La quota de productes ecològics en el consum d’aliments de les llars franceses és del 6,1%. 12.000 milions d’euros és el valor del mercat ecològic a França el 2022, que continua sent un 4,6% inferior al de 2021. En el primer semestre de 2023, el mercat registra un retrocés global del 2,7% respecte al primer semestre. Aquest alentiment de la caiguda del valor de les vendes continua produint-se en un context inflacionista que desestabilitza tots els canals de distribució.

alimentació ecològica en la societat francesa
123rfLimited©barmalini

Per què els francesos consumeixen aliments ecològics?

Els aliments ecològics són cada vegada més populars en la nostra societat. Moltes persones opten per consumir aliments produïts ecològicament per diverses raons. En primer lloc, per a cuidar la seva salut. Però hi ha altres dues raons: la qualitat i el sabor dels productes, i la necessitat de protegir el medi ambient. Però cal no oblidar el sabor. Continua sent el primer criteri de compra, després del preu i l’origen francès.

Aliments d’alta qualitat?

A França, l’agricultura ecològica és un dels signes oficials de qualitat i origen. Controlat per organismes de certificació independents, aquest mètode de producció dona lloc a productes amb qualitats sanitàries i nutricionals demostrades.

Ja el 2003, l’AFSSA (Agència Francesa de Seguretat Alimentària) va concloure que els productes ecològics contenien majors concentracions de determinats nutrients. Els resultats d’aquests estudis han demostrat una vegada més que els mètodes de producció i transformació ecològics ofereixen avantatges nutricionals reals, com per exemple: majors nivells de polifenols en fruites i verdures, perquè les plantes els produeixen de manera natural per a protegir-se en cas d’agressió mediambiental; una riquesa natural en Omega 3 en la llet, perquè les vaques ecològiques s’alimenten principalment d’herba; i majors nivells d’àcids grassos poliinsaturats en la carn ecològica, perquè es respecten millor els ritmes naturals i els animals creixen més lentament.

L’agricultura ecològica al servei de la sobirania alimentària!

Les xifres de la Agence Bio mostren que el consum de productes ecològics contribueix en gran manera a la sobirania alimentària: el 83% dels aliments ecològics consumits a França (exclosos els productes “exòtics”) es produeixen a França. El 30,2% dels productes ecològics importats, com a cafè, xocolata, espècies, arròs, tes, etc., es produeixen a França. Quant a les exportacions, les vendes es mantindran estables en 1.050 milions d’euros el 2022, amb el vi (54%) i els comestibles representant la major part.

Ocupació a les regions

L’any 2017, s’estima que hi havia gairebé 134.500 ocupacions directament relacionats amb l’agricultura ecològica (ocupacions en explotacions ecològiques i els vinculats a les activitats de transformació i distribució), 16.500 més que el 2016. Des de 2012 s’han creat un total de 49.200 llocs de treball directes, amb un creixement mig anual del +9,5% en els últims 5 anys.

Mentre que l’ocupació en l’agricultura va caure a una taxa mitjana anual del -1,1% entre 2010 i 2015, l’ocupació en l’agricultura ecològica va augmentar en 10.669 llocs de treball a temps complet entre 2017 i 2016, la qual cosa representa un augment d’un impressionant 13,7% (Font Bilan annuel de l’emploi agricole (BAEA), Agrest Chiffres et Données Agriculture núm. 238, juliol de 2017).

Aquestes oportunitats d’ocupació contribueixen al dinamisme de les regions franceses. A més dels beneficis per al medi ambient i el benestar animal, el sector ecològic aporta un valor afegit significatiu a la vida econòmica i social local. Quan els consumidors compren un producte ecològic, estan fent costat a la seva manera l’ocupació a França.

L’agricultura ecològica en l’educació: quin paper pot exercir en l’ensenyament i la formació?

Des de 2008, l’ensenyament de l’agricultura ecològica és obligatòria. S’ha convertit en obligatori cobrir el mètode de producció “Agricultura Ecològica” en tots els cursos d’educació agrícola (nota de servei DGER/SDPOFE/N2008-2081- Ministre d’Agricultura i Pesca).

Desenvolupada pel Ministeri d’Agricultura i Alimentació, la xarxa nacional “Formabio” fa costat a les escoles en l’ensenyament de pràctiques d’agricultura ecològica. Cada any organitza reunions i actes en tota França per a ajudar a les escoles. L’objectiu és donar a conèixer l’agricultura ecològica als alumnes, becaris, aprenents i estudiants d’ensenyament agrícola. El programa també pretén desenvolupar l’agricultura ecològica en les granges de les escoles agrícoles de tot el país.

Segons la Direction Générale de l’Enseignement et de la Recherche, en 2019 hi havia 123 explotacions amb almenys un taller d’agricultura ecològica, 26 explotacions totalment ecològiques i 4.235 hectàrees conreades en condicions ecològiques.

Per als més joves, la Agence Bio proposa kits pedagògics perquè nens i professors de les classes de primer a sisè descobreixin l’agricultura ecològica en el marc dels programes de Ciències i Tecnologia i Geografia.

L’agricultura ecològica es basa en una gestió agrícola sostenible que preserva el sòl i els ecosistemes naturals. Utilitza pràctiques de cultiu i cria respectuoses amb els equilibris naturals i amb el medi ambient. La societat francesa ha adoptat àmpliament aquests conceptes, però el poder adquisitiu i la inflació limiten i frenen aquest impuls.

Autor: Gerard Gontier, Experto en el Mercado Ecológico de Francia

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Gener 2024