Cistitis és el terme donat a la inflamació de la bufeta urinària, un problema que afecta de manera més freqüent a les dones que als homes. En el cas d’aquests, pot estar relacionat amb disfuncions (anomalia o infecció) de la pròstata.

cyscitis

Del 2 al 4% de les dones aparentment sanes presenta nivells elevats de bacteris d’orina, indicatius d’una infecció del tracte urinari no reconeguda. Les infeccions recurrents poden representar un problema important per a alguns, ja que en un 55% dels casos es veurà afectat el tracte urinari superior, és a dir els ronyons. La infecció renal recurrent pot produir un dany progressiu derivant en cicatrius i, en alguns casos, en fallades renals.

Què origina la cistitis

 • L’orina que secreten els ronyons és estèril fins que arriba a la uretra, que transporta l’orina des de la bufeta fins a l’obertura uretral. Els bacteris poden arribar al tracte urinari ascendint des de la uretra per contaminació fecal o, en les dones, per secrecions vaginals.
 • També un factor extern -com l’excés de fred o la humitat en el baix ventre- pot produir-la; per exemple, portar banyadors humits molt de temps, seure una bona estona sobre una superfície freda …
 • Els factors que incrementen el risc d’infecció són l’embaràs, una disfunció del sistema immunològic, les relacions sexuals, l’ús del diafragma o una obstrucció en el tracte urinari.

Símptomes de la cistitis

 • Els símptomes típics de la cistitis inclouen el desig freqüent d’orinar -fins i tot després d’haver buidat la bufeta-, acompanyat per una sensació de cremor i dolor. L’orina pot semblar tèrbola i tenir una olor forta, desagradable. A vegades se sent dolor a la part baixa de l’abdomen.
 • La presència de calfreds, febre i dolor a la part inferior de l’esquena poden indicar que els ronyons estan afectats. Les persones que pateixen d’infeccions recurrents s’han de sotmetre a exploracions radiològiques específiques per determinar si hi ha una anomalia estructural.

Dieta

 • Beure aigua abundant durant el dia per obtenir un abundant volum d’orina, incloent almenys 450 ml de suc de nabiu vermell sense edulcorar, ja que redueix la capacitat d’adherència dels bacteris en la mucosa de la bufeta i uretra.
 • Fer una dieta neta i alcalinitzant. Hauria de consistir en vegetals de fulla verda, alls i cebes per la seva activitat antimicrobiana, tubercles, llavors, fruits secs, fermentats, grans complets i llegums, especialment les azukis.
 • A evitar són les begudes com el cafè o l’alcohol ja que deshidraten el cos i són molt acidificants. Així com la carn, els sucres simples, refinats, sucs concentrats, al·lèrgens alimentaris, i els cítrics a excepció de la llimona.

Els nostres aliats*

 • La boixerola, com antisèptic urinari pel seu component anomenat arbutina. A moderar les dosis per possible toxicitat.
 • Vitamina C amb bioflavonoides per ajudar el sistema immunitari a combatre la infecció i afavorir la seva absorció.
 • Citrats de calci i magnesi per ajudar a alcalinitzar l’organisme i disminuir el dolor i coïssor tan característic.
 • All, per la seva demostrada activitat antimicrobiana enfront d’organismes com l’Escherichia Coli.

Consell

Si hi ha crisi de picor o dolor es pot beure aigua mineral amb una mica de bicarbonat. La millora sol produir-se en els 30 minuts següents.

*La suplementació ha de ser prescrita i supervisada per un professional de la salut

Autora: Mareva Gillioz, Dietista i Coach nutricional, especialitzada en Naturopatia

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual