Com mostra un recent informe de No patents on seeds!, no es posa fi a la concessió de patents sobre la millora genètica convencional. Això posa en greu perill el treball dels obtenidors a petita escala. Un cas recent és una patent (EP 3380618) sobre plantes de blat de moro, propietat de l’empresa alemanya KWS, que creixeran en climes més freds. Aquestes plantes es van obtenir a partir de poblacions de plantes de blat de moro de les quals ja se sabia que toleraven condicions més fredes.

cría en Europa

“Les plantes amb els trets reivindicats en la patent són presents en el mercat des de fa anys. Concedir aquestes patents només augmenta els riscos legals, els costos i les incerteses”, afirma Grietje Raaphorst, representant de l’empresa holandesa Nordic Maize Breeding. “Podria significar que Nordic Maize Breeding serà l’última empresa a iniciar un programa de millora genètica del blat de moro i la llibertat de millora arribarà a la seva fi”.

Al maig, No Patents on Seeds! va presentar una oposició contra la patent a l’Oficina Europea de Patents (OEP). Però passaran anys fins que pugui esperar-se una decisió.

Necessitem un canvi en la interpretació actual del Dret europeu de patents

Fins ara, la legislació europea en matèria de fitomillora garanteix el dret dels obtenidors a utilitzar totes les varietats obtingudes de manera convencional per a la seva posterior millora i la comercialització de noves llavors. No obstant això, les reivindicacions de la patent esmentada cobreixen l’ús de totes les plantes i varietats vegetals amb els trets descrits per a la seva posterior millora. Al mateix temps, serà gairebé impossible per a molts obtenidors esbrinar si les seves varietats estan afectades. L’única forma que tindran de continuar conreant serà signar contractes de llicència amb el titular de la patent, la qual cosa crearà noves dependències i costos addicionals. Només les grans empreses sobreviuran a aquestes condicions de mercat.

Per a detenir aquestes patents, necessitem un canvi en la interpretació actual de la legislació europea sobre patents. Hi ha una forma ràpida i senzilla de detenir aquestes patents fent més precisa la interpretació actual de les prohibicions per a tancar les llacunes existents. El primer model de llei que reflecteix aquesta nova interpretació ha estat aprovat recentment pel Parlament austríac. És necessari que altres països segueixin l’exemple i que l’Oficina Europea de Patents canviï les seves normes d’interpretació del Conveni sobre la Patent Europea.

Per desgràcia, la patent del blat de moro és només un exemple de molts. Només el 2022, la OEP va concedir més de 20 patents sobre plantes de cultiu convencional. A més, l’any passat es van publicar un centenar de noves sol·licituds de patents.

No a las patentes sobre semillas

Autora: Johanna Eckhardt, Coordinadora del projecte No Patents on Seeds!

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Setembre 2023