Del somni d’una vida lliure al camp i d’una premsa de sucs ambulant va néixer als anys 20 del segle passat Voelkel, una empresa familiar que s’ha convertit en el productor de sucs ecològics més gran d’Alemanya. Reconeguda pels seus sucs 100% naturals i de primera qualitat, la marca basa el seu model productiu en els principis de l’Economia del Bé Comú.

Voelkel
©Voelkel

Més que una marca de sucs ecològics

Un punt fonamental és la visió holística de tota la cadena de subministrament i producció. Per a Voelkel no només és important que les matèries primeres s’adquireixin amb qualitat ecològica, sinó que també presta atenció a les condicions dels proveïdors de matèries primeres.

En termes de producció, el consum denergia i aigua, en particular, són factors clau que intenten reduir o optimitzar contínuament amb diverses mesures. Independitzar-se dels combustibles fòssils i esforçar-se per utilitzar els recursos existents de manera sostenible és una part important del seu èxit global. En els darrers anys, Voelkel ha invertit en nous sistemes energèticament eficients i centrats en energies renovables.

Gràcies a això, el 2022 Voelkel va aconseguir reduir el consum d’energia al voltant d’un 15%. A més d’estalvis clarament mesurables mitjançant optimitzacions en l’àmbit del consum de vapor i augments d’eficiència a les instal·lacions de producció, inclosa l’optimització de la nova línia de retornables, Voelkel també ha aplicat una sèrie de mesures indirectes. Com a resultat, el 2022 es van estalviar més de 4.000.000 kWh de gas natural, uns 600.000 kWh d’electricitat i 13 milions de litres d’aigua. Això va esmorteir, almenys parcialment, l’enorme augment dels costos energètics.

La visió holística de tota la cadena de subministrament i producció és un dels pilars fonamentals de Voelkel

A més de les compres resistents a les crisis, l’empresa familiar de Wendland, a Baixa Saxònia, atribueix el seu èxit el 2023 principalment a un gran nombre de llançaments de productes, una àmplia distribució i l’alt nivell d’inversió en estalvi energètic dels darrers anys, que ara està donant els seus fruits.

Voelkel
©Voelkel

Una aposta per l’eficiència energètica

Jacob Voelkel, Director General de Producció, Tecnologia, QA i QM, explica: “El 2023 vam poder produir 12 milions d’unitats més que el 2022 i tot i així reduir les nostres necessitats energètiques en un 20%. Actualment continuem aquesta trajectòria coherent amb la construcció de una planta de calefacció per biomassa de set milions d’euros. Aquesta planta, la finalització de la qual està prevista per a aquest any, funcionarà amb residus de fusta i substituirà en el futur al voltant del 75% del nostre consum de gas natural, reduint així la nostra dependència dels combustibles fòssils i augmentant el grau d’autosuficiència de l’empresa. A més, s’ha construït una planta de biogàs d’aigües residuals que extreu valuosa energia tèrmica de les aigües residuals, que s’utilitza directament a l’empresa en forma d’energia tèrmica i elèctrica. Un altre projecte per augmentar l’eficiència energètica és la modernització del sistema daire comprimit, que, en combinació amb la generació de nitrogen i la recuperació de calor, ajuda a reduir el consum d’energia i els costos. Els darrers anys ens han demostrat que cada euro invertit en sostenibilitat surt doblement rendible. Per a l’empresa i per a la natura”.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Març 2024