Certificació ecològica a Espanya: Qui acredita que un producte és ecològic-biològic-orgànic? La certificación ecológica en España: ¿Quién acredita que un producto es ecológico-biológico-orgánico?

El control i la certificació dels aliments ecològics són la garantia per al consumidor que es compleix amb el que estableix la normativa europea de producció ecològica que, a més, protegeix els termes emprats en l’etiquetatge. És a dir, només els productes amb certificació ecològica poden fer referència als termes ecològic-biològic o orgànic.

Les característiques del sistema de control i certificació estan contemplades en la pròpia normativa, que permet als Estats membres l’elecció d’un sistema públic o privat. A Espanya, aquesta elecció és competència de les comunitats autònomes, quinze de les quals han optat per la certificació pública (dues d’elles amb format “mixt” públic-privat), i dues més, les líders en producció Andalusia i Castella-la Manxa, han apostat per la certificació via organismes privats i independents.

És de vital importància per a consumidors i productors que hi hagi aquestes certificadores que s’encarreguen de vetllar pel control, realitzant les auditories periòdiques que garanteixen que es compleixen els requisits de la normativa i no hi hagi frau.

La certificadora espanyola especialitzada en Producció Ecològica, privatitzada a finals del segle passat, CAAE -la entitat que més hectàrees bio certifica a Europa amb més de 1.000.000-, inclou alguns dels principals productors espanyols, majoritàriament productors agrícoles amb grans extensions de cultiu destinats a exportació.

INTERECO, entitat pública per a la promoció i el desenvolupament de l’agricultura ecològica, associació sense ànim de lucre que agrupa les certificadores públiques, valora que “La naturalesa pública de les certificadores les constitueix en patrimoni de tota la ciutadania, en coherència amb el sector estratègic que constitueix l’agricultura ecològica i per tant una alimentació sana i de qualitat.”

Organic Regulation Euro Hoja Reglamento sobre alimentación ecológica Reglament sobre alimentació ecològica reglamento de producción ecológica Reglament de producció ecològica El Consejo de la UE aprueba el nuevo reglamento de producción ecológica nou reglament de producció ecològica
La Euro Fulla és el segell de certificació vàlid a tota Europa, que garanteix que el producte és ecològic

Sobre la certificació ecològica pública

Montse Escutia, enginyera agrònoma i vice-presidenta de l’Associació Vida Sana, entitat que porta més de 40 anys promovent la producció i consum ecològic, ens explica que “En els inicis del moviment de l’agricultura ecològica a Espanya es va lluitar perquè la certificació fos pública i gratuïta. Es va aconseguir que fos pública però no gratuïta”, i continua “Sempre hem considerat que l’agricultura ecològica és un bé públic i que el pagament per la certificació va en contra del principi qui contamina paga.”

Des de INTERECO apunten que “La principal fortalesa de la certificació pública és que els productors (operadors) i els consumidors estan representats en els òrgans de gestió i, per tant, tenen un paper actiu en la supervisió del control”.

Per la seva banda, des del Comitè Català de Producció Agrària Ecològica (CCPAE) defensen el model públic perquè “El model públic de certificació de la producció ecològica és la millor opció per fer avançar el sector amb una certificació de prestigi, garantista, participativa, justa i transparent”.

Des del Departament d’Agricultura i Ramaderia de la Generalitat de Catalunya expliquen: “És més eficient i senzill supervisar l’activitat d’una sola autoritat de control pública que de diversos organismes de control privats. El sistema públic també garanteix l’aplicació d’un règim de control sense ànim de lucre i totalment independent dels interessos econòmics dels operadors, on l’objectiu és únicament la consecució d’una certificació de qualitat i garantia”.

Entitats encarregades de la certificació ecològica per CC.AA,
Entitats encarregades de la certificació ecològica per CC.AA,

Sobre la certificació ecològica privada

L’avantatge de privatitzar un servei com la certificació de productes ecològics és, en principi, la gestió. En línia amb els preceptes neoliberals de la Nova Gestió Pública, es busca eficiència i eficàcia. Fugir de la burocràcia ineficaç de l’administració tradicional.

Des de SOHISCERT, entitat certificadora privada líder, posen de manifest que, “Proporcionem al sector una major agilitat en la tramitació i realització del procés de certificació, evitant la burocràcia administrativa i oferint a l’operador un servei fiable i de garantia en tot el procés, ja que tota entitat privada està controlada per l’autoritat competent, així com per l’Entitat Nacional d’Acreditació, les quals vetllen perquè aquest treball de certificació es realitzi de forma transparent i imparcial”, i continuen “Aquest tipus de certificació ofereix major possibilitat d’elecció a l’operador certificat, podent triar aquella empresa que li doni un millor servei adaptat a les seves necessitats”.

Aquesta eficiència i llibertat d’elecció per a les empreses és el valor més important que aporten les certificadores privades al sector. En contraposició, i més en països com el nostre, el problema de la certificació privada és el possible conflicte d’interessos. Com diu Escutia “l’afany de lucre pot generar desconfiança ja que reti rar la certificació a un operador vol dir perdre un client “.

La certificación ecológica en España: ¿Quién acredita que un producto es ecológico-biológico-orgánico?

Com puc actuar amb la meva compra?

A mi, i crec que al consumidor bio espanyol, però també a una part important de les empreses del sector, no em serveix que gaspatxo espanyol es vengui a Londres en marca blanca o que els cogombres d’Almeria serveixin per a les amanides bio preparades a Alemanya . És molt important l’exportació, sens dubte, però ens hauríem de centrar -almenys a nivell institucional i de organitzacions- en lluitar pel consum intern i de qualitat, que mantingui la filosofia del moviment orgànic. A les certificadores privades a vegades sembla que tan sols els interessa tenir més hectàrees pet certificar per facturar més. Potser no és el que més necessita la nostra societat. Cal lluitar per un producte ecològic, local i sostenible. Filosofia eco. Apliquem-la a la nostra cistella de la compra. Esperem que algun dia també s’apliqui als despatxos.

Autor: Oriol Urrutia, Co-Editor

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here