Ser conscients del món en què vivim i preocupar-nos per conservar-lo i millorar-lo. Ecoviure, la fira centrada en la sostenibilitat ambiental, social i econòmica del planeta, torna del 17 al 23 d’octubre a Manresa amb una edició plena de novetats.

Ecoviure
Foto cedida per Ecoviure

Compromís amb la sostenibilitat

Ecoviure és una fira multisectorial que té com a objectiu convertir-se en un mirall de les bones pràctiques sostenibles. L’esdeveniment gira entorn del medi ambient i la sostenibilitat des de diferents sectors, des dels productes agroalimentaris ecològics i les matèries per a la producció agrària ecològica, fins a la higiene i cosmètica natural. El tèxtil natural, la construcció i la mobilitat sostenibles, el turisme rural, així com les energies renovables, el tractament d’aigües i la gestió dels residus també en seran protagonistes, junt amb perspectives de caràcter social com la solidaritat, el comerç just i la cooperació. No faltarà espai expositiu per a entitats, administracions ambientals i centres educatius que treballen en pro de la protecció del medi.

Un dels objectius d’Ecoviure és donar a conèixer productes i serveis per a una vida més sostenible. Per fer ressò de les novetats i impulsar les millors iniciatives dels expositors es farà entrega del Premi Ecoviure, que arriba a la seva vuitena edició.

Ecoviure té com a objectiu convertir-se en un mirall de les bones pràctiques sostenibles

El principal canvi que presenta la 23a edició és que enguany part de la fira deixa enrere les infraestructures del Palau Firal de Manresa per a situar-se en un nou enclavament al centre de la ciutat. El Passeig Pere III i la Plaça Crist Rei seran el nou escenari de la fira-mercat. Un espai més pròxim a la ciutadania, amb més visibilitat i amb capacitat d’acostar els problemes ambientals a la població en general, tal com apunta la comissió organitzadora.

Activitats i exposicions per al públic general

La fira-mercat d’Ecoviure se celebrarà els dies 22 i 23 d’octubre i omplirà el centre de Manresa d’expositors, activitats per a tots els públics, mostres bibliogràfiques, xerrades i projeccions cinematogràfiques relacionades amb el medi ambient. A més, la fira comptarà amb oferta gastronòmica i menús ecològics, entre els que destaca la foodtruck Happy Foods Eco, amb una proposta d’street food de qualitat que la va fer guanyadora del programa Joc de Cartes de TV3 com a millor foodtruck, i on tots els productes són 100% ecològics i de proximitat. L’edició d’enguany oferirà al públic també una sèrie d’exposicions de temàtica diversa relacionades amb els recursos naturals, l’ús de l’energia i el consum per tal de plantejar dubtes i traslladar coneixement als assistents.

Així, per exemple, amb l’objectiu de sensibilitzar al voltant de l’aigua com a bé essencial, l’exposició ‘L’aigua, allà i aquí’ combinarà textos i imatges que faran valdre el paper mundial que té aquest recurs natural. D’altra banda, el visitant podrà reflexionar sobre les seves decisions de compra quotidianes i les repercussions que comporten. L’exposició ‘I tu, què tries?’ girarà entorn del poder transformador que tenen els consumidors pel fet d’escollir productes de comerç just, banca ètica, roba sostenible o electrònica justa. També hi haurà lloc per abordar temàtiques com la gestió dels residus. L’exposició ‘Reduïm residus’ mostrarà als visitants les característiques i la importància del reciclatge per tal d’afavorir i estimular la participació de la ciutadania en la presa de decisions ambientals. Mentre que ‘Tu tens la paraula’ donarà a conèixer quins són els hàbits i les accions per a fer un bon ús de l’energia i controlar la despesa energètica, tant a casa com en la comunitat de veïns.

Com a novetat, aquesta edició oferirà al públic exposicions relacionades amb els recursos naturals i el consum

També s’habilitarà l’Espai Cuida’t, dedicat a les teràpies naturals, la salut i el benestar. Serà el punt de trobada de disciplines que giren entorn la pau, l’energia, la tranquil·litat, l’equilibri i la relaxació i que permeten la prevenció i la curació, tant en l’àmbit físic com en l’àmbit anímic.

Ecoviure 2022
Foto cedida per Ecoviure

Programació infantil, juvenil i familiar

El públic juvenil i familiar podrà posar a prova el seu enginy i la seva astúcia mentre gaudeixen d’un parell d’escape rooms. Per altra banda, el públic infantil trobarà una programació especial que inclourà activitats com ara la projecció d’una pel·lícula relacionada amb el medi ambient, en col·laboració amb Cineclub Manresa, un inflable a càrrec de l’Agència de Residus de Catalunya, una lectura d’un conte i jocs d’aigua organitzats per Energia Sense Fronteres i coordinat per Solidaritat de l’Ajuntament de Manresa.

De manera complementària, la Biblioteca del Casino i el Col·legi d’Aparelladors de Barcelona oferiran un taller per construir una caseta de joguina sostenible. Serà el dijous 20 d’octubre i es dirigirà a infants de 6 a 10 anys (requereix inscripció prèvia). Mentre que els infants de 8 a 12 anys podran participar de l’activitat “Amb la casa sí que s’hi juga”, programada pel dissabte dia 22 al matí.

Els dies 22 i 23 d’octubre, Ecoviure omplirà el centre de Manresa d’expositors, activitats per a tots els públics i menús especialitzats

Jornades tècniques

Quant al bloc professional de la fira, del 17 al 21 d’octubre es duran a terme unes jornades tècniques que giraran entorn de quatre eixos principals: Aigua, Energia, Agricultura ecològica i Residus. Aquestes comptaran amb diverses activitats i dinàmiques pensades per a professionals del sector, que s’emplaçaran en el recinte del Palau Firal de Manresa.

Consciència des de 1997

Ecoviure va néixer l’any 1997 com una fira multisectorial i s’ha desenvolupat fins a convertir-se en el punt de trobada de les persones i professionals que treballen per a la sostenibilitat ambiental, social i econòmica del planeta des de diferents àmbits.

És una fira coordinada per entitats, administracions, empreses, sindicats, professionals i consumidors dels diferents sectors implicats. Organitzen l’Ajuntament de Manresa i la Fundació Turisme i Fires de Manresa amb col·laboració de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, la Cambra de Comerç de Manresa, el Consorci del Bages per a la Gestió de Residus, Aigües de Manresa, l’Escola Agrària de Manresa, diversos col·legis professionals, el Camp d’Aprenentatge del Bages i empreses del sector.

Autora: Ariadna Coma, Periodista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Octubre 2022