L’Oficina Europea de Patents (OEP) ha rebutjat una oposició presentada contra una patent de BASF (Nunhems) sobre síndries amb hàbit de creixement arbustiu (EP2814316). No Patents on Seeds! va presentar l’oposició perquè la patent no és inventiva i les patents sobre varietats vegetals obtingudes per mètodes convencionals estan prohibides.

patent sobre les síndries

Patent sobre les síndries

El creixement espès de les plantes era un fet fortuït i, segons la descripció de la patent, les plantes eren simplement un descobriment en un jardí casolà. El seu avantatge: es necessita menys terra per al cultiu. La OEP va concedir la patent el 2021 perquè el titular havia aplicat un mètode addicional ben establert (per a generar plantes triploides) per a reduir el nombre de grans. Evidentment, ni el mètode aplicat ni la detecció de l’hàbit de creixement arbustiu es basen en una invenció.

Christoph Then, coordinador de No Patents on Seeds!, la coalició internacional que va presentar l’oposició: “La decisió de la OEP contradiu directament la llei i els principis bàsics del sistema de patents. Ningú pot reivindicar una invenció si un descobriment es combina amb mètodes ben coneguts i els resultats no són sorprenents. Es violen greument les prohibicions relatives a la patentabilitat de les plantes obtingudes per mètodes convencionals. Aquesta decisió estableix un precedent extrem respecte a les patents sobre la vida”.

Les patents només poden concedir-se si les característiques de la planta s’obtenen mitjançant enginyeria genètica

Segons la legislació europea sobre patents, en general estan prohibides les patents sobre varietats vegetals. Les patents només poden concedir-se si les característiques de la planta s’obtenen mitjançant enginyeria genètica.

A Europa, la llei de protecció de les obtencions vegetals (POV) garanteix que els obtentors puguin utilitzar totes les varietats obtingudes de manera convencional per a crear i comercialitzar varietats millorades. En canvi, les patents poden utilitzar-se per a obstaculitzar o bloquejar l’accés a la biodiversitat que necessiten tots els obtentors. Si es concedeixen tals patents, només les grans empreses podran sobreviure a llarg termini, i seran elles les que decideixin què es conrea i collita, així com quins aliments es comercialitzen i a quin preu.

No Patents on Seeds! té previst recórrer la decisió de la OEP i exigeix que els polítics assumeixin seriosament la seva responsabilitat i apliquin d’una vegada les prohibicions existents en la legislació sobre patents. Cal posar fi a les patents sobre plantes i animals criats convencionalment. El govern austríac ja ha decidit modificar les lleis nacionals de patents com a primer pas, altres països europeus podrien seguir-li aviat.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Setembre 2023