Ja sigui amb verdures a la planxa en plats tradicionals com l’escalivada o els pebrots de padró, o com a espècia afegida a la paella, el pebrot, picant o dolç, no volem que falti a la nostra cuina. El pebrot és una hortalissa deliciosa i saludable, que existeix en milers de diferents varietats silvestres i cultivades. Un vast conjunt d’heterogeneïtat genètica és la condició prèvia per a la preservació i el cultiu. No obstant això, la contínua concessió de patents sobre plantes posa en perill el desenvolupament i la preservació d’aquesta diversitat. Les patents privatitzen el dret a utilitzar determinats recursos genètics, ja que només el titular de la patent pot permetre o denegar l’accés i exigir el pagament de la llicència.

Foto cedida por No Patents on Seeds

El recent rebuig d’una apel·lació a una patent (EP2140023) en poder de Syngenta des del 2013 sobre una resistència natural a la mosca blanca de les plantes de pebrot que es troba originalment en un pebrot silvestre de Jamaica, mostra una vegada més el que és necessari aturar l’European Patent Office (EPO) i les grans empreses de llavors per privatitzar els nostres cultius alimentaris. Després d’anys d’incertesa legal, el fitomillorament continuarà veient-se obstaculitzat per aquesta patent que, en primer lloc, no s’hauria d’haver concedit mai.

Tot i que les patents sobre cultiu convencional estan prohibides a Europa, només al mes de desembre de 2022 es van concedir quatre noves patents sobre cultius de melons sense llavors, tomàquets que creixen sense pol·linització, cervesa amb data de caducitat més llarga i dents de lleó per a la producció cautxú. Aquestes patents de plantes estan validades o seran validades properament als 39 estats membres de l’EPO, inclosa Espanya.

L’accés sense traves als recursos genètics, en particular per als pagesos de petita i mitjana escala, és un requisit previ per facilitar el millorament necessari per enfrontar els diferents desafiaments locals del canvi climàtic, les plagues i les malalties. Els efectes de les patents als cultius alimentaris són molt variats: no només es posa en perill el dret del consumidor a triar entre una àmplia varietat d’aliments nutritius i regionals, sinó també l’agrobiodiversitat i la seguretat alimentària. Les patents augmenten la uniformitat i la monopolització, en comptes d’oferir solucions per als desafiaments ecològics actuals que enfrontem. En lloc de fomentar la dependència d’un grapat de grans corporacions, el marc legal ha de fomentar un sistema alimentari resistent i ecològic que empoderi tots els participants al llarg de la cadena de producció d’aliments. Els polítics dels 39 estats membres de l’EPO han d’actuar ara!

No a las patentes sobre semillas Autora: Johanna Eckhardt, Coordinadora del projecte No Patents on Seeds!

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juliol 2023