L’agricultura ecològica ja no està sola. Diversos moviments tenen principis i estratègies similars. BIOFACH 2024 analitza les perspectives científiques (FiBL) i polítiques (IFOAM Organics International, Regeneration International i Agroecology Europe/ FAO).

Ecològica
123rfLimited©liliyafilakhtova. Agricultor que treballa amb agricultura regenerativa

Agroecologia

L’agroecologia es basa, comunament, en les definicions de Glissmann, els 10 elements i els 13 principis. L’ús de termes i la comprensió dels diversos actors varien molt. No existeixen normes mínimes ni requisits de verificació preestablerts, però hi ha eines (per exemple, TAPI de la FAO) per a avaluar el compliment en casos concrets. El terme agroecologia no s’utilitza molt en el mercat i no hi ha estadístiques exhaustives sobre aquest tema. Els debats internacionals i els governs promouen cada vegada més l’agroecologia com a paradigma per a la transformació del sistema alimentari, i l’impuls i el reconeixement creixen ràpidament any rere any.

Agricultura ecològica

L’agricultura ecològica té uns 100 anys i va començar amb els anomenats pioners ecològics. IFOAM Organics International és l’organització paraigua global des de 1972. Basa la seva definició en principis, estàndards, bones pràctiques, eines i visions legitimades pels seus membres, com Organic 3.0. És molt descriptiva a través de les normes i regulacions que defineixen el que pot dir-se i etiquetar-se com a “ecològic”.

Agricultura regenerativa

El concepte d’agricultura regenerativa es remunta a l’Institut Rodale als Estats Units en els anys 80, que recentment va introduir un sistema de certificació. En els últims anys ha agafat un ràpid impuls en les polítiques i el mercat. En essència, promou valors similars a l’agroecologia i l’agricultura bio com una pràctica holística de gestió de la terra centrada en el sòl i la seva matèria orgànica. Promou principalment els beneficis en qüestions de canvi climàtic, desertificació i biodiversitat.

Agricultura natural

L’agricultura natural promou un sistema agrícola resistent de pocs insums (i, idealment cap), que es remunta al pioner japonès M. Fukuoka, qui va combinar la imitació de la naturalesa amb elements espirituals. La major iniciativa està en l’estat indi d’Andhra Pradesh, dirigida a 6 milions d’agricultors. Recentment, l’Índia va iniciar un procés per a regular l’agricultura natural.

A nivell internacional, el terme “natural” s’usa sovint en productes amb la idea de prometre processos de producció més pròxims a la naturalesa, que no obstant això no estan ben definits i deixen espai per a la interpretació. Les dues direccions “naturals” tenen molt poc en comú

L’agricultura ecològica té uns 100 anys i va començar amb els anomenats pioners ecològics. IFOAM Organics International és l’organització paraigua global des de 1972

Les filosofies i principis de l’agricultura ecològica i l’agroecologia se solapen en la seva naturalesa. Les diferències dins dels moviments sovint són majors que entre els moviments. L’èxit del moviment bio radica en el fet que el seu paradigma és cada vegada més reconegut. Degut a la seva afinitat de mercat i la seva rigidesa, no resulta tan atractiu per als responsables de polítiques internacionals. No obstant això, els valors son intrínsecs en el terme ‘agroecologia’, que, d’altra banda, no pot demostrar una àmplia acceptació en el mercat. Junts, podem tenir èxit.

Siguem intel·ligents, usem una diversitat de termes i conceptes, i seguim estratègies sinèrgiques per a aconseguir el nostre propòsit general d’una agricultura i sistemes alimentaris veritablement sostenibles.

  • Li interessa el tema? Participi en la conferència del Congrés BIOFACH que porta el mateix nom que aquest article.

Autor: Markus Arbenz, Institut de Recerca d’Agricultura Ecològica, Suïssa

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Febrer 2024