Agricultura ecológica en la Comunitat Valenciana: datos espectaculares
Ramón Mampel, Secretario General de La Unió de Llauradors i Ramaders

L’evolució de l’agricultura ecològica a la Comunitat Valenciana segueix oferint dades espectaculars. En l’últim any, el nombre d’operadors que han decidit apostar per aquest mètode de producció ha augmentat en un 14%, mentre que la superfície dedicada a ella ha crescut en un 19%. Aquestes dades situen a la Comunitat Valenciana com la que més va créixer en nombre d’operadors i de superfície d’agricultura ecològica el 2017.

Així es desprèn de l’informe de les dades de producció ecològica a Espanya corresponents a l’any 2017 publicat pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. Aquest informe confirma la tendència de creixement sostingut i la consolidació de la producció ecològica, que manté a Espanya com a primer país de la Unió Europea en superfície agrícola dedicada a aquest sistema de cultiu, amb 2.082.173 hectàrees, i un dels cinc més importants del món.

Increment d’operadors

Tot i representar el 6,8% del total d’operadors de tot Espanya (3.013 sobre 43.984) i situar-nos en la sisena posició en termes absoluts en el seu nombre, per darrere de comunitats autònomes com Andalusia, Castella – la Manxa, Catalunya, Múrcia i Extremadura, la Comunitat Valenciana ha liderat el seu creixement en l’últim any, en passar de 2.642 operadors el 2016, a 3.013 el 2017, fet que suposa un augment del 14%. Aquestes xifres estan molt per sobre del creixement nacional (5,3%) i del de comunitats autònomes com Catalunya (9,7%), Castella – la Manxa (7%), Múrcia (3,7%) o Andalusia (2%).

A més, el nostre territori també s’ha situat en primera posició pel que fa a l’evolució d’operadors del sector primari, amb un increment del 10%.

Pel president del Comitè d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV), José Antonio Rico, “aquestes dades no fan res més que demostrar que l’agricultura ecològica no és una moda, sinó una tendència, convertint-se en una categoria estratègica i alternativa per els operadors convencionals que prenen posicions en el sector ecològic, que ha vist com s’ha incrementat en un 60% el nombre d’operadors en la nostra Comunitat des de l’any 2010”.

Per províncies, València representa el 60% del total de productors ecològics (1.785), Alacant el 32% (977) i Castelló el 8% (251). En la dada provincializado, la major evolució en el nombre d’operadors s’ha produït a València, amb un increment del 21%.

Al capdavant en l’evolució de superfície ecològica

La superfície dedicada als cultius ecològics també ofereix excel·lents resultats per a la Comunitat Valenciana. En aquest cas, la nostra Comunitat se situa en la quarta posició, en termes absoluts, pel que fa a la superfície d’agricultura ecològica, amb 96.477 hectàrees al terme de 2017, el 4,6% del total de la superfície nacional, que supera els dos milions d’hectàrees.

Però si parlem de creixement percentual en l’últim any, ens tornem a situar en primera posició. El nostre territori ha incrementat la superfície dedicada a cultius ecològics en un 19%, en passar de 80.996 hectàrees en 2016, a les esmentades anteriorment 96.477 hectàrees el 2017.

Per poder interpretar millor aquestes xifres i posar en valor la feina que des de l’CAECV s’està fent en matèria de promoció i certificació, l’augment de la superfície ecològica nacional s’ha incrementat en l’últim any un 3%, a Catalunya un 16%, a Múrcia un 2% i comunitats autònomes com Andalusia o Castilla-La Mancha han vist com s’ha reduït la superfície. En el període 2010 – 2017, mentre la mitjana de superfície nacional s’ha incrementat en un 26%, a la Comunitat ho ha fet en un 70%.

Pel president del CAECV “el suport permanent i incondicional de la Conselleria d’Agricultura ha estat molt important, ja que van apostar per la posada en marxa del Pla de Producció Ecològica 2016 – 2020, i ja estem recollint els primers fruits”.

Si analitzem l’increment que s’ha produït en la superfície per províncies, Castelló ha incrementat en un 50% la seva superfície en l’últim any, en passar de 8.543 hectàrees a 2.016-12.806 el 2017. Per la seva banda, a València s’ha passat de produir en ecològic 32.458 hectàrees a 42.954, que suposa un increment del 44%. La província d’Alacant s’ha mantingut en nivells similars a 2016, en passar de 39.994-40.716 hectàrees el 2017, el que es tradueix en un augment del 2%.

“Aquests resultats són el fruit del model de gestió del CAECV, on apostem per la promoció i la visualització de la feina dels nostres operadors”, finalitza Rico.

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Juliol-Agost 2018