Ens envolta tanta quantitat de plàstic que diàriament respirem i ingerim centenars de partícules en forma de microfragments i microfibres. Els microplàstics contenen polímer sòlid juntament amb els additius afegits a la seva fabricació com policlorobifenils (PCB), hidrocarburs aromàtics policíclics (HAP), metalls pesants, enduridors com bisfenol A (BPA) i plastificants com els ftalats.

microplàstics
123rfLimited©mmalinika

Degut a la seva mida minúscula, els microplàstics són impossibles d’eliminar una vegada alliberats. Es mouen a través de l’aigua i de l’aire, els bevem, respirem i contaminen els aliments que ingerim. S’afegeixen a fertilitzants, productes fitosanitaris, medicaments, cosmètics, detergents domèstics i industrials, productes de neteja i pintures. El sector cosmètic els fa servir des de fa 20 anys com a agent abrasiu. S’incorporen micropartícules plàstiques com a element exfoliant en sabons, gels de dutxa i en dentifricis. S’usen com a agent suavitzant, espessidor, estabilitzant o per donar brillantor. Són tan versàtils que els trobem en productes de cura de la pell, dels ulls, maquillatge, xampú, condicionador, laca, crema corporal, de mans i solar, esmalt d’ungles, gel d’afaitada i desodorant. L’ús de microplàstics a la UE és massiu, es calcula que se’n utilitzen cada any unes 145.000 tones.

S’estima que ingerim unes 100.000 partícules microplàstiques cada any. No són biodegradables, i un cop dins del cos, es van acumulant, principalment en òrgans com pulmons, fetge, melsa i ronyons.

Tot i la seva acreditada letalitat, l’ús dels microplàstics no està prohibit a Europa

Aquestes substàncies afecten l’organisme causant danys biològics que inclouen la toxicitat i el deteriorament cel·lular, produeixen reaccions inflamatòries, afecten el sistema immune i generen danys a l’ADN.

Entre els components més perillosos hi ha els policlorobifenils (PCB), que generen immunotoxicitat, debiliten el sistema immunològic, produeixen canvis en les hormones tiroidals i esteroides, afecten la funció reproductiva i causen càncer. El bisfenol A és un disruptor endocrí que mostra una estructura molecular semblant als estrògens naturals, i aquesta característica li permet alterar el sistema endocrí. Produeix reducció de la fertilitat en homes i dones.

Tot i la seva acreditada letalitat, l’ús dels microplàstics no està prohibit a Europa. La UE reconeix que els microplàstics representen un risc inacceptable per a la salut que justifica en si mateix la prohibició total. Però, com en altres casos de tòxics coneguts, encara no ha pres cap decisió.

Autor: Raúl Martínez, Dietista-nutricionista, biòleg

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juny 2023