Les commocions geopolítiques dels últims anys i la subsegüent crisi del cost de la vida van provocar efectes significativament negatius en els mercats ecològics en tota Europa. Però hi ha senyals clars que les vendes estan experimentant una recuperació, juntament amb la infraestructura de suport del sector.

reptes
123rfLimited©TEA. Interior del supermercat Zurheide a Dusseldorf (Alemanya)

Motor de canvi

Al novembre, el ministre d’Alimentació i Agricultura d’Alemanya, Cem Özdemir, va presentar l’Estratègia Ecològica 2030 del país, que compromet formalment a Alemanya a aconseguir el 30% d’agricultura ecològica l’any 2030. És un avanç pràctic i simbòlic important, que demostra el ressorgiment i la determinació del sector ecològic. El que resulta especialment cridaner és que també situa les pràctiques ecològiques en el centre d’una transformació de tota l’agricultura alemanya. Hi ha esperances que aquesta ambiciosa estratègia (que supera l’objectiu de la UE d’un 25% de producció ecològica) pugui servir de model per a un canvi més ampli a Europa.

El destacat consultor ecològic danès i membre de la Junta Mundial d’IFOAM, Paul Holmbeck, va dir que l’impuls a la política i al desenvolupament del mercat ecològic a Alemanya “pot ser una nova locomotora per al sector ecològic en tota Europa”.

Recuperació del mercat

La recuperació és modesta en molts casos, especialment quan es comparen els valors de mercat amb l’auge de 2020. Però sembla raonable pensar que el creixement del mercat ecològic aviat podria començar a semblar-se a la seva trajectòria anterior a la pandèmia.

En una conferència al Regne Unit a l’octubre, Mads Sejersen Vinther d’Organic Denmark va dir que després d’una “petita caiguda” en els últims dos anys, el mercat ecològic a Dinamarca es dirigeix de nou cap a la quota del 16% que va batre el rècord mundial abans de la crisi econòmica.

A França, després de dos anys d’una contracció significativa, la distribució especialitzada mostra signes que les vendes bio estan creixent novament. Les cadenes So.Bio i Bio c’ Bon, propietat de Carrefour, van veure augments en la seva facturació el 2023 en termes comparables. El major retailer especialitzat del país, Biocoop, amb més de 740 botigues, també va registrar un creixement de la facturació (+2%). Aquest va ser un 3,7% superior al del retail convencional, la qual cosa suggereix que els consumidors estan restablint hàbits ecològics.

L’any passat també es va observar una recuperació del retail ecològic a Alemanya. Un estudi de Biovista va mostrar que les botigues ecològiques especialitzades tornaven a augmentar les seves vendes i la seva afluència. La inversió en productes bio per part dels principals retailers també podria donar aviat els seus fruits. Lidl Alemanya es va comprometre a augmentar la seva oferta bio en un 10% per a 2025. Aldi Süd s’ha embarcat en un pla per a convertir el 25% de tota la seva gamma de marques blanques en productes certificats Bio+Naturland per a finals de 2024.

A Espanya, a més del creixement continu de l’agricultura i producció ecològiques, l’entrada de nous operadors i l’activitat minorista estan estimulant el mercat

A Espanya, a més del creixement continu de l’agricultura i producció ecològiques, l’entrada de nous operadors i l’activitat minorista estan estimulant el mercat. Destaca l’associació formada entre la cadena italiana NaturaSì i la cooperativa Bioconsum (que actualment compta amb 60 botigues independents, 25 de les quals ja han començat a utilitzar la marca NaturaSì). Veritas (80 botigues) continua evolucionant i innovant. Herbolario Navarro (54 botigues) també s’està expandint i desenvolupant el seu format de botiga experiencial. En l’e-commerce, Naturitas, amb una facturació superior als 80 milions d’euros i distribució en 20 països, és un actor destacat.

Moment de reinici

En un fet sorprenent al Regne Unit, la Soil Association va donar a conèixer recentment una nova visió de “fer bio per a tots” en el que va denominar un “moment de reinici” per al sector britànic. Segons Lee Holdstock, gerent de desenvolupament comercial de la Soil Association, “si ens prenem de debò la triple crisi del clima, la diversitat i la salut, l’agricultura ecològica ha d’ampliar-se i els productes bio no poden ser exclusius d’uns pocs privilegiats”. La Soil Association planeja reunir a tots els interessats i agents de canvi per a intensificar dràsticament els esforços per a popularitzar i normalitzar l’agricultura ecològica

reptes
123rfLimited©stylephotographs

Els esdeveniments polítics també podrien portar un canvi de sort per al sector ecològic del Regne Unit, ja que s’espera que un Partit Laborista més pro-ecològic formi un nou govern en 2024. A poc a poc, però de manera constant, s’estan escoltant els arguments a favor d’una transformació holística i participativa de les pràctiques agrícoles i alimentàries mundials. El suport a les solucions ecològiques i agroecològiques està guanyant una major acceptació, ja que cada vegada més es considera que ofereixen eines eficaces per a complir amb els ODS de l’ONU i els objectius climàtics.

Cada vegada és més difícil ignorar o negar els beneficis de l’agricultura ecològica, un sistema que té efectes positius sobre el clima, la sobirania alimentària, la biodiversitat, la fertilitat del sòl i el benestar animal.

La Soil Association va donar a conèixer recentment una nova visió de “fer bio per a tots” en el que va denominar un “moment de reinici” per al sector britànic

Grans reptes

I precisament per això, just quan l’agricultura bio està a punt d’aconseguir un moment crucial, s’enfronta a atacs coordinats d’oponents cada vegada més hostils. Els principals grups europeus de defensa de l’alimentació i indústria ecològica són conscients de les guerres de desinformació fomentades per lobbys. Hi ha una sensació que el sector també ha de prendre una posició activa. Amb el ressorgiment del bio, és probable que la reacció dels detractors sigui encara més agressiva. Amb això en ment, hem de preparar-nos per a un any de grans reptes.

Autor: Jim Manson, Periodista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Febrer 2024