L’hivern és una època difícil per a molts petits animals. El fred i la falta d’aliment és un gran repte que han de superar any rere any. Podem aprofitar per fer-los la vida més fàcil i atreure’ls al nostre jardí o hort durant l’hivern. A més d’aconseguir que sigui més divers i gaudir de bona companyia, molts són grans devoradors de plagues.

Potser el més conegut són les menjadores per a ocells de les que hi ha nombrosos exemples que podem construir nosaltres mateixos o comprar. És interessant tenir-ne algun a prop de l’hort a més de al jardí. Per construir una tanca o platabanda que sigui un bon refugi per a petits ocells insectívors com tallarols i pit-rojos les millors espècies són l’arç, el codony japonès, el grèvol, l’avellaner, el marfull, l’aladern fals, el lligabosc, el saüc, l’olivereta , el sanguinyol i els rosers silvestres.

Les fulles que s’acumulen en certs llocs són un refugi per a insectes i per tant un lloc on molts ocells podran trobar-los. Per tant hem d’evitar eliminar-los sistemàticament recollint tots els fulles del jardí. Deixar que s’acumulin sota certs arbusts és una bona pràctica si ens interessa tenir un jardí biodivers. A més acolliran a altres petits animals, les musaranyes, que en contra del que pensen moltes persones que les confonen amb ratolins són insectívores.

cultivabio invierno febrero17

Aquests petits rosegadors han de consumir cada dia el seu propi pes en larves, insectes, cargols, aranyes… el que les converteix en devoradores de plagues. Perquè s’instal·lin al nostre jardí hem de assegurar-los passos segurs d’herba alta perquè puguin desplaçar-se d’un lloc a un altre sense ser vistes per depredadors, especialment pels gats.

Per atraure els gripaus no hem de tenir un estany al jardí. Només utilitzen l’aigua per dipositar els ous un cop l’any podent-se desplaçar diversos quilòmetres. Però després tornen a la seva llar que és on s’alimenten d’erugues, insectes i llimacs. Per això ens interessa que facin del nostre jardí la seva llar. Un senzill plat amb aigua ja és suficient per a ells. I un lloc on refugiar-se del fred de l’hivern i de la calor de l’estiu. Un munt de llenya oblidada, una pila de pedres, una zona on creixi l’herba o s’acumulin les fulles, espais que pertorbem poc. Tot això serveix de refugi per als gripaus i per a moltes altres criatures que seran els nostres aliats per al control de les plagues.

Autora: Montse Escutia, Enginyera agrònoma especialitzada en agricultura ecològica – Plataforma de Formació Cultivabio Associació Vida Sana www.cultivabio.org
Bio Eco Actual Febrer 2017