Quan es van desenvolupar els primers pesticides químics en el transcurs de la revolució industrial, semblaven ser la solució definitiva per garantir el nostre subministrament d’aliments: haurien d’evitar la fallada de les collites, maximitzar els rendiments, allargar la vida d’emmagatzematge i, alhora, facilitar substancialment el treball de camp. Però el que ja provocaven aleshores i encara avui no es tenen gaire en compte són els impactes perillosos de la majoria de pesticides, no només sobre el nostre medi ambient i la nostra agricultura i biodiversitat, sinó també sobre la nostra salut.

pesticides
123rfLimited©actionsports. Fumigant amb pesticides

Què són els pesticides?

Pesticides és el terme general per als productes fitosanitaris químics utilitzats en l’agricultura. La paraula prové del llatí i ja suggereix els efectes perillosos: “pestis” significa pesta i “caedere” significa matar. Els pesticides són, per tant, substàncies químiques per matar o almenys dissuadir plantes, animals o fongs no desitjats que amenacen els nostres cultius. Es divideixen en tres subgrups principals: herbicides, fungicides i insecticides

Com acaben els pesticides al nostre cos

Quan els pesticides es ruixen als camps, poden contaminar les plantes, les produccions, el sòl i les nostres aigües subterrànies. Durant la ruixada, el vent pot fins i tot portar-los a les nostres cases i als nostres jardins, i contaminar els camps i els cultius dels agricultors ecològics. Mitjançant l’evaporació i la pluja, els pesticides es poden portar encara més lluny, això explica que fins i tot es puguin trobar a l’Antàrtida on no hi ha cultiu.

Els pesticides són substàncies químiques per matar o almenys dissuadir plantes, animals o fongs no desitjats que amenacen els nostres cultius

Efectes sobre la salut: intoxicació aguda per pesticides i malalties cròniques

Des que els pesticides van aparèixer al mercat, les intoxicacions agudes per pesticides s’han cobrat moltes vides a tot el món. Un estudi del 2020 suggereix que cada any es produeixen 385 milions de casos d’enverinaments aguts no intencionats per pesticides a tot el món, causant unes 11.000 morts. Els símptomes de la intoxicació aguda per pesticides van des d’erupcions cutànies, fatiga, mals de cap, dolors articulars i musculars fins a vòmits, diarrea i nàusees. En casos greus, es pot produir insuficièn cia cardíaca, pulmonar o renal.

A més de la intoxicació aguda, els pesticides també poden causar malalties cròniques. A França i Itàlia, el Parkinson ja ha estat reconegut com una malaltia professional entre els agricultors. I diversos estudis suggereixen repetidament vincles entre pesticides i asma, al·lèrgies, malformacions, trastorns del creixement, obesitat, diabetis, càncer de mama i fetge i leucèmia.

pesticides
123rfLimited©weyo. Persona gran amb malaltia de Parkinson

Pesticides: fins a quin punt estan contaminats els nostres aliments?

L’any 2019, l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) va analitzar 96.302 mostres d’aliments de fruites i verdures fresques, cereals, vi, llet i greix porcí pel que fa als residus de pesticides. Com a nota positiva, més de la meitat de les mostres estaven lliures de nivells quantificables de residus i el 45% contenia un o més residus en concentracions inferiors o iguals als nivells permesos. Només el 2 per cent contenia residus que superaven el màxim legal. Però aquestes xifres són enganyoses, perquè molts aliments donen positiu a múltiples residus de pesticides.

La Pesticide Action Network (PAN) Europe afirma a la seva web que els efectes combinats d’aquests còctels de pesticides “poden ser additius o augmentats en comparació amb els efectes observats després de l’exposició a cada pesticida sol”.

Com desfer-se dels pesticides dels aliments

Quan es tracta de fruites i verdures fresques, rentar-les sota aigua corrent i després fregar-les per assecar-les és el primer pas per eliminar els residus de pesticides a la superfície del producte. Els investigadors nord-americans han descobert que la millor manera d’eliminar els pesticides és banyar el producte durant 15 minuts amb aigua que contingui un 1% de bicarbonat de sodi, ja que el bicarbonat assegura que els residus de pesticides es descompondran.

Digues no als pesticides: tria ecològic!

La vacil·lació política en senzillament prohibir els verins perillosos és testimoni d’un fort lobby agrícola, pel qual hi ha molts diners en joc. L’exemple del glifosat ho ha demostrat repetidament: tot i que l’OMS ja va classificar l’herbicida com a potencialment cancerigen el 2015, la seva aprovació s’ha renovat una i altra vegada, actualment fins a finals d’aquest any. Mentre la política avança lentament, la millor manera perquè els consumidors finals donin suport a una agricultura més sostenible que no ens perjudiqui ni a nosaltres ni al nostre medi ambient és comprar productes ecològics. Els agricultors ecològics mantenen les plagues i les malalties sota control mitjançant la rotació i combinació sistemàtica de cultius i l’ús de productes naturals. D’aquesta manera, no només protegeixen el nostre medi ambient, la nostra aigua i la salut de les plantes, els animals i els humans, sinó que també garanteixen els mitjans de vida de les generacions futures.

Autora: Ina Hiester, periodista independent del sector ecològic

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Setembre 2023