A Europa s’han concedit més de 3.500 patents sobre plantes. La llei europea diu que només la modificació genètica es pot considerar com una invenció patentable. No obstant això, l’Oficina Europea de Patents ja ha concedit 200 patents sobre reproducció tradicional a grans empreses de llavors: això és un mal ús de la llei de patents!

enciam
©Bio Eco Actual. Enciam

L’enciam és una de les espècies vegetals afectades per moltes sol·licituds de patent sobre la reproducció convencional. Tot i que una varietat per se no es pot patentar, una patent pot tenir un abast ampli i afectar més de cent varietats. La base de dades PINTO d’Euroseeds, per exemple, enumera set patents sobre enciam que afecten 236 varietats!

Un exemple concret és la patent EP2966992 sobre enciam de cria tradicional que es pot cultivar en condicions de clima càlid, concedida a l’empresa holandesa Rijk Zwaan el 2018. La “invenció” és suposadament que les llavors són capaces de germinar a temperatures superiors als 22 graus, un tret també conegut d’espècies d’enciam silvestre i especialment important en el context de la crisi climàtica en curs. Segons el text de la patent, les llavors d’enciam, les plantes i tota la seva descendència que mostren els trets desitjats estan cobertes per la patent.

Aquesta patent podria bloquejar l’accés a la diversitat biològica necessària per a altres obtentors per produir varietats millorades. Com a resultat, dependrem cada cop més d’un grapat d’empreses mundials de llavors per a l’adaptació al canvi climàtic i la nostra futura seguretat alimentària. No Patents on Seeds! va presentar una oposició.

Una altra patent concedida a la mateixa empresa cobreix l’enciam que mostra menys decoloració de la seva superfície després del tall i es veu fresc durant un període de temps més llarg (EP1973396). En aquest cas, un mètode trivial per seleccionar les plantes (tallar i després observar si comença a posar-se marró) es va reivindicar com un “invent”. Cobreix plantes, descendències, parts de la planta, les llavors i els aliments.

Patents com les que s’atorguen a l’enciam, poden bloquejar l’accés a les plantes d’altres criadors necessaris per a més innovacions i suposen una greu amenaça per a la diversitat en la millora vegetal, així com per a la nostra resposta al canvi climàtic i l’extinció d’espècies. Això tindria un efecte devastador en la seguretat alimentària a Europa. En conseqüència, s’ha de respectar la prohibició de patents sobre la reproducció convencional i els 39 estats membres de l’Oficina Europea de Patents han de garantir la correcta interpretació de les lleis europees de patents. Doneu suport a la nostra campanya: www.no-patents-onseeds.org/en/campaign

No a las patentes sobre semillas

Autora: Johanna Eckhardt, Coordinadora del projecte No Patents on Seeds!

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Abril 2024