Monki és una marca pionera en el lineal espanyol de cremes de fruita seca amb presència en diverses cadenes ecològiques des dels anys 80. Quina és la història darrere d’aquesta fórmula d’èxit etern?

Tot va començar el 1978, quan el fundador de Monki, Gaston Smit, va experimentar amb la producció de la seva pròpia tahina ecològica en el seu pis d’estudiant. El seu gran somni era posar les cremes de fruita seca ecològiques a la disposició d’un ampli públic, per a començar, en el seu propi barri. Amb tren i amb bicicleta, Gaston va entregar personalment els seus primers demanats als primers adaptadors ecològics.

45 anys sent pioners

Aquest any 2023, Horizon, l’empresa darrere de la marca Monki, compleix exactament 45 anys. Les cremes de fruita seca i llavors 100% ecològiques i sense additius ja no es produeixen en un pis d’estudiants, sinó en una fàbrica de producció artesanal a IJsselstein, als Països Baixos.

Horizon produeix cada any més de 2 milions de pots de crema de fruita seca. Mentre que els grans productors industrials d’aquesta categoria se centren sovint en el preu, per a Horizon el més important és que les cremes de Monki siguin cremes de fruita seca 100% amb una qualitat i un sabor òptims.

Des de la fundació d’Horizon, no s’ha fet cap concessió a aquesta missió. Tots els matins, el responsable de qualitat treu un pot de crema de fruita seca Monki de la línia de producció per a comprovar si la qualitat continua sent constant i d’acord amb els alts nivells de tolerància d’Horizon. Horizon evita afegir additius innecessaris, com el sucre. En alguns casos, les populars cremes estan disponibles amb l’addició d’un polsim de sal, però això és tot. Mitjançant un acurat proveïment directe en origen i un torrat oportú, l’experimentat equip de producció d’Horizon sempre té al seu abast un gran sabor. Aquests importants passos són crucials per a un gran producte final.

Camp de sèsam negre amb Frank i Gaston

Productes innovadors

Sense perdre de vista la qualitat, l’equip de desenvolupament de productes d’Horizon està sempre actiu inventant nous productes. Després del recent llançament de la tahina negra, Monki presenta aquesta tardor 2 noves varietats de crema de fruita seca: Crema de festuc i de nou pacana. Totes dues varietats 100% de fruita seca i sense additius. Per a obtenir un sabor òptim, la crema de pacana, elaborada amb pacanes ecològiques sud-africanes, es torra poc abans de la seva producció, mentre que la crema de festuc, elaborada amb festucs espanyols, s’asseca durant un parell de dies.

Importació pròpia d’ingredients ecològics

A diferència de molts altres productors de crema de fruita seca, Horizon sempre ha importat les seves pròpies matèries primeres ecològiques des del principi. Proveir-se directament en origen permet buscar una matèria primera de qualitat òptima i constant sense concessions. L’equip de compres d’Horizon sempre està al corrent del mercat, per la qual cosa és el primer a conèixer els últims desenvolupaments dels cultius. Les matèries primeres d’Horizon no sols s’utilitzen per a la producció pròpia, sinó que també es venen directament a socis industrials, com a fleques i envasadores.

Envasat

A més de les cremes de fruita seca, Horizon se centra en l’envasament de fruita seca ecològica autoimportada, llavors i fruita seca en envasos quàdruples per a la venda al detall. Aquest 2023, aquesta categoria experimentarà una important renovació. Les tradicionals bosses encoixinades -el disseny de les quals es remunta als anys 90- seran substituïdes per bosses de fons quadrat. Aquest envàs dempeus és molt més presentable en el lineal.

Després d’una conscienciosa recerca, Horizon va optar per treballar principalment amb làmina monocapa. Segons estudis recents de la UE, aquest envàs és el més respectuós amb el medi ambient. La làmina conté un sol tipus de plàstic, per la qual cosa és fàcilment reciclable. El nou envàs estarà a la venda a partir de novembre de 2023.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Setembre 2023