Tots els nens vegetarians i vegans a partir dels 6 mesos d’edat han de rebre un suplement regular de vitamina B12. La vitamina B12 no es troba de forma natural en cap aliment vegetal, i la que aporten lactis i ous en una dieta ovo-lacto-vegetariana prudent no és suficient per mantenir uns nivells òptims d’aquesta vitamina a llarg termini.

És molt important assegurar-nos que els nostres fills reben aquest suplement ja que la deficiència de vitamina B12 en nens, i especialment en nadons, és molt greu i produeix danys irreversibles en el cervell. Les embarassades i mares que alleten han d’assegurar-se de prendre un suplement regularment.

Els nens que prenguin habitualment lactis i ous, o llet de soja i llevat nutricional enriquides amb B12, només necessiten una dosi setmanal de B12, d’acord amb la seva edat:

– Des dels 6 mesos fins als 2 anys: 250 micrograms
– 2-5 anys: 500 micrograms
– 5-10 anys: 750 micrograms
– Majors de 10 anys: 1000 micrograms

Els vegans que no prenguin aliments enriquits han de prendre aquestes mateixes quantitats, però dues vegades a la setmana. Les embarassades i mares lactants haurien de prendre 1000 micrograms tres vegades per setmana.

La vitamina D no es troba tampoc en els aliments vegetals, però es produeix a la pell a partir de l’exposició a la llum del sol. Els nens que juguen a l’aire lliure diàriament produeixen suficient vitamina D, llevat que visquin en zones molt fredes i amb poca irradiació solar. En aquests casos podria ser convenient que rebessin un suplement de vitamina D com a mínim durant l’hivern. Es recomana que els nadons rebin una dosi diària d’aquesta vitamina durant el primer any de vida.

A partir de l’any és important que animem als nostres fills a passar una estona tots els dies a l’aire lliure. L’exposició al sol té a més altres efectes positius sobre la seva salut general i emocional.

És convenient que la sal que usem a casa estigui iodada. A Espanya el sòl és pobre en iode. Utilitzar sal iodada garanteix que els nostres nens reben l’aportació de iode que necessiten per al seu creixement i desenvolupament cerebral.

Una alimentació vegetariana o vegana ben planificada no necessita altres suplements de vitamines o minerals

Les fruites i verdures, els cereals integrals, els llegums i els fruits secs i les llavors aporten quantitats més que suficients de tota la resta de vitamines i minerals, a més de proporcionar-nos antioxidants i altres substàncies beneficioses per a la salut.

Autora: Miriam Martínez Biarge, Metge Pediatre