals, el Parlament Europeu i l’OEP aportin solucions legals a favor de la ciutadania, la biodiversitat agrícola i la seguretat alimentària. Per poder reaccionar als reptes agrícoles actuals, especialment davant la crisi climàtica actual, és de la màxima importància garantir el lliure accés als recursos genètics dels criadors i agricultors tradicionals, promoure la producció d’una gran diversitat de varietats locals i donar suport a productors petits i mitjans. Els criadors, els agricultors i tots els altres actors del sector de la producció d’aliments han de ser independents de la bona voluntat dels titulars de patents i de les grans corporacions per protegir la sobirania alimentària a Europa i a tot el món

No a las patentes sobre semillas Autora: Johanna Eckhardt, Coordinadora del projecte No Patents on Seeds!

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Febrer 2023