Portar una nutrició òptima durant els primers 1000 dies de vida és clau per a la salut al llarg de la vida. Així ho afirma l’Associació Espanyola de Pediatria. Per això, potser t’has preguntat si veritablement val la pena la inversió en productes BIO per alimentar els teus fills. La resposta és curta: sí. Tot i que hi ha moltes raons per triar l’alimentació BIO, una de les principals i més destacades és que no contenen tota la quantitat de productes químics utilitzats en la producció convencional

alimentació BIO
123rfLimited©uximetcpavel

Sense químics nocius

Els nens són particularment vulnerables als efectes nocius dels pesticides i altres substàncies químiques que es troben als aliments convencionals. Molts estudis científics ho han constatat i han especificat els efectes perjudicials que provoquen quan s’exposen al còctel químic que es troba al nostre subministrament d’aliments i al medi ambient.

Sense anar més lluny, a finals de novembre de 2022 un grup d’investigadors de la Universitat de Granada (UGR), de l’Institut de Recerca Biosanitària i del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa d’Epidemiologia i Salut Pública (Ciberesp) van publicar un estudi al marc del qual van trobar l’associació entre l’exposició dels nens a pesticides i fungicides amb un avenç de la pubertat. Durant 22 anys, aquests investigadors van avaluar l’associació entre diversos metabòlits urinaris de pesticides no persistents i el desenvolupament puberal en nens i nenes de zones urbanes i rurals d’Espanya, tenint en compte l’obesitat, per ser un factor de risc en l’avenç del desenvolupament.

Els tractes digestius joves absorbeixen toxines més fàcilment que els dels adults, i no es desintoxiquen de manera tan eficient com ho fan els adults. Com a resultat, les toxines circulen durant més temps als cossos dels nens/es, cosa que fa que l’efecte de l’exposició sigui quatre vegades més gran que en els adults. Per tant, alguns d’aquests pesticides es metabolitzen, alteren el sistema endocrí i s’avança l’inici de la pubertat.

Espanya és el país europeu que consumeix més quantitat de pesticides

Tristament, Espanya és el país europeu que consumeix més quantitat de pesticides, com ho acrediten les 77.700 tones que es van utilitzar el 2020, 34.000 de fungicides, el grup més nombrós. Aquests pesticides es fan servir en la producció agrícola i la dieta és la principal via d’exposició, especialment a través del consum de fruites i verdures d’agricultura convencional.

Nens més saludables i intel·ligents

Però, més enllà dels efectes perjudicials que pot comportar donar als nostres fills fruites i verdures d’agricultura convencional, també s’han fet estudis per observar els beneficis enormes que proporciona una alimentació BIO. Un dels més recents i destacats, també dut a terme per científics espanyols, és el que associa aquesta alimentació amb un desenvolupament neuropsicològic més gran.

alimentació BIO
123rfLimited©luckybusiness

L’estudi, publicat a la revista Environmental Pollution i liderat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), ha trobat que la ingesta d’aliments ecològics es relaciona amb millors puntuacions en proves d’intel·ligència fluida (capacitat de resoldre problemes nous) i de memòria funcional o de treball (la que permet al cervell retenir nova informació mentre es necessita a curt termini).

Aquesta conseqüència directa entre alimentació i intel·ligència en nens pot ser perquè una alimentació BIO és molt més rica en nutrients necessaris per al cervell, com àcids grassos, vitamines i substàncies antioxidants. Per tant, els investigadors creuen que aquesta alimentació afavoreix les funcions cognitives a la infància.

Millor sabor perquè els nens/es mengin més fruita i verdura

Tots els pares i mares saben que de vegades és difícil que els petits gaudeixin menjant segons quines fruites o verdures. Si els obliguem, potser quan siguin més adults i puguin decidir per ells mateixos, no vulguin introduir aquests aliments a la seva dieta. En aquest sentit, l’alimentació ecològica també juga un paper important perquè, més enllà que sigui més saludable, també és més saborosa.

Una alimentació BIO és molt més rica en nutrients necessaris per al cervell, com ara àcids grassos, vitamines i substàncies antioxidants

Així ho ha demostrat un estudi que ha dut a terme la Universitat Agrícola de Xina. Els investigadors suggereixen que les maduixes són més dolces si no es fan servir fungicides per al seu cultiu, per això les maduixes que provenen d’agricultura ecològica solen ser molt més saboroses que les d’agricultura convencional.

Aquests fungicides, que es fan servir en el cultiu de la maduixa, protegeixen el fruit interrompent els processos cel·lulars i, per tant, el seu creixement i proliferació. Però, com a dany col·lateral, també provoquen alteracions en el desenvolupament natural de la maduixa fent-la insípida.

Frescos i saludables

Els aliments que provenen de l’agricultura ecològica solen ser de proximitat. Per això, són aliments molt més frescos, nutritius i de qualitat, contribuint a una dieta més saludable. Per si no n’hi hagués prou, aquests aliments poden ajudar a prevenir al·lèrgies i sensibilitats alimentàries. El motiu és que els aliments ecològics no contenen additius artificials ni conservants, uns components que sí que són presents en aliments processats i que poden desencadenar reaccions al·lèrgiques.

Aquests dos darrers motius, sumats a una major seguretat per l’absència de químics nocius i a una aportació nutricional molt més elevada que reverteix en el seu estat físic i cognitiu, és suficient per concloure que una alimentació BIO sí que és una aposta beneficiosa perquè els nens/ es creixin més sans.

Autora: Neus Palou, Periodista especialitzada en medi ambient.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Setembre 2023